Tyrnin kasvatus ja sadonkorjuu

Tyrnin pääsatokausi ajoittuu syyskuulle. Sadonkorjuu on piikikkään supermarjan kasvatuksessa hankalin osuus. Poimi vinkit ja talleta vitamiinit talven varalle!

Tyrnin kasvatus

Jotta tyrnistä (Hippophae rhamnoides) saa hyvän sadon, kasvupaikan tulee olla ennen kaikkea valoisa. Tyrni hyötyy myös tuulisesta paikasta, jossa pölytys on tehokkainta. Tyrnin luontaisia kasvupaikkoja ovatkin merenrannat.

Tyrni on kaksikotinen, joten sadon edellytys on se, että samalla alueella kasvaa emi- ja hedepensaita. Yleensä istutetaan yksi hedepensas noin viittä emipensasta kohden. Taimia valitessa varmista, että hede- ja emipensaat kukkivat samaan aikaan.

Sadon määrään vaikuttavat paitsi kasvupaikka, myös kukinnan aikainen sää sekä talvehtimisen onnistuminen. Lannoitusta, erityisesti typpeä, tyrni tarvitsee niukalti, sillä se pystyy sitomaan typpeä juuristollaan. Säännöllinen kalkitus sen sijaan on tarpeen.

Jos loppukesä on lämmin, tyrni kypsyy nopeasti.

Tyrnin satoaika

Tyrni kypsyttää satonsa elokuun lopulta alkaen. Pääsatokausi ajoittuu syyskuulle, jolloin viljeltävät lajikkeet korjataan. Saariston luonnonvaraiset tyrnit tulevat korjuuikään yleensä vasta lokakuussa.  

Marjat muodostuvat edellisen ja sitä edellisen vuoden versoihin. Ne muuttuvat kypsyessään oranssinpunaisiksi ja pehmeiksi. Korjuussa ei kannata hätiköidä, sillä esimerkiksi E-vitamiinin ja kartenoidien määrä lisääntyy kypsymisen edetessä. Paras ajankohta korjuulle on 7–10 vuorokauden kuluttua marjojen muuttumisesta syvän oransseiksi. Silloin marjojen ravintoarvot ovat korkeimmillaan. C-vitamiinipitoisuus laskee hiljalleen marjan ylikypsyessä, mutta jää silti korkeaksi.

Sadon keräämisen piikkisestä pensaasta vaatii kärsivällisyyttä.

Vinkit tyrnin keruuseen

Sadonkorjuu on piikikkään supermarjan kasvatuksessa hankalin osuus. Piikkisyyden lisäksi haastetta tulee siitä, että marjat ovat melko sitkeästi kiinni oksissa. Pehmeäksi kypsyneen marjan irrottaminen on aikaa vievää puuhaa, mutta ravinteikas sato palkitsee vaivan.

Käsin poiminta

Jos keräät tyrniä käsin, valitse ajankohdaksi kuiva sää. Silloin saat sadon talteen ehjimpänä ja puhtaimpana. Voit kokeilla ruusuhanskoja käsien suojaksi. Suositeltavaa on odotella ensimmäisiä yöpakkasia, sillä pakkanen saa marjat irtoamaan helpommin. Toisaalta mitä pehmeämmäksi marjat kypsyvät, sitä hankalampaa työ on.

Puristaminen

Jos aiot tehdä tyrnistä mehua, voit puristaa marjat suoraan pensaasta. Tähän on olemassa erityisiä tyrnipuristimia, mutta muutkin puhtaat pihdit käyvät. Silloin marjojen kuoret jäävät kiinni pensaaseen. Haittana on se, että kuorissa olevat ravintoaineet menetetään. Mitä järeämmät apuvälineet, sitä suurempi on riski oksien vioittumiseen.

Pakastaminen

Voit myös pakastaa kokonaisia oksia. Pätki marjovia oksia kokonaisina ja laita ne vuorokaudeksi pakastimeen. Jäätyneet marjat irtoavat helposti kopauttamalla. Huomioi jatkokäsittelyssä se, että marja on jo kerran pakastettu, tai pakasta ne saman tien uudelleen ennen kuin ne ehtivät sulaa. Menetelmän miinuspuolena on se, että marjovan oksan poiston myötä häviää yleensä osa kuluvan vuoden kasvusta ja seuraavan vuoden sato on pienempi.

Eri korjuutapojen yhdistely

Mieti, mihin eri käyttötarkoituksiin marjat menevät. Napsi osa käsin suoraan pensaasta päivittäiseksi C-vitamiinilisäksi, purista puristimella ainekset mehuun tai kiisseliin ja korjaa kokonaisia marjoja talven varalle pakastamista ja varistamista hyödyntäen.

Ravinteikas sato palkitsee vaivan.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt