Jymy-yllätys — oma metsä

Ostimme aikoinaan tämän kotitonttimme yksityiseltä myyjältä joka oli saanut alueen haltuunsa perinnönjaossa. Rakentamiseen kelpaavia tontteja hän sai lohkottua alueestaan kaksi kappaletta mutta jäljelle jäi vielä n. 1.5 hehtaarin metsä hiljattain hakattua lehtoa. Alueen luontoarvojen vuoksi rakentaminen ei tullut kyseeseen, joten metsä jäi risuuntumaan kymmeneksi vuodeksi. Aluksi metsänpohjassa kukkivat valtoimenaan sekä valko-, että sinivuokot mutta viime vuosina ne ovat vähentyneet melkoisesti valon puutteen vuoksi. Vuokkojen lisäksi alueella kasvaa paljon pähkinäpensasta ja valtapuun koivun lisäksi kotimaisia jaloja lehtipuitamme.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Yritin ostatella aluetta jo vuosia sitten mutta silloin myyjä ei ollut vielä halukas kaupoille. Nyt asuntomessujen imussa oli haettu uudestaan rakennusoikeutta mutta luontoarvot estivät aikeet jälleen kerran. Meidän onneksemme alue tuli kuitenkin keväällä yleiseen myyntiin. Ja nyt olemme virallisesti tuon alueen uusia omistajia!

Tämä tien vieressä ja valossa kasvanut pähkinäpensas saa nyt tilaa ympärilleen myös takapuolelta.

Tammelan pähkinälehto, oma metsäpuutarha

Naapurimme on usein vitsaillen nimittänyt puutarhaamme arboretumiksi. Nyt sellaiseen olisi oikeasti mahdollisuus. Alueen puronsuojelualue kuitenkin velvoittaa meitä pysymään siltä osin kotimaisissa jaloissa lehtipuissa ja kasveissa jotka voisivat luontaisestikin alueella kasvaa. Niinpä mitään erikoisten puuvartisten kokoelmaa ei ole alueelle suunnitteilla. Aloitamme alueen ennallistamisen pähkinälehdoksi raivaamalla metsä niin, että pähkinäpensaat ja aluskasvillisuus saavat jälleen valoa. Riukuuntunut tiheä koivikko ei ole ollut todellakaan mikään ilo silmälle joten jatkossa haluaisimmekin pitää metsän paljon avoimempana. Purolle on jo muotoutunut polku, joka halutaan pitää avoimena. Ehkäpä polkua voisi myös jatkaa siten, että siitä muodostuisi pieni lenkki metsän siimeksessä. Puro on niin pieni, että keväälläkin sen yli pääsee hyppäämällä mutta olisihan pieni kaiteeton kaarisilta erityisen ihana yksityiskohta. Nämä ovat kuitenkin vielä kaukaisia haaveita.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Hoitosuunnitelma

Ensin on raivattava ja raivattava, jotta metsässä näkisi edes muutaman metrin päähän. Vitsailemmekin ostaneemme ihan oman risukon, jollainen se ensi vilkaisulla tosiaankin on. Minä näen alueessa kuitenkin paljon enemmän… Näen ihanan mahdollisuuden rakentaa, luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen, puutarhamme yhteyteen paikan, joka toimii virkistysalueena tai ns. puutarhan jatkeena. Hyvin hoidettu ja kaunis oma pähkinälehto, nostaa myös kiinteistömme arvoa.

Alueella kasvaa myös jonkin verran raitaa. Raita on hyvä ravintokasvi hyönteisille.

Olen kuullut naapurilta, että ennen hakkuita, metsä oli todella upea. Haluan palauttaa sen kauneuden ja ylläpitää sitä lempeillä toimilla. Meidän aikanamme ei ainakaan enää metsää tulla koneella kaatamaan. Järein kone mikä metsässä jatkossa myllää on moottorisahamme. Ja nytpä mammakin pääsee oikein kunnolla raivurin puikkoihin, täytyy vaan ensin hommata kunnolliset turvajalkineet! Hommiin ryhdytään kuitenkin todennäköisesti vasta ensi talvena. Sitä ennen merkkaan ehdottomasti säästettävät pähkinäpensaat, lehtokuusamat, korpipaatsamat ja jalot lehtipuun taimet. Alueella kasvaa ainakin tammea, vaahteraa ja saarnea.

Alueen suurin vaahtera on kallistunut. Se jätetään sitten aikanaan maatumaan paikoilleen.

Kun aluetta katsoo tällä hetkellä, voi sen nähdä myös rankkana työleirinä. Mikään kiire meillä ei kuitenkaan raivuiden kanssa ole ja etenemme kaikessa rauhassa, vähän senkin mukaan mikä on sen hetkinen polttopuiden tarpeemme. Syntyvä risu on tarkoitus hakettaa paikoilleen ainakin näkyviltä osilta tien vierestä. Haketta voidaan käyttää myös polun pinnassa ja muuallakin puutarhassa aina tarpeen mukaan.

[columns_row width=”third”]
[column]

Joka paikassa kasvaa aluskasvina kaunista ketunleipää.

[/column]
[column]

Lahoavat kannot ovat muisto suurista puista.

[/column]
[column]

Rotkon pohjalla virtaa keväisin vesi. Siellä on niin paljon varjostavaa kasvustoa, että aurinkoisenakin päivänä kuvat tulivat tosi tummiksi.

[/column]
[/columns_row]

Haaveita metsän eliöstöstä

Haluan sijoittaa alueelle joitakin uusia linnunpönttöjä. Tänä kesänä puutarhan linnunpöntöt olivat lähes kaikki käytössä joten asuntomarkkinoilla on varmasti tarvetta ihan uusillekin asunnoille. Metsän siimeksessä saattaisivat pöntöissä pesiä vähän harvinaisemmatkin siivekkäät. Ja voi kunpa joskus näkisin pähkinähakin ruokailemassa alueen pähkinäpensailla! Siitä olen haaveillut alusta asti kun tänne muutettiin.

Kasvimaailman puolella haaveilen näsiän palaamisesta alueelle valon lisääntymisen myötä. Olen yhden kerran nähnyt näsiän kukkivan meidän tienvieressä ja siitä päätellyt, että se kuuluu alueen kasvistoon. Sittemmin taimi jäi naapurin tien alle, harmi etten ehtinyt pelastaa sitä. Kevätkukista puron notkelmassa kasvaa jo vuokkojen ja kielon lisäksi ainakin kevätlinnunsilmää ja uskon sieltä löytyvän myös kiurunkannusta koska olen nähnyt sitä kasvavan toisaalla, alueen läheisyydessä. Oi jospa kämmekätkin ilmestyisivät sinne! Ainakin maariankämmekkää kasvaa aivan lähellä ja valkolehdokkia ihan meidän talon vieressä omalla tontilla. Suurin haaveeni olisi löytää pähkinäpensaiden alta suomukan kasvustoja, niitä olen nähnyt läheisellä Pähkinäniemen luonnonsuojelualueella.

[columns_row width=”half”]
[column]

Rotkon rinteessä kasvaa paikoin upeat saniaiskasvustot.

[/column]
[column]

Metsässä on joitakin valoisiakin alueita. Poikani mielestä tämä oli ihana kuusimetsä. Metsäkortteen kauneus lumosi hänet.

[/column]
[/columns_row]

Vaan ihan ensiksi lähden kiertämään aluetta keltaisen merkkausnauhan kanssa ja merkkaan ehdottomasti säästettävät. Keväällä kun kaikki on pelkkää sulavasta lumesta törröttävää keppiä ja risua, ei tunnistaminen ole niin yksinkertaista kuin nyt, kasvien ollessa lehdessä.

Ihanaa elokuun alkua kaikille lukijoilleni!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Wau! Onnittelut! Ihana juttu kun saitte ostettua metsän ja vieläpä oman talon vierestä. Minäkin toisinaan olen haaveillut omasta metsästä, mutta ajatus on kuivunut vain haaveeksi, koska mietin että haluaisin kuitenkin oman metsän olevan lähellä jotta voisin viettää siellä aikaa.

  • Kiitos Ja kyllä tämä tosiaan on aivan ihana juttu vaikka tietysti lisää työtä aiheuttaakin. Vaan otetaan se hyötyliikuntana kun ei kuntosalillakaan tule käytyä.

 2. Vau, onpa teillä käynyt tuuri ja ilmeisesti osaamistakin löytyy. Itse en tiedä, mistä aloittaisi ja mitä pitäisi tehdä.

  • Tiedä siitä osaamisesta tai voimavaroistakaan mutta pakko on yrittää kun tämä tilaisuus tuli eteen. Lohjalla on paljon kauniita ja hoidettuja lehtoja ulkoilualueina joten niistä ajateltiin ottaa mallia

 3. Voi mikä onni omistaa oma lehto! Metsällekin onni saada teidät omistajiksi ja saada jatkaa elämäänsä rauhassa ja kukoistaen.
  Ihanan näköinen paikka ja kasvillisuus jo nyt! Metsäkorte on minustakin lumoavan kaunis.

  • Juu ihmeen hyvin on vielä lehdon kasvillisuus säilynyt. Ja maanmuodot ovat vaihtelevat niin sekin lisää alueen mielenkiintoisuutta. Ja onneksi ei ole kuuset päässeet vielä valtaamaan alaa. Ne ovat tainneet koitua monen lehtometsän tuhoksi.

  • Niin on, olen niin onnellinen vaikka samalla hieman kyllä hirvittelen työn määrää

 4. Todella teillä on käynyt hyvä tuuri saatuanne tilaisuuden hankkia oman metsän. Lohjan seudun luonnon monimuotoisuus antaa mahdollisuuksia melkein mihin vain. Nuo ihanat saniaiset ja pähkinäpensas ja monet lehtipuut tuovat jo nyt esimakua tulevalle pähkinälehdolle.
  Siispä tulevalle työsaralle sydämelliset Onnittelut.

  • Kiitos Olen niin onnellinen metsästä vaikka työtä se tosiaan vaatii. No en ole onneksi koskaan työtä pelännyt, heilun niin kauan kuin jalkani vain yhtään liikkuvat

 5. Onnittelut omasta metsästä. Aivan mahtavaa minkä jatkon saitte omalle tontille ja puutarhalle. Ja tuo on niin hyvä asenne, että tehdään pikkuhiljaa, harkiten ja luontoarvoja kunnioittaen.

  • Sanopas muuta, ei ainakaan ole työmaa kaukana. Voi tehdä vaikka vain puoli tuntia päivässä ja olla koko ajan kuuloetäisyydellä kun lapsille tulee asiaa

 6. Onnea metsän omistajille! Tuo on todella kaunista maastoa, jossa on mahdollisuudet vaikka mihin kun harkiten raivaa ja käyttää aikaa. Ja vielä purokin (salainen haaveeni) ja koko alue ihan oman tontin vieressä! Vähän käy kateeksi ;)

  • Kiitos Puro on kyllä keväisin oikein ihana mutta näin kesällä tosiaan täysin kuiva. Ja kyllä siinä niin suuri työ on ettei kannata kateellisuutta tuntea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt