Koloradonkuoriainen

Koloradonkuoriainen on perunan tuholainen, jota ei vielä ole Suomessa pysyvästi. Niitä leviää meille aina joinakin vuosina kesäisten myrskytuulten mukana Baltian suunnalta.

Koloradonkuoriainen (Leptinotarsa decemlineata) on perunan tuholainen, jota ei vielä ole Suomessa pysyvästi. Niitä leviää meille myrskytuulten mukana Baltian suunnalta. Saapuvat kuoriaiset etsivät ensimmäisenä perunakasvuston, jossa ne voivat alkaa lisääntyä.

LUOKITUS Koloradonkuoriainen on suoja-aluetuhooja, jonka asettuminen pysyvästi Suomeen pyritään estämään. Tämän takia kaikki sen tiedetyt esiintymät yritetään hävittää nopeasti.

TUNNISTUS Toukat ja aikuiset kuoriaiset on helppo erottaa perunakasvustosta paljaalla silmällä. Aikuiset koloradonkuoriaiset ovat noin sentin mittaisia, nuoret toukat vähän pienempiä. Munia ja koteloasteita on sen sijaan hyvin vaikea löytää. Monesti hankalinta on erottaa koloradonkuoriaisen toukat leppäkerttujen koteloasteista. Vaikka tunnistamisesta ei olisikaan aivan varma, on syytä ottaa yhteys Ruokavirastoon. Valokuvien perusteella määritys onnistuu yleensä hyvin.

MITÄ AIHEUTTAA? Sekä koloradonkuoriaistoukat että aikuiset kuoriaiset syövät perunan lehtiä. Jos toukkia on paljon, voi perunakasvustoon muodostua kokonainen alue, jolta lehdet on syöty osittain tai jopa kokonaan.

MITEN LEVIÄMINEN ESTETÄÄN? Koloradonkuoriaisen leviämistä tuulten mukana on mahdotonta estää. Jotta se ei jäisi meille pysyväksi tuholaiseksi, yritetään sen kaikki esiintymät hävittää. Aiemmista tapauksista tiedetään, että se pystyy hyvin talvehtimaan meillä Suomessa. Koloradonkuoriaishavainnoista on välittömästi ilmoitettava Ruokavirastoon, joka vastaa tuholaisen hävittämisestä. Sitä ei pidä yrittää hävittää itse.

Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Koloradonkuoriaisen toukkia.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt