Mansikka

Mikään ei maistu kesältä niin kuin makea mansikka! Mansikka sopii jokaiseen puutarhaan. Ison pihan omistaja muokkaa kohopenkin avomaalle, parvekeviljelijä kerää sadon ruukuista, amppeleista tai laatikoista. Valitsemalla jatkuvasatoisia lajikkeita herkuttelet omilla mansikoilla läpi kesän.

Mansikoiden kasvatus

Mansikka viihtyy valoisalla paikalla eikä siedä seisovaa vettä. Kasvualustan tulee olla hyvin läpäisevää ja multavaa. Hiekkamaassa mansikka kärsii helposti kuivuudesta, savimaa taas on liian tiivistä juuristolle. Paranna hiekkamaata kompostimullalla, savea hiekan ja kompostin sekoituksella. Mansikan lannoitustarve on vähäinen. Olkikate auttaa pidättämään kosteutta kasvualustassa ja oljen päällä mansikat myös säilyvät puhtaina multaroiskeilta.

Auringon kypsyttämät mansikat maistuvat ihanilta!

Mansikantaimien istuttaminen

Istuta mansikan taimet mieluiten alkukesällä tai syksyllä, vaikka astiataimia voikin istuttaa läpi kesän. Istuta taimet samaan syvyyteen siten, että kasvupiste, josta lehdet lähtevät jää mullan pinnalle valoon. Liian syvään istutettu taimi voi mädäntyä. Toisaalta liian pintaan jäänyt taimi juurtuu huonosti.

Jätä taimiväliksi 40 senttiä. Huolehdi kastelusta juurtumisen ajan. Suosi vuoroviljelyä ja vaihda mansikan paikkaa noin viiden vuoden välein. Mansikkamaata ei kannata perustaa paikalle, jossa on äskettäin kasvanut perunaa.

Mansikan taimen istutus
Istuta mansikantaimet niin, että kasvupiste jää mullan pinnalle.

Mansikan kasvatus amppelissa

Mansikoita voi kasvattaa kesän yli amppeleissa ja ruukuissa. Varaa riittävän suuri astia ja istuta taimet kuohkeaan multaan. Huolehdi säännöllisestä kastelusta. Siirrä syksyllä taimet puutarhaan talvehtimaan.

Kastele amppelimansikkaa säännöllisesti!

Mansikan suojaaminen hallalta

Mansikka sietää hallaa huonosti ja varsinkin kukinta-aikaan halla voi vaurioittaa herkkiä kukkapohjuksia. Kotipuutarhoissa hallaa vastaan suojaa parhaiten harso, ruukku- ja amppelimansikat voi nostaa sisätiloihin, jos yöksi on luvattu kylmää. Nosta ruukut takaisin ulos päiväksi ja poista harsot, jotta pölytys onnistuu.

Mansikan kastelu

Mansikka kaipaa kastelua erityisesti kukinnan alla, mutta myös heti sen jälkeen. Niin mansikoista kehittyy suurempia. Kastelu on syytä suunnata maahan tai kasvin tyvelle, ettei kosteus seiso kasvustossa. Jatkuva kosteus altistaa mansikan harmaahomeelle.

Mansikkamaa on hyvä kattaa haihdunnan vähentämiseksi. Kate ehkäisee rikkaruohojen kasvua ja vähentää kastelun tarvetta.

Olki- ja hamppusilppu sopivat hyvin mansikkamaan katteeksi.

Mansikan hoito syksyllä

Mansikan syyshoito parantaa seuraavan vuoden satoa, sillä mansikka muodostaa kukka-aiheet jo syksyllä. Elokuussa poistetaan rönsyt, leikataan vanhat lehdet ja annetaan syyslannoitus. Näin mansikka kasvattaa vielä uudet terhakkaat lehdet, jotka talvehtivat. Vaikka typpipitoisia lannoitteita yleensä vältetään syksyllä, niin mansikalle voi antaa typpilisän syyskuun alkupuolella. Se vaikuttaa suotuisasti seuraavan vuoden satoon.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt