Mehipuuni varret taipuivat — aika leikata siitä pistokkaita

Vielä jokunen viikko sitten mehipuuni oksat olivat kauniisti pystyssä eikä tullut mieleenkään tukea niitä mitenkään. Nyt viikolla käänsin valoon päin kurotelleen kasvin huoneeseen päin ja sen seurauksena pituutta kasvaneet ja varsistaan paksuuntuneet oksat olivat yön aikana laoneet. Nostin muutaman vähiten murtuneen oksan pystyyn tukikeppiä vasten mutta osa oli niin pahasti taipuneita, että oli selvästi aika ottaa kasvista pistokkaita.

kasvihuoneessa-mamasgarden

Pistokkaan ottaminen mehipuusta

Olin miettinyt pistokkaiden ottamista mehipuustani jo pitkään mutta koska kasvi oli ollut niin kaunis ja sopusuhtainen, siirsin ja siirsin sen leikkaamista. Olin lisäksi hieman epävarma miten pistokkaiden kanssa toimisin. Joidenkin lähteiden mukaan pistokkaiden pitäisi antaa heti leikkaamisen jälkeen kuivahtaa jopa useita vuorokausia ennen istuttamista. Mehipuuni on luultavasti nimeltään Aeonium arboreum `Zwartkop`. Sillä on minusta melko ohuet lehdet verrattuna muihin mehikasveihin joten uhmasin heti ohjeita ja tökkäsin ensimmäisen pistokkaani suoraan kasvualustaan.

mehipuun-raskaat-oksat-mamasgarden
Pistokkaiden leikkaamisessa tarvitaan mahdollisimman terävä veitsi.

Kasvualustan koostumus

Kiinnitin kuitenkin erityistä huomiota kasvualustan koostumukseen! Olin jo aiemmin jostakin lukenut, että nämä ohuempi lehtiset tarvitsevat hieman enemmän kastelua ja ravinteikkaampaa kasvualustaa kuin perinteisemmät mehikasvit. Niinpä sekoitin tavalliseen ravinteikkaaseen puutarhamultaan reilusti hiekkaa jotta kasvualusta kevenisi mutta ravinteita olisi kuitenkin jonkin verran saatavilla sitten kun juuret toivottavasti kasvaisivat. Hiekan ja mullan suhde saattoi olla kutakuinkin puolet ja puolet. Suurin uhka pistokkaalle taitaa olla liian märkä kasvualusta ja sen seurauksena varren mätäneminen.

[columns_row width=”third”]
[column]

taipuneet-varret-mamasgarden
Pahasti taipuneet mehipuun varret.

[/column]
[column]

mehipuun-pistokas-mamasgarden
Mehipuun katkenneen varren siistiminen.

[/column]
[column]

pistokkaalle-hiekkainen-multa-mamasgarden
Erityisen hiekkapitoinen istutusalusta mehipuun pistokkaalle.

[/column]
[/columns_row]

Ja vaikka en jättänytkään pistokasta kuivattamaan leikkauskohtaasa pöydälle, niin jätin kyllä kasvualustan vielä kastelematta! Muutenkin kastelun kanssa täytyy siis olla tosi varovainen siihen asti kunnes näkee, että ruusuke on juurtunut ja lähtee uuteen kasvuun. Olin epävarma kuinka syvälle kasvualustaan pistokkaan varsi kannattaisi työntää mutta päädyin lopulta tekemään kynällä kunnon reiän ja työnsin pistokkaan niin syvälle, että se pysyi kauniisti pystyssä ilman tukea.

Sitäkin mietin, että pitäisiköhän tuosta ruusukkeesta poistaa lehtiä mutta eiköhän se pian ala itsestäänkin kuivatella alimpia lehtiään veden puutteessa.

mehipuun-pistokas2-mamasgarden

Kuinka saada kasvi haarautumaan?

Mikäli tuo pistokas tuosta sitten juurtuu niin joudun varmasti katkaisemaan sen jälleen jossain vaiheessa. Luulen, että tämä mehipuuni ei muuten haaroitu ollenkaan. Emoyksilöstä voisi päätellä, että se on lähtenyt vasta varren katkaisemisen jälkeen haaroittumaan. Pikkuinen pakkokin taitaa sitten olla tehdä uutta ruusuketta jos ainokainen katkaistaan?! Katkaisemalla pistokkaan, siitä voi sitten jälleen saada näppärästi uuden pistokkaan jne.  Vaan askel kerrallaan, nyt toivon että ensimmäinen pistokas kasvattaa itselleen juuret ja lähtee kurottelemaan elinvoimaisena kohti tulevaa kesää.

Oletko sinä lisännyt mehipuita? Kuinka se on onnistunut?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 

  • Ei ole kommentteja.
  • Lähetä kommentti

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Tilaa Kotipuutarha-lehti

    Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
    Tilaa nyt