Niin se vain sitten toukokuu johonkin taas hujahti ja päästiin kesään. Hm, äsken kun kävin kuvaamassa tämän postauksen kaunottaria olin jäätyä ilman pipoa ja hanskoja! Eli ei tämä oikein kesältä tunnu mutta en valita, lunta ei sentään ole meillä enää satanut jos ei paria raekuuroa lasketa ;)

Onneksi kuurot ovat olleet sen verran rauhallisia, että kasvit ovat säilyneet hyväkuntoisina. Viileassä säässä on kyllä se hyvä puoli, että kukinnot kestävät paljon pidempään ja niistä ehtii nauttimaankin. Näin kesäkuussa onkin myös enemmän aikaa puutarhalle kun koululaisten kiireet helpottaa niin siinä sitten kummasti myös koko perheen arki rauhoittuu. Vaan minunhan pitikin tarinoida varjohiipoista, vallan eksyin jaarittelemaan ihan muusta :) Ensimmäisten kuvien tarhavarjohiippa (Epimedium x rubrum) lienee kaikille se tutuin tämän suvun kasveista. Tämä kasvi viihtyy hyvin vähän varjoisemmilla ja samalla kuivillakin paikoilla joten hiippaa kannattaa hyödyntää vaikkapa puiden alustoilla. Minulla nämä vanhimmat kasvustot on jo ihan mukavasti levinneet ja onkin jo monena kesänä pitänyt jakaa näistä alkuja vähän laajemmalle. Aina vain jotenkin jäänyt joten levitköön nyt tuossa itsestään. Siementaimia en ole tämän havainnut tekevän tai sitten ne ovat hukkuneet tuonne nurmikon ja rikkaruohojen sekaan.

hiippa-orangekoning-mamasgarden

Tämä viime postauksessa esittelemäni tuntematon kaunotar löysi nimen! Hän on Epimedium `Orange Königin`.

hiippa-niveum-mamasgarden

Tämä on varmasti suloisin kaikista hiipoistani <3 Valkovarjohiippa, Epimedium x youngianum `Niveum`. Minulla on ollut tämä jo vuosia eräässä erityisen kuivassa ja varjoisassa paikassa ja se on kasvanut siellä melko kituliaasti. Tämän uuden, Tommolan tilalta viime kesänä ostamani taimen, sijoitin sitten kosteampaan varjoon ja kasvi näyttää viihtyvän paljon paremmin.

[columns_row width=”half”]

[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Tämän postausksen nimetön on nyt sitten tämä pikkukukkainen Nuppulan taimivaihdosta hankittu hiippa. Pikkuruiset kukat joiden keskellä on häivähdys keltaista. Hankalasti kuvattava kasvi kun kukat ovat niin hentoisia ja pienikin tuulenväre saa ne heilumaan. Taimen kylkiäisenä muuten on näyttänyt tulevan joku toinenkin kasvi :) Olisikohan rotkolemmikki?

lilan-china-mamasgarden

Tämä hiippa on hankittu myös Tommolasta nimellä `Lilan China`. Tuolla nimellä ei kuitenkaan netin syövereistä oikein löydy mitään?! Epimedium `Lilafee` mätsäisi tuohon nimeen parhaiten mutta täytyy vielä seurata kasvavatko nuo kukat tuosta vielä johonkin suuntaan sillä tuollaisenaan se ei kyllä kuvien mukaan olisi ´Lilafee´. Tuolla takana muuten on viime kesänä Mustilan taimipäiviltä ostettu metsähortensia Deinanthe bifida. Arvatkaa vaan miten hihkuin onnesta kun näin sen työntävän vahvoja versojaan maasta <3 En ole ihan varma tuosta kasvin suomenkielisestä nimestä sillä en löytänyt nimelle vahvistusta viljelykasvien nimistöstäkään, enkä löytänyt tästä netinkään syövereistä muuta kuin englannin kielistä materiaalia. Hydrangea tämä ei siis ole vaan useissa lähteissä tämä mainitaan nimellä two-lobed false hydrangea.

[columns_row width=”half”]

[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Loppuun vielä suloinen kuvapari valkoisista kukkasista. Näistä tuo ensimmäinen on minulle ihan mysteeri :) En yhtään muista mistä sen olen hankkinut, eikä nimestä ole hajuakaan. Tuo toinen isolehtisempi on valkoinen sinikämmen. Tiedätkö sinä millä kasvilla voisi olla tuollaiset viehkot kellokukat?

Vaan nytpä toivottelen kaikille koulunsa päättäville oikein leppoisia lomapäiviä ja rauhallista iltaa. Huomiseksikin on luvattu aurinkoista :)

 1. Ihanat varjohiipat!
  Ihmettelin tuota valkokukkaista kaunotarta Mikä hän mahtaa olla.
  Jotenkin näyttäisi kielokin kasvutavalta. Olisiko valkokielokki? Kuukkeloin. Ei löydy sen nimistä. Mutta on olemassa valkokukkainen kielokki, uvularia sessifolia. Olisiko se?

  • Kasvi on edelleen mysteeri mutta aion ottaa siitä kuvan ja kysellä viikonloppuna kasviguruilta Nuppulan taimivaihdossa. Jospa tietäisivät sillä minulla on aavistus, että taimi on Nuppulasta ostettukin.

 2. Ihania kaunottaria! Minulle tuli mieleen myös joku uvularia, esim. pallida. Hätätilanteessa kävisi myös jostain Fritillariasta :) Sen sijaan mieluusti vahvistan varjohiippasi Lilafeeksi, minulla kukkii juuri tuon näköisenä. Olen ikäväkseni usein huomannut Tommolan taimien olevan väärillä nimillä myynnissä. Ihana tuo metsähortensia, minäkin tahtoisin tuollaisen! Mistä olet ostanut sen ihanuuden? Iloisia kesähetkiä sinulle toivotellen!

  • Lilafeeni onkin nyt avannut kukkansa kunnolla ja terälehtien kärjet ovat venyneet kauniiksi Lilafeen kukiksi <3 Metsähortensia on hankittu Mustilan taimipäiviltä viime elokuussa.

 3. Varjohiipan lehdet ovat myös kehumisen arvoiset. Hyvin kauniit mielestäni. Tässä jo pohdin, mistä löytäisin sopivan paikan noille ihanuuksille.

  • Lehdet tosiaan tuottavat iloa lähes ympäri vuoden! Eilisen sateen jälkeen vesipisarat helmeilivät hiippojen kauniiden lehtien päällä upeasti <3

 4. Mulle tuli tuosta oudosta kasvistasi mieleen Disporum cantoniense, sillä on vähän erinäköisiä lajeja. Se on kyllä supersöpö

  • Olisikohan se tuo!? Hitsi unohdin kokonaan Nuppulan hässäkässä kysyä kasvista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt