Sato talteen tyrnistä

Tyrnin pääsatokausi ajoittuu syys-lokakuulle. Sadonkorjuu on piikikkään supermarjan kasvatuksessa hankalin osuus. Piikkisyyden lisäksi haastetta tulee siitä, että marjat ovat melko sitkeästi kiinni oksissa. Pehmeäksi kypsyneen marjan irrottaminen on aikaa vievää puuhaa, mutta ravinteikas sato palkitsee vaivan. 

Jotta tyrnistä saa hyvän sadon, kasvupaikan tulee olla ennen kaikkea valoisa. Se hyötyy tuulisesta paikasta, jossa pölytys on tehokkainta. Tyrnin luontaisia kasvupaikkoja ovatkin merenrennat. Tyrni sitoo typpeä juuristollaan, joten se ei juurikaan tarvitse typpilannoitusta. Säännöllinen kalkitus sen sijaan on tarpeen. Tärkein sadon edellytys on se, että samalla alueella kasvaa sekä emi- että hedepensaita, sillä tyrni on kaksikotinen.

Ravinteikas sato palkitsee vaivan.

 

Vinkit tyrnin keruuseen

Jos poimit käsin, valitse ajankohdaksi kuiva sää. Silloin saat sadon talteen ehjimpänä ja puhtaimpana. Voit kokeilla ruusuhanskoja käsien suojaksi. Suositeltavaa on odotella ensimmäisiä yöpakkasia, sillä pakkanen saa marjat irtoamaan helpommin.

Jos aiot tehdä tyrnistä mehua, voit puristaa marjat suoraan pensaasta. Tähän on olemassa erityisiä tyrnipuristimia, mutta muutkin puhtaat pihdit toki käyvät. Haittana on se, että kuorissa olevat ravintoaineet menetetään. Mitä järeämmät tekniset apuvälineet, sitä suurempi riski on pensaan vioittumiseen.

Voit myös pakastaa kokonaisia oksia. Pätki marjovia oksia kokonaisina ja laita ne vuorokaudeksi pakastimeen. Jäätyneet marjat irtoavat helposti kopauttamalla. Huomioi jatkokäsittelyssä se, että marja on jo kerran pakastettu, tai pakasta ne saman tien uudelleen ennen kuin ne ehtivät sulaa. Tämän menetelmän miinuspuolena on se, että marjovan oksan poiston myötä hävitetään osa kasvustoa.

Kuvat: Outi Tynys, Annikki Oikkonen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.