Siirtonurmikon perustaminen

Siirtonurmikko kannattaa asentaa keväällä tai syksyllä, sillä keskikesällä haihdunta on vilkkainta ja kastelu kaikkein työläintä. Siirtonurmikon perustaminen ei ole vaikeaa, mutta pohjatyöt kannattaa tehdä huolella. Siirtonurmimattoja ei pidä tilata tontille odottamaan, sillä ne kuivuvat herkästi.

Siirtonurmikon pohjatyöt

Kuohkeuta tiivistä pohjamaata jyrsimellä tai lapiolla. Tasaa pohjamaa tulevan pinnan muotoon, 20 senttiä lopullista korkeutta alemmas. Muotoile pinta kaltevaksi, jotta vesi valuu pois. Sopiva kaato on 2–3 senttiä metriltä. Ota avuksi parimetrinen lauta ja pitkä vatupassi eli vesivaaka. Jos maanpinnan muotoilu ei riitä johtamaan pintavesiä pois, asenna salaojaputket 40–80 sentin syvyyteen. Salaojasoran tulee yltää mullan alapintaan saakka.

Mitä multaa nurmikolle?

Paksu ja laadukas kasvualusta eli multakerros on kauniin ja terveen nurmikon edellytys. Hanki hyvää, uutta multaa tai paranna vanha kasvualusta huolellisesti. Levitä ja tasoita multa ensin lapiolla ja sen jälkeen haravalla keskustasta reunoille päin. Kerää samalla isot paakut pois, pienet kokkareet eivät haittaa.

Tiivistä multa 60–80 kilon nurmijyrällä, joita vuokraavat rakennuskonevuokraamot. Pienet alueet voit tallata tasaiseksi. Multa on sopivan tiivistä, kun askelten jälki ei enää erotu selvästi. Tasoita lopuksi painaumat, sillä ne keräävät vettä. Tiivistä ja tasaa uudelleen.

Siirtonurmikon tilaaminen

Siirtonurmikko toimitetaan rullina. Nurmipalat ovat yleensä 0,4 x 2,50 metrin kokoisia. Juurikerroksen paksuus on pari senttiä. Yksi rulla painaa noin 20 kg. Tilaa siirtonurmikko niin, että voit asentaa sen samana päivänä tai vähintään kahden vuorokauden kuluessa.

Pidä levitystä odottavat kääröt kosteina ja poissa paahteesta. Siirtonurmimattoja voi tilata hyvin varustelluista puutarhamyymälöistä ja rautakauppojen puutarhaosastoilta sekä etsiä netistä hakusanoilla siirtonurmi ja valmisnurmi.

Siirtonurmikon asentaminen

  • Kastele kasvualusta kunnolla jo mielellään edellisenä iltana.
  • Laita rullan pää tiiviisti kiinni edellisen päätyyn ja tönäise käärö auki. Sovita saumat tarkasti kohdalleen.
  • Varmista, ettei mattojen väliin jää rakoja tai ruohoa. Varo, myös etteivät reunat jää toistensa päälle.
  • Asenna matot limittäin kuin tiilet, jolloin päätysaumat osuvat eri kohtaan edellisen rivin kanssa.
  • Leikkaa nurmimattoa tarpeen mukaan terävällä puukolla, mutta vältä pienten, alle 40 cm x 40 cm:n tilkkujen käyttöä, sillä ne kuivuvat herkästi.
  • Jyrää pinta lopuksi ja kastele perusteellisesti.
Asettele rullat vieri viereen, jottei nurmikko kuivu saumakohdista.

Siirtonurmikon hoito

Kastele, kastele ja kastele. Siirtonurmikkoa pitää kastella todella runsaasti niin kauan kuin se kauttaaltaan juurtunut (vähintään 1 kuukausi). Kastele (tai sadeta) siirtonurmikkoa niin paljon, että maton alla oleva maa kastuu noin 10 sentin syvyyteen asti. Vesimäärä on riittävä, kun astut nurmikolle ja vesi tirskuu varpaiden välistä. Varmista, että reuna-alueetkin saavat riittävästi kosteutta. Aurinkoisina päivinä veden tarve on huomattavasti suurempi kuin viileällä ja pilvisellä säällä. Vähäisen haihdunnan takia ilta ja kostea sää ovat parhaita kasteluaikoja.

Vältä nurmikon raskasta kulutusta noin kuukauden ajan. Leikkaa nurmi ensimmäisen kerran noin 8–10 sentin pituisena. Laske leikkauskorkeus vähitellen 4–5 senttiin. Lannoita nurmikko noin kuukauden kuluttua asennuksesta.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt