Unelmieni viljelylaatikot ja arvonta

Muutamien viime viikkojen aikana on Mamman mielessä pyörinyt sieniviljelyn ohella pieni hyötyviljelyyn liittyvä projekti. Pääsin nimittäin suunnittelemaan Turun Piha&Puutarha-messuille omat unelmieni viljelylaatikot. Olen tästä pikkuisesta projektista kovin innostunut ja samalla hieman jännittynyt, sillä jo tulevan viikon torstaina hurautan töiden jälkeen Turkuun toteuttamaan istutukseni. Onneksi mukana on minun lisäkseni kolme muutakin blogistia, joten ihan yksin ei tarvitse olla kaikesta vastuussa. Suureksi avuksi projektin toteuttamisessa ovat oleet myös yhteistyökumppanimme Flörin henkilökunta ja messujen projektijohtaja Krista. Flörin lisäksi yhteistyössä on mukana Kekkilä.

forest-garden

Suunnitelmani lähtökohtana toimi tämä syötävän metsäpuutarhan kerroksista kertova havainnekuva. Yritin tavoittaa saman kerroksellisuuden, vaikka tilaa olikin vain muutaman laatikon verran :) Halusin istuttaa latikoihin vain happamasta maasta pitäviä hyötykasveja. Niinpä laatikoihin valikoituivat pensasmustikat aluskasvikseen mesimarjaa, sekä laatikon etureunaan kaistale puolukkaa. Puolukasta on jo jonkin aikaa ollut saatavilla kotimaista kantaa oleva `Otson karkki`,  jonka valitsin unelmieni suunnitelmaan. Pensasmustikasta tulee istutuksessa käyttää ainakin kahta eri lajiketta, ihan jo pölytyksenkin kannalta.

oma-suunnitelma-mamasgarden
Suunnitelmani löydät A-hallin nurkasta, heti parvekenäyttelyalueen vierestä.

Suunnitelmani tosiaan myös hieman rönsyili laatikoiden ulkopuolelle, sillä muuten en olisi tavoittanut hyötymetsäpuutarhan ajatusta kerroksellisuudesta.  Laatikoiden takana pohjoisen puolella kasvaa herkkuluumu `Punainen Paroni` ja sen edessä laatikoissa kiinni olevassa vahvassa tukikehikossa kiemurtelee kiinanlaikkuköynnös `Annikki`. Annikki on aika voimakaskasvuinen, joten en uskaltanut suunnitella sitä kietoutumaan tuohon puuhun, kuten tuossa hyötymetsäpuutarha kuvassa (kohta 7). Sitruunaköynnös oli myös mielessäni vaihtoehtoisena köynnöksenä.

Laatikoiden eteen jäävässä kolmiossa on paikka pienelle pensaalle jonka edessä kolmessa astiassa (vaikkapa sementtirenkaita) vaihtelevasti kauden kasviksia. Suunnitelman mustaselja lienee liian isoksi kasvava tuohon kohtaan, mutta niitä nyt sattui löytymään Flörin valikoimista ja niihin on hyödetty kivasti jo lehdet aluille. Varsinaisessa messuistutuksessa käytetäänkin osin korvaavia kasveja ja esimerkiksi mustikat korvataan noilla seljan taimilla ja mukana on myös kukkaloistoa. Kukilla haetaan suunnitelmaan näyttävyyttä, mikä on messuilla kovin tärkeää. Tähän aikaan vuodesta kun ei suurissa taimistoissakaan pystytä taikatemppuihin, vaan kasvit ovat vasta heräilemässä uuteen kasvukauteen.  Istutukseen tulevan perunan olen muuten kasvattanut ihan itse :) Heti kun sain kuulla päässeeni mukaan tähän projektiin, laitoin neljä Rosamundaa jääkaapista ledivalojen alle. Nyt perunoissa on viisi senttiset kauniit punertavaiset varret <3

Lopuksi käynnistän vielä arvonnan. Arvon kolme lippua Turun Piha&puutarha-messuille, jotka siis pidetään ensi viikon vaihteessa 31.3-2.4 Turun messukeskuksessa. Voit osallistua jättämällä kommentin joko tänne blogiin tai Mammanpuutarhan Facebook-sivuille. Voittajat voivat lunastaa liput suoraan messuilta, joten arvonta suoritetaan vasta keskiviikkona klo 18. Olisipa kiva tavata messuilla, itse olen paikalla sunnuntaina.

 1. Istutus kuulostaa todella mielenkiintoiselle, happaman maan laatikko on hyvä idea!

  • Kiitos! Minulla on jo joitakin pensasmustikoita istutettuna laatikoihin ja niistä on pitkällisen odotuksen jälkeen alkanut tulemaan vähän satoa. Sadon innoittamana halusinkin suunnitella lisää mustikkalaatikoita ja tuota puolukkaa on myös jännä kokeilla :)

 2. Metsäpuutarha-tyyppinen hyötytarha on kyllä loistoidea. Itsekin täällä metsän kupeessa puutarhuroimassa mietin mitkä hyötykasvit menestyvät myös metsäisemmässä paikassa.

  • Minuakin kiehtoo kovasti ajatusta syätävästä metsäpuutarhasta. Jotenkin ainakin kuvittelen, ettei siellä tarvitsisi niin kovin kitkeäkään kuin perinteisessä hyötytarhassa. Aluksihan se tietysti ottaa aikaa, että maa peittyy syötävillä kasveilla, mutta lopulta hoitotoimet vähenisivät ja metsä hoitaisi itse itsensä. Jonkinlaista raivausta toki sitten vuosien päästä täytynee tehdä, sillä ilman auringon valoa ei oikein mikään hyötykasvi jaksa tuottaa satoa.

  • Niinpä! Tutkailinkin juuri äsken Marjamäelle jo viime syksynä istutettuja kasveja ja ne näyttävät ainakin vielä voivan hyvin. Verkot ovat pitäneet ahnaat jänöjen hampaat poissa ja pitkiä pakkasjaksoja kun ei ollut, ovat imeläkirsikatkit vahingoittumattomia. Odotan kovasti pian näkeväni alueen ensimmäisen kevään <3

 3. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja kauniilta! <3
  Olen lukenut noista "forest garden" -puutarhoista Uusi-Seelantilaisesta puutarhalehdestä. Me yleensä miellämme sanan metsäpuutarha vähän toisella tavalla, mutta tuossa lehdessä oli juuri noita hyötyelementtejä joita sinä olet suunnitellut. Ja juuri tuo kerroksellisuus.
  Täytyykin kaivaa lehti esiin ja tutkailla asiaa uudestaan.
  Tsemppiä messuille, tämä ideasi on erittäin inspiroiva ja freesi!

  • Kiitos Riina! Tästä aiheesta ei kovin paljon kotimaista kirjallisuutta tai lehtijuttuja löydykkään. Tai metsäpuutarhoista löytyy, mutta yleensä ne kertovat etupäässä varjossa viihtyvistä koristekasveista. Itsekin innostuin ensin sellaisesta ja vasta myöhemmin on mukaan tullut tämä hyöty näkökulma.
   Kyllä vähän nuo messut jännittääkin jo. Kävin äsken ostamassa uuden kumivasaran, että saan laatikot torstaina kasattua. Entisestä vasarastamme lentää kumiosa käytössä, joten en uskaltanut sen kanssa lähteä messuväen sekaan heilumaan :)

 4. Kuulostaa hienolta suunnitelmalta. Harmittaa, etten pääse näkemään toteutuksia laatikoista. Mukavaa messuilua!

  • Kiitos Satu ja kiva kun tulit käymään tänne uudella puolelle. No mutta sinullapa onkin astetta huikeammat messusuunnitelmat mielessä :) Nautihan täysillä naapurimaan messuista ja ota paljon kuvia! Itsekin täytyy muuten muistaa ladata kamera, täytyypä käydäkin heti laittamassa!

 5. Voi, olisipa kiva nähdä suunnitelmasi ihan livenä, mutta Turku ei nyt sovi matkaohjelmaan.

  • Otan paljon kuvia meidän osastolta ja toki muualtakin messuilta, joten tunnelmiin pääsee kuitenkin hyvin mukaan sitten täällä blogissa!

 6. Oi, kuinka kiva laatikko sinulla on tulossa! :) Kiva nähdä se messuilla ihan elävänä.

 7. Kuulostaa kivalle! Harmi, että ovat Turussa eikä Helsingissä, niin en pääse ihastelemaan ”livenä”. Onnea suunnitelmastasi! Marjat ovat minusta ihan parasta, joten tervehdin ilolla laatikkoasi. Tuli mieleen, että ruukkuvadelma sopisi myös tuonne hienosti.

  • Ruukkuvadelma olikin yksi ehdotelmistani, tuohon etualalle noihin astioihin!

  • Täytyypäs käydäkin heti lukemassa teidän muiden postaukset laatikoistanne! On tätä juttua ollut kyllä mukava suunnitella. Toivottavasti saadaan alueestamme myös livenä houkuttelevan ihana!

  • Toivottavasti pidät näkemästäsi! Teemme parhaamme, jotta alueeemme olisi näkemisen arvoinen.

 8. Hyvät suunnitelmat. Toivottavasti niistä näen kuvia myöhemmin. En osallistu arvontaan, sillä messuille en pääse. Oikein mukavia ja kukikkaita messuja sinulle!

 9. Hieno suunnitelma! :). Hauska idea pelkästään tuo, että laittaa laatikot vinottain eikä suoriin riveihin. Luin juuri lehdestä Otson karkista. Ehkä sitä jopa joku myy messuilla….

  • Kiitos! Mulle tuli heti jostain vain mieleen laittaa ne noin siipien muotoon :) Ensin mietin sitä kerrosratkaisua mutta uskallus omiin nikkarin kykyihin loppui ja päädyin peruslaatikoihin. Nyt mietin, että millaistahan ruuvia niissä on käytetty kun ohjeesta se ei selviä?! Pitää ottaa koko työkalupakki mukaan :)

  • Pensasmustikka onkin mukava kasvi ja satoakin tosiaan alkaa viimein tulemaan. Sen kasvatuksessa pitää vaan muistaa hapan kasvualusta ja talvisuojaus verkoilla. Oksat ovat näet kovin jänisten suosiossa. Lajikkeita kannattaa myös olla useita, näin varmistaa hyvän pölyttymisen. Pensasmustikasta on hyviä kotimaisiakin lajikkeita saatavilla.

 10. Löysin blogisi ensimmäistä kertaa tänään, mielenkiintoinen blogi :) Ja odotan innolla messuja!

  • Voi kiitti Anni, kiva jos tykkäät jutuistani. Mamman puutarhan face-sivuillekin kannattaa mennä tykkäämään, sillä sinne tulee laitettua aina ensimmäiseksi suuret uutiset, kuten uusimmat puutarhassa kukkaan ehtineet :)

 11. Lippujen arvonta on nyt suoritettu ja voittajat ovat täältä blogin puolelta Seija sekä Facebookin puolelta Tuula Tykkyläinen ja Anneli Oivanen. Onnea voittajille, ilmoitan heille vielä asiasta henkilökohtaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt