Chili

Chili vaatii pitkän kasvukauden tuottaakseen satoa. Siemenet kylvetään sisälle esikasvatukseen tammi-helmikuussa ja taimet siirretään kasvihuoneeseen tai lämpimälle seinustalle säiden mukaan toukokuun puolivälin jälkeen tai kesäkuun alkupuolella.

Chilin kasvatus siemenestä

Chili vaatii pitkän kasvukauden tuottaakseen satoa. Aikaisin talvella kylvetyt chilit tarvitsevat lisävaloa maaliskuulle saakka. Runsaassa valossa kasvaneet chilin taimet ovat tanakoita ja tuottavat nopeasti satoa.

Chilinkasvattajan kalenteri

Chilin siementen kylväminen

Kylvä chilin siemenet talvella, viimeistään helmikuussa. Kasvualustaksi sopii ilmava ja niukkaravinteinen kylvömulta. Peitä siemenet ohuesti mullalla ja suihkuta kylvös kosteaksi. Siemenet kannattaa kylvää harvaan, sillä chili itää yleensä hyvin. Pidä kasvualusta sopivan kosteana ja idätä lämpimässä, noin +27–29 asteessa. Alhaalta päin tuleva lämpö on eduksi.

Kun chilin taimet ovat muodostaneet sirkkalehdet, on aika siirtää chili valoisaan paikkaan. Pienet taimet tarvitsevat lisävaloa maaliskuun loppuun saakka. Kasvilamppu asetetaan noin 10 senttiä taimien yläpuolelle ja lamppua siirretään taimien kasvaessa.

Chilin taimien kouliminen

Kouli taimet eli siirrä ne omiin kasvuruukkuihin, kun ensimmäiset kasvulehdet ovat ilmestyneet. Kylvös on hyvä kastella koulimista edellisenä päivänä. Oiva apuväline koulimiseen on syömäpuikko, jonka avulla valitut taimet on kätevä nostaa omiin potteihinsa. Pikkutaimi nostetaan aina lehdestä tai juuripaakusta, ei koskaan varresta. Siirron jälkeen multa tiivistetään. Taimet on hyvä nimetä, jos lajikkeita on useita.

Hyvä kasvualusta on ilmava ja vähäravinteinen. Lannoittamisen voi aloittaa, kun taimet ovat juurtuneet, ja sitä kannattaa jatkaa ainakin siihen asti, kunnes sato alkaa kypsyä. Pienelle ja hitaasti kasvavalle taimelle lannoitetta annetaan kuitenkin maltilla.

Juurtumisvaiheessa kasvualusta saa pysyä kosteana, mutta sen jälkeen vältä liikakastelua. Kevyt kuivahtaminen kasteluiden välillä stimuloi kukintaa.

Chilin taimikasvatus

Chilin istutus ja hoito

Kukintojen ilmestyttyä on aika lisätä lannoitetta veteen. Liikakastelua on syytä välttää, sillä se viivästyttää kukkimista ja satoa. Liiaksi kastellun chilin tunnistaa kellertävistä lehdistä.

Taimet voi istuttaa ulos, kun hallanvaaraa ei enää ole –  yleensä siis kesäkuun alkupuolella. Parvekkeelle tai kasvihuoneeseen siirto onnistuu tavallisesti toukokuun puolivälin paikkeilla. Karaise eli ulkoiluta taimia ennen varsinaista ulosistutusta. Nosta taimet päiväksi ulos (tai kasvihuoneeseen) moninkertaisen harson alla ja tuo taas yöksi sisään. Ulkoilutuspaikan tulisi olla puolivarjoinen, sillä suora auringonpaiste voi polttaa lehdet.

Lannoita riittävästi kasvukauden aikana. Typen osuus saa kasvuvaiheessa olla suuri, mutta sitä on syytä pienentää kukinnan alkaessa. Jos varhain ilmestyviä nuppuja poistetaan, kasvi kasvaa kookkaammaksi ja tekee lopulta runsaamman sadon.

Varmista pölytys, jos taimet kasvavat kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella tai ikkunalla. Käytä esimerkiksi pumpulipuikkoa ja siirrä siitepölyä kukasta toiseen.

Tuholaiset iskevät chileihin herkästi. Sumuttele taimia puhtaalla vedellä silloin tällöin varsinkin kuivina jaksoina ja tarkkaile erityisesti lehtien alapintoja.

Nypi pienestä taimesta ensimmäiset kukkanuput pois, jotta kasvi haaroittuu ja kasvaa kookkaaksi.
’Lemon drop’ on monen suosikki. Baccatum-chileihin kuuluva lajike on satoisa, helppohoitoinen ja keskitulinen.
’Carolina reaper’ on yksi maailman tulisimmista lajikkeista.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt