Vakka-taimen valloittavat pionit — pionipäivä 2020

Näin sateisena ja harmaana päivänä onkin ihanaa vaipua muistelemaan muutaman viikon takaista pionipäivää Vakka-taimen puutarhalla Pyhärannassa. Silloin oli kesäkuun hellejakson viimeinen päivä ja hikoilimme +30 c lämmössä. Ja voi kuinka pionit ja ruusut silloin hehkuivatkaan! Pionipenkkejä tuntui jatkuvan loputtomiin ja Vesa kaiveli muistiinpanoistaan pionien nimiä niitä tiedusteltaessa. Joitakin nimiä löysin myös kasvien juurelta ja lähinnä niitä esittelen nyt tässä postauksessa. Kasvit olivat sellaisia joihin ihastuin ja jotka haluaisin myös omaan puutarhaan. Ihastuin myös kovasti tuohon neidonkieleen jota kasvoi pionien väleissä. Sen sinivioletti sävy sopi valtavan hyvin yhteen pionien kanssa.

[columns_row width=”half”]
[column]

pioni-istutus
Istutukset jatkuivat lähes silmän kantamattomiin.

[/column]
[column]

Vesa Muurinen
Vesa Muurinen esittelemässä pioni istutuksiaan.

[/column]
[/columns_row]

Kierroksen kauneimpia pioneja

Kuvittelin aluksi, että kiertäisin pionipenkit vielä esittelykierroksen jälkeen uudestaan ja keskittyisin silloin vasta kuvaamiseen mutta noin puolen välin maissa tajusin, että siinä helteessä ylimääräinen kierros jäisi kyllä tekemättä. Niinpä kuvia yksittäisistä pioneista tuli valitettavan vähän. Aikaa oli jäätävä myös itse taimivalikoiman tarkastelemiseen joten senkin vuoksi toinen kierros jäi tekemättä. Onneksi muuten myytävät taimet olivat suurelta osin varjostavien puiden alla, joten evästauon jälkeen jaksettiin Marian kanssa oikein mukavasti kahlata tarjontaa läpi.

[columns_row width=”third”]
[column]valkoinen pioni[/column]
[column]valkoinen pioni[/column]
[column]valkoinen pioni[/column]
[/columns_row]

Tämän pionin nimiliuskaa en ollut kuvannut joten varmaa tietoa siitä ei nyt ole. Arvelisin kuitenkin tämän olevan `Moon of Nippon` mutta se on tosiaan vain arvaus. Muistatko Maria sinä, kertoiko Vesa tälle nimeä kierroksen aikana?

[columns_row width=”half”]
[column]pioni[/column]
[column]pioni[/column]
[/columns_row]

Tämän pionin sävyyn ihastuin erityisesti. Sen juurella oli lapussa nimi `Angel Cheeks` ja samanlaisen värin saattoi todellakin kuvitella löytyvän enkelin poskipäiltä! Ainoastaan hieman harmi, että osassa kukkia oli niiden keskusta hieman tötteröllään mutta ei kait kukaan voi olla aivan täydellinen, ei edes kaunein pionin kukka.

[columns_row width=”third”]
[column]pioni[/column]
[column]pioni[/column]
[column]pioni[/column]
[/columns_row]

Tämän monisävyisen pionin juurella oli lapussa nimi `Cytherea`. Samassa kasvissa oli eri ikäisiä ja eri sävyisiä kukkia jolloin sen olemus näytti kauniin luonnolliselta. Mitä vanhemmaksi kukka oli ikääntynyt, sitä valkoisemmaksi sen väri oli muuttunut. Valloittavan ihana ominaisuus joka sai minut lisämään tämän pionin hankintalistalleni. Itseasiassa tässä samalla kun kirjoittelen olen jo napautellut juurakoita ostoskoriin :)

pioni

Tämän pionin nimi on `Do Tell` ja olen ollut ihastunut siihen jo vuosia. Tällä nimellä minulla jo onkin yksi onnettoman pienenä ostettu juuren palanen kasvamassa mutta kukkinut se ei vielä ole kertaakaan jotta nimen olisi päässyt varmistamaan. Olen kuullut, että tällä nimellä myydään paljon vääriä juurakoita joten oikeastaan voisin jo varuilta tilata toisen.

[columns_row width=”half”]
[column]

pioni
`Bowl of Beauty`

[/column]
[column]

pioni
`Lavender Princess`

[/column]
[/columns_row]

Kannattaakohan neidonkieltä sittenkään hankkia?

Niin paljon toinen toistaan ihanampia lajikkeita löytyi jo pelkästään näistä Vakka-taimen kiinanpioneista joten puutarhansa saisi täytettyä vaikkapa pelkästään näillä. Toisaalta vaikka pionit niin kauniita ovatkin niin mielestäni ne kuitenkin pääsevät enemmän oikeuksiinsa yksittäisinä puutarhan kuningattarina, siellä täällä kasvaessaan ja yhdessä muiden kasvien kanssa. Tuota neidonkieltä olin ehdottomasti ajatellut hankkivani pionien seuraksi mutta tarkemmin tutustuessani kasviin löysin siihen liittyvän ikävän ja yllättävän asian. Neidonkielestä ja erityisesti sen siitepölystä voi siirtyä mehiläisten keräämään hunajaan myrkyllisiä yhdisteitä! Linnuntietä noin parin kilometrin päässä meiltä sijaitsee suuri määrä mehiläispesiä mutta toisaalta hirmuisen harvoin näen kuitenkaan tarhamehiläisiä meillä asti. Olisiko yhden puutarhan neidonkielistä haittaa vai käykö asia akuutiksi vasta silloin mikäli ilmaston lämpenemisen myötä kasvi alkaisi täälläkin leviämään luontoon?! Myös punalatvaa minulla kasvaa yhden taimen verran, joka sekin mainitaan myrkkyhunajan lähteenä. Lisätietoja voit asiasta halutessasi lukea täältä.

Seuraavassa postauksessa…

Pionit ovat tärkeä osa cottage garden tyylistä puutarhaa, jollaisesta olen haaveillut puutarharakentamisen aloittamisesta lähtien. Hiljalleen alan huomata, että meillä alkaa olla puutarhassa alueita joissa tuo valloittava puutarhasuuntaus hiljalleen hieman näkyy jo. Voisinkin pureutua tähän tyyliin enemmän sitten seuraavassa postauksessa mutta esimakua löydät halutessasi täältä, Kotipuutarhan omilta nettisivuilta.

Nyt riennän takaisin sähköisen shoppailun pariin. Ihanaa alkavaa viikkoa, se näyttäisi olevan hieman tätä viikkoa kuivemman oloinen!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Vakka-Taimessa kaikkea on niin paljon, että aika siellä kuluu ihmettelemisessä. Pitäisi varmaan leiriytyä parkkipaikalle, jotta katselupäivän jälkeen saisi ostoksiakin tehtyä.

    • Hih, eli sinäkin olisit mukana jos järjestettäisiin siellä bloggaajien leiripäivät Meillä kyllä auttoi ihan hirmuisesti kun Maria oli varannut kunnon eväät ja syötiin ja levättiin jonkin aikaa varjossa. Jaksoi kierroksen jälkeen hyvin tehdä myös ostoksia vaikka tappohelle olikin☀️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt