Tomaatin latvamätä

Kun tomaatin kärki tummuu ja kovenee, kyseessä on yleensä latvamätä.

Mikä on latvamätä?

Latvamädän tunnistaa ruskeasta laikusta tomaatin kärjessä. Latvamätä ei koskaan ala kantaosasta, josta hedelmä kiinnittyy terttuun. Ruskea laikku tummuu vähitellen lähes mustaksi. Tomaatin kärki menee kuopalle ja muuttuu samalla kovaksi. Latvamätä pilaa pikkuhiljaa koko tomaatin. Joidenkin kokemusten mukaan luumutomaatit ja muut pitkulaiset lajikkeet ovat erityisen herkkiä latvamädälle.

Latvamätä voi tulla myös raakaan tomaattiin.

Mikä aiheuttaa latvamädän?

Latvamätä on tomaatille tyypillinen vaiva, joka aiheutuu kalsiumin puutteesta. Kalsiumin puute liittyy usein epätasaiseen kasteluun tai suuriin päivä- ja yölämpötilojen vaihteluun. Kalsiumia siis voi olla kasvualustassa riittävästi, mutta epätasaisten olosuhteiden vuoksi tomaatin juuriston toiminta häiriintyy eikä se pysty ottamaan kalsiumia käyttöönsä.

Miten latvamätää voi ehkäistä?

Paras konsti latvamädän ennaltaehkäisyyn on kastella tomaatteja tasaisesti, tuulettaa kasvihuonetta kuumina päivinä, varjostaa kasvustoja pahimmilla helteillä ja huolehtia tomaatin ravinteiden saannista. Alkukesällä tomaatti tarvitsee runsaasti typpeä, keski- ja loppukesällä kaliumia ja fosforia.

Miten latvamädän erottaa muista tomaatin taudeista?

Harmaahome iskee yleensä tomaatin kantaosaan, kun taas latvamätä alkaa aina tomaatin kärjestä. Ruskeina laikkuina ilmenevä rutto voi tulla mihin kohtaan tomaattia tahansa. Rutto näkyy myös lehdissä, toisin kuin latvamätä. Rutto tarttuu yleensä vasta loppukesällä kosteilla säillä ja yleensä lähellä kasvavista perunoista. Lähisukuisten tomaatin ja perunan ruton aiheuttaa sama sienitauti.

Latvamätä alkaa aina tomaatin kärjestä.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt