Puutarhan koristeheinät huojuvat tuulessa

Viime yö oli jo paikka paikoin melkoisen kylmä. Onneksi meidän puutarhassa ei kuitenkaan ihan vielä halla vieraillut. Nyt kun puutarhan kukat alkavat jo muutenkin olemaan ränsistyneitä, ovat mm. koristeheihät ottamassa paikan estradilla. Olen jo vuosia halunnut käyttää heiniä enemmän istutuksissa mutta jostain syystä niitä on kuitenkin minulla aika vähän. Muutamaa luottolajia on tullut istutettua useampaankin kohteeseen mutta haluaisin edelleen lisätä lajikirjoa ja erityisesti ruukkukasvatukseen sopivia heiniä onkin koko ajan etsinnässä.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Ruukkukasvatuksessa käyttämäni koristeheinät

Punaisina liekkeinä roihuavan hurmesilkkiheinän hankin tänä kesänä ja pieni taimi onkin jo hieman vankistunut sitten istuttamisen. Aion kuitenkin talvettaa taimen kellarissa niin kauan, että saan sen jaettua useampaan taimeen. Kun on ainakin yksi varmuuskopio kellarissa niin sen jälkeen kokeilen jättää taimen myös talveksi maahan. Joskus vuosia sitten tämä talvehtikin meillä jo muutaman talven mutta oli istutettu aivan liian kuivaan ja laihaan maahan. Niinpä taimet lopulta hiipuivat hiljalleen pois.

Toinen tämän kesän uusista heinähankinnoista on tumman violetti sulkahirssi. Tein vain ihan tyhmästi kun istutin saviruukkuun heinän lisäksi myös daalian. Kumpikaan ei ole päässyt oikein kunnolla kasvamaan. Ruukku olisi varmasti paljon upeampi jos olisin jättänyt daalian pois. Koristeheinät tarvitsevat paljon tilaa kehittyäkseen täyteen kukoistukseensa. Muutenkin olen ruukkupuutarhurina vielä varsin kokematon ja kantapään kautta opin tänä kesänä paljon muutakin. Onneksi voi seuraavana keväänä koota ainakin osan istutuksista kokonaan uudestaan ja ottaa oppia virheistään!

[columns_row width=”half”]
[column]

Kultatesma on ihanan hentoa limenvihreää.

[/column]
[column]

Ruokohelpi `Pure Gold` on ollut minulla vuosia ruukkukasvatuksessa.

[/column]
[/columns_row]

Heinät lammikossa, ruukussa ja rinteessä

Tykkään heinissä eniten tummien sävyjen lisäksi heleän vihreistä, limeen vivahtavista. Pidän myös ihan perus vihreistä sekä vihreän ja valkoisen liitosta. Löysin Kauniin valkovihreän heinän tänä keväänä mutta olen hukannut kasvin nimilapun. Joku Carex se varmaankin on. Kauniin muotoisen mättään se on jo Kauhurinteeseen ehtinyt kasvattaa. Nyt mietin että uskallanko jättää sen talveksi maahan vai olisiko paras kaapaista se purkkiin ja kellariin ainakin siihen asti kun saan taimen jaettua?!

Kaivaisinko kauniin heinän kellariin talvehtimaan?

Toinen kaksivärinen suosikkini on pehmytmesiheinä jota on nimensä mukaisesti myös ihanaa silitellä. Vaan voihan nenä, pikkuinen on aivan tukahtumaisillaan samaan ruukkuun siementäneen sormustinkukan alle. Täytyy pelastaa poloinen pikimmiten!

Hopeista hohdetta tarjoilee viime syksynä, torilta syysistutukseen ostetut sininadan taimet. Ne talvehtivat viime talven kellarissa vaikka voisivat kyllä selvitä hyvin ulkonakin. Toinen hopeiseen sarjaan kuuluva heinä olisi rantavehnä jota olen ollut myös aikeissa hommata.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Lammikossakin kasvaa omat heinänsä. Kait niitäkin voi heiniksi kutsua?! Jaa, tuo sahalehti kuuluukin näköjään kilpukkakasveihin joten ei kait virallisesti sitten varsinainen heinä kuitenkaan ole. Pidän sahalehdestä tosi paljon koska sen vihreät lehtitupsut kelluvat kauniisti veden pinnalla. Tupsukat ovat lisääntyneet jo niin mukavasti, että niitä on saattanut jo vähän harventaakin. Sahalehti, Stratiotes aloides esiintyy luonnossamme harvinaisena eri puolilla Suomea.

Kauhurinteen vihreä koristeheinä on nimeltään nuokkutähkä, Chasmanthium latifolium. Siinä on nimensä mukaisesti kauniisti nuokkuvat suuret tähkät. Heinätuppaat kasvavat melko varjossa eivätkä ainakaan viime vuonna ehtineet kunnolla tuleentua ennen talvea. Aurinkoisella paikalla tähkät varmasti värittyisivät kauniin ruskean punertaviksi.

Kauhurinteestä löytyy nyt viittä erilaista heinää ja haluan lisätä niitä sitä mukaan kun tuppaat toivottavasti lihovat.

Toinen vihreä uutuusheinä on siemenestä kasvattamani pulloharjaheinä, Hystrix patula. Se kukkikin nyt ensimmäistä kertaa hauskoilla tähkillä mutta pihapupumme oli katkaissut kaikki varret jotka sitten poimin maljakkoon terassille. Toivottavasti muistaa ensi kesänä, että ei tykännyt tuosta kasvista sitten ollenkaan ja jättää rauhaan.

[columns_row width=”half”]
[column]

Nuokkutähkä on kauniin vihreä väriltään.

[/column]
[column]

Nuokkutähkän jyväset kauniissa muodostelmassa.

[/column]
[/columns_row]

Tuossa nuokkutähkän takana kasvaa vielä yksi ihana heinä jonka nimeä en nyt saa milllään päähäni. Sen juuristo koostuu kuin pienistä sipuleista. Muistaisiko joku teistä lukijoista tuon valkovihreän kauniin heinän nimen?

Mitkä ovat muuten sinun luottolajikkeesi ruukkuistutuksissa tai puutarhassa yleensä? Olisi ihanaa löytää lisää, varsinkin ruukussa viihtyviä lajeja ja lajikkeita.

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Upeat heinät! Minulla niistä vain vähän kokemusta. Sulkahirssi näyttää hienolta! Totta että se yksinään voisi ottaa koko ruukun haltuun. .

  • Ja niiden kauneus vielä tosiaan korostuu tähän aikaan vuodesta kun muu kasvillisuus ja kukinta jo vähän väsähtää.
   Hih, tuossa suljahirssin tapauksessa ei päde sanonta kaksin aina kaunihimpi Jaksoi tehdä vaan kolme tähkääkin kun daalia ahdisteli vieressä.

 2. Hauskat, nua lammikon ”heinät”. Mullaki joitain heiniä, lähinnä maas kasvamas. Niistä eheroton suasikki on koristekastikka ’Overdam’. Purkkiheinistä kuparisara.

  • Oma kastikkani meni ja kuolla kupsahti. Oli varmaankin liian varjoisaksi käyneessä paikassa lammikon rannalla ja olisikohan myös myyrä myllännyt juuristossa. Pitäisikin hommata uusi taimi Kauhurinteeseen. Kuparisaralla on kohdillaan niin väri kuin muotokielensäkin

 3. Heinät on upeita, sekä puutarhassa että ruukuissa.
  Minä olen kylvänyt parina vuonna jänönhäntää ruukkuu ja se on helppo ja kivannäköinen ja ”tähkät” tulevat siihen melko aikaisin!

  • Kerran olen yrittänyt kylvää mutta ei itänyt. Pitäisi yrittääkin uudestaan ensi keväänä Olisivat kauniita talvella kuivinakin maljakossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt