Nurmikko reheväksi

Hyvällä kasvupaikalla nurmikko viihtyy yleensä hyvin. Kun perustaminen on tehty huolellisesti ja nurmikkoa hoidetaan säännöllisesti, se pysyy hyvässä kunnossa. Toisin kuin usein luullaan, nurmikko ei ole kuitenkaan laiskan kotipuutarhurin huoleton valinta.

Miten sammaleesta pääsee eroon?

Nurmikon sammaloitumista aiheuttavat liian tiivis kasvualusta, valon puute, liiallinen märkyys sekä kasvualustan happamuus. Puuttumalla näihin tekijöihin pääset sammaleesta eroon.

  • Ilmaa tiivis kasvualusta ilmastusharavalla, teräväpiikkisellä talikolla tai ilmastuskoneella. Haravoi ilmastuksen jälkeen rakoihin hiekkaa. Savimailla nurmikolle kannattaa levittää humusta noin 0,5 sentin kerros.
  • Vähennä maan happamuutta kalkituksella ja lannoituksella, jotka ehkäisevät jonkin verran myös sammaleen muodostumista. Sammaleen poistoon tarkoitettujen tuotteiden teho perustuu voimakkaaseen typpilannoitukseen ja kalkitukseen. Tuotteeseen on voitu lisätä sammalta tuhoavia ainesosia, kuten rautaa ja rikkiä. Sammaleen poistamiseen tarkoitetut tuotteet eivät sinällään poista sammaloitumisen syitä maan happamuutta lukuun ottamatta, mutta se raivaa nurmelle elintilaa.
  • Harkitse varjostavan kasvillisuuden karsimista.
  • Uusi salaojat tai varmista, että ne eivät ole tukossa. Vähennä tarvittaessa kastelua.
  • Tee nurmikon perustamistyöt huolella. Kaiva liika savi pois ja lisää paksu multa- ja hiekkakerros. Valitse varjopaikkoihin sopiva heinälajike. Esimerkiksi puna-, lampaan- ja jäykkänata sekä juurtonurmikka sopivat varjopaikkoihin.
sammal

Rikkaruohoja nurmikolla

Rikkakasvit ovat harvoin riemastuksen aihe nurmikossa tai kukkapenkissä. Paras tapa on kitkeä ne juurineen ennen kuin ne ehtivät kukkia ja levittää siemeniä. Rikkaruohorauta on hyvä väline yksittäisten rikkakasvien poistoon. Jos et ehdi kitkeä, nypi ainakin rikkakasvien kukkanuput pois ennen ne ehtivät siementää. Jos rikkaruohot ovat jo vallanneet nurmikon, voit joko antaa niiden olla tai perustaa nurmikon uudelleen.

Mitä tehdä nurmikon kuopille?

Nurmikko voi painua sieltä täältä kuopille ja painanteille vuosien myötä. Lisää painanteisiin multaa ja kylvä tuoreen mullan päälle nurmikonsiemeniä. Vältä kävelyä kylvöksen päällä, kunnes uusi nurmikko kasvaa kunnolla.

Miten saada keltainen nurmikko taas viheriöimään?

Nurmikon kuivumiseen on yleensä syynä liian ohut ruokamultakerros. Tiivis maakin voi aiheuttaa nurmikon kuivumista, sillä nurmiheinät eivät saa imettyä vettä liian tiiviistä kasvualustasta. Hailakka väri voi kieliä myös typen puutteesta.

  • Ilmaa nurmea. Kasvualusta on liian tiivis, jos nurmikkoon työnnetty talikko ei pysy pystyssä.
  • Lisää ruokamultaa.
  • Lannoita ja kastele.
  • Nosta nurmikon leikkuukorkeutta. Mitä matalammalle nurmikko on leikattu, sitä herkemmin se kuivuu. Leikkaa nurmikko vasta, kun se on jälleen hyvässä kasvussa.
Kuiva nurmikko

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt