Kasvata maa-artisokkaa

Maa-artisokan sadonkorjuu ajoittuu syksyyn, mutta mukuloita voi nostaa niin pitkään kun maa on sula.

Maa-artisokkaa on viljelty Suomessa jo satoja vuosia. Perunan suosio piti sen pitkään hieman syrjässä, mutta kotipuutarhoissa sitä tapaa taas yhä useammin.

Terve, helppohoitoinen ja satoisa maa-artisokka on parhaimpia kotitarveviljelijän kasveja. Se tekee satonsa lähes ilman hoitoa, eikä se yleensä kärsi sen kummemmin rikkakasveista kuin tuholaisistakaan. Maa-artisokka ei ole vaatelias kasvualustan suhteen, mutta parhaiten se viihtyy kuohkeassa, ravinteikkaassa maassa aurinkoisella kasvupaikalla. Sen sijaan mieti tarkasti, missä kohtaa puutarhaa aloitat kasvatuksen – maa-artisokka on kova leviämään.

Varret kasvavat kesän mittaan pitkiksi, jopa parimetrisiksi. Ota tämä ominaisuus huomioon  jo kasvupaikan valinnassa. Runsas kasvusto saattaa olla käytännöllisin pihan reunamilla tai erillisenä tuulensuoja-aitana. Maa-artisokkaa voi suositella myös rajoitettuihin kasvualustoihin sen leviävyyden vuoksi. Päivänneutraalit lajikkeet ennättävät keltaiseen kukkaan lämpimän kesän päätteeksi.

Maa-artisokan istutus

  • Sopiva istutusaika on aikainen kevät tai myöhäinen syksy. Mukulat voi myös esikasvattaa keväällä sisällä ja istuttaa taimina puutarhaan.
  • Kasvi tarvitsee kohtuullisesti ravinteita. Paranna maa kasvukuntoiseksi kompostilla tai palaneella hevosenlannalla.
  • Istuta mukulat kymmenen sentin syvyyteen noin 40 sentin välein. Riviväliksi kannattaa jättää 60-80 senttiä.
  • Kasvukauden mittaan voit mullata taimet perunoiden tapaan. Pitkinä, kuivina kausina kastelusta on apua.

Syksyinen sadonkorjuu

Sadonkorjuu alkaa syys-lokakuussa, mutta kiirettä ei ole niin kauan kun maa on sula. Sato säilyy parhaiten viileässä kellarissa kosteaan turvehiekkaan upotettuna. Ohutkuorisena maa-artisokan varastointikestävyys on kuitenkin suhteellisen heikko. Tästä syystä voit jättää osan sadosta vielä maahan ja nostaa jopa keskellä talvea, mikäli maa on sula. 

Maa-artisokka ei kestä kovin pitkää säilytystä. Ilman kosteaa turvehiekkaa ohutkuoriset mukulat nahistuvat nopeasti.
Kukinnasta huomaa parhaiten sukulaisuuden auringonkukkaan.

Maa-artisokka monivuotisena

Juuri heikon varastointikestävyyden vuoksi maa-artisokkaa voi kokeilla monivuotisenakin. Joidenkin mielestä myös maku paranee siitä, kun pakkanen puraisee sitä talven aikana. Voit siis nostaa syksyllä vain tarvitsemasi määrän ja nauttia maa-artisokkaa myös kevään ensimmäisenä herkkuna. Käyttämättä jäävän sadon voi nostaa ylös ja istuttaa uudelleen. Mikäli mukulat jättää maahan, ne kasvattavat uusia versoja. Monivuotisessakin viljelyssä on hyötyä siitä, että mukulat nostaa maasta noin kolmen vuoden välein. Sillä on suotuisa vaikutus satoon.

Maa-artisokka kasvaa monenlaisissa kasvualustoissa. Vain jatkuvasti märkänä seisova maa ei sovi sille.
Sadon nostaminen ja uudelleen istuttaminen parantaa mukuloiden kokoa.

 

Kuvat: Leena Hokka


Kestotilaaja, lue lisää maa-artisokan kasvatuksesta Leena Hokan kirjoittamasta jutusta Maa-artisokan kasvatus / Kotipuutarha 5/2016.

 

 

 

 

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.