Kasvimaan kevättyöt

Huhtikuussa routa alkaa sulaa ja avomaan kylvöviikot lähestyvät. Muokkaa ja paranna maa kylvökuntoon ajoissa. Kylvä siemenet oikeaan aikaan ja muista kastella kylvöksiä säännöllisesti.

Maanmuokkaus

Kasvimaan kevättöihin pääsee Etelä-Suomessa yleensä huhtikuun aikana. Muokkaa (käännä, haraa, pöyhi) kasvualusta ennen kylvöjä ja taimien istuttamista. Työvälineeksi sopii pienellä alalla lapio tai kuokka, isommilla mailla puutarhajyrsin voi olla tarpeen. Tasoita maan pinta lopuksi rautaharavalla. Syksyn lehdet ja muut kasvijätteet saavat sekoittua mullan joukkoon. Rikkaruohot ja rikkaruohojen juuret kannattaa poistaa huolellisesti. Jos maa on kovin savista, siihen kannattaa lisätä eloperäistä ainesta, kuten turvetta ja puutarhakompostia.

Maan kääntäminen kuohkeuttaa kasvualustaa ja nopeuttaa sen lämpenemistä. Savista maata voi parantaa lisäämällä siihen kompostia tai säkkimultaa.

Oikea aika kylvöille

Kotipuutarhurin kannattaa lähteä kylvämään siemeniä vasta, kun maa on riittävän lämmin eli ainakin yli 10 astetta. Jos maa on tätä viileämpää, siemenet itävät hitaasti ja paljon lämpöä itämiseen vaativien lajien siemenet saattavat pilaantua. Sellaisia ovat esimerkiksi pavut, kurkku, kurpitsat, punajuuri, herne ja maissi.

Jos kylvösormia syyhyttää jo kovin varhain keväällä, niin aloita kylvöt viileää maata kestävistä lajeista, kuten porkkana, persilja, palsternakka, retiisi, lehtisalaatti ja isohietasinappi eli villirukola. Huomioi kuitenkin, että matala lämpötila voi virittää juurekset kukkimaan jo ensimmäisenä kesänä, jolloin varsinainen sato jää huonoksi.

Siementen kylväminen ja kastelu

Kylvösyvyys vaihtelee siemenen koon mukaan. Kylvä pienet siemenet noin sentin vakoon, isot 2–5 sentin syvyiseen vakoon.

Kylvä siemeniä harkiten. Mitä tiheämpään kylvät, sitä enemmän joudut harventamaan ja samalla valtaosa siemenistä menee hukkaan. Juurikkaat ja muut yksittäin kasvavat lajit kannattaa pyrkiä kylvämään suoraan lopullisille kasvutiheyksille. Oikeat taimivälit löytyvät siemenpusseista. Esimerkiksi keräsalaateista kehittyy muhkeita, kun ne kasvavat noin 25 sentin välein. Lehtisalaatin voi kylvää 2–5 sentin välein ja harventaa myöhemmin napsimalla ylimääräiset taimet pois.

Jos maanpinta kuorettuu herkästi, peitä siemenet säkkimullalla tai hienolla hiekalla. Etenkin pienet siemenet hyötyvät hiekkaisesta, hienojakoisesta peitemaasta. Myös vermikuliitti vähentää maan kuorettumista ja levän kasvua.

Taimettumiseen kuluva aika vaihtelee lajin ja olosuhteiden mukaan. Palsternakalla ja porkkanalla taimettumiseen kuluu helposti 2–3 viikkoa.

Varhaiset kylvökset kannattaa peitellä harsolla hallan varalta.

Muista kastella siemenkylvöjä säännöllisesti. Etenkin porkkana, palsternakka ja punajuurikas kärsivät helposti kuivuudesta. Jos siemen kuivahtaa, se ei idä. Kylvöksen päällä oleva harso vähentää haihduntaa ja suojaa siemeniä linnuilta.

Ole erityisen tarkkana kastelussa, jos käytät siemennauhoja, sillä ne kuivuvat vielä herkemmin, kuin suoraan maahan kylvetyt siemenet. Kastele kylvövaon pohja, levitä nauha ja kastele se ennen mullalla peittelyä. Taputa maan pinta, jotta siemennauha on tiiviisti kosketuksissa maahan.

Siemennauhojen käyttö nopeuttaa kylvöpuuhia ja harvennustyötä. Nauha kuitenkin kuivuu herkästi, joten kastelun pitää olla tasaista, että siemenet itävät.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt