Japanilaista tunnelmaa puutarhaan

Japanilaishenkinen puutarha on elegantti muttei pröystäilevä. Tästä kulttuurisuunnasta löytyy monia elementtejä, jotka toimivat myös suomalaisissa puutarhoissa. Koostimme alle vinkkejä, joilla loihdit japanilaista tunnelmaa omalle pihallesi.  

Eleetöntä harmoniaa

Japanilainen puutarhatyyli sopii suomalaiseen pihaan erinomaisesti, sillä kotimaiset kivet, kalliot ja kasvit ovat meillä usein kuin luontaisetuja. Japanilaisessa puutarhataiteessa harmonia löytyy epäsymmetriasta ja sen avainsanoja ovat luonto, maisema ja näkymät.

Pelkistetty maisema ja tyhjän tilan luoma äärettömyys ovat olennaisia. Tämä puutarhafilosofia korostaa yksittäisen kasvin merkitystä. Varsinkin pienet katajat ja kuuset ovat yksittäin istutettuina todellisia katseenvangitsijoita. Puutarhan yksinkertainen eleettömyys tekeekin tilasta avoimen ja avaran, vaikka kasveja olisi runsaasti. Toisaalta jokainen kasviyksilö erottuu, kun kasvien määrä pysyy kurissa. 

Pitkospuumainen kulkureitti, saniaiset ja japaninmagnolia luovat japanilaista vaikutelmaa puutarhaan.

Elementtejä japanilaiseen puutarhaan

Sammalet, luonnonkasvit, kivet, kalliot ja vesi kuuluvat japanilaishenkiseen puutarhaan. Uskalla lisäksi jättää rohkeasti tyhjiä tiloja kasvien väliin. Poimi tästä muutamia ideoita:

Kivet, niiden ulkonäkö, muodot ja määrät ovat monella tavalla merkityksellisiä. Sommitelmissa niitä on pariton määrä ja ne asetellaan epäsymmetrisesti.
Vesi on yksi japanilaisen puutarhan peruselementeistä. Kuvan upeasti sammaloitunut vesiallas sulautuu kasvien lomaan ja bambuhanan veden solina antaa viimeisen silauksen tunnelmaan.
Astinkivet ohjaavat kulkua ja katsetta kannustaen samalla levolliseen askellukseen.
Bonsaipuut sopivat yksityiskohdiksi japanilaistyylisiin puutarhoihin.

Kasveja japanilaiseen puutarhaan

Perinteisessä japanilaisessa puutarhassa on runsaasti puita ja puuvartisia kasveja, mutta vain vähän perennoja. Kasvivalintoja ohjaavat yksinkertaisuus ja herkkä kauneus. Kokeile näitä kasveja:

Japanilaistyyppiseen puutarhaan sopivat muotoilua kestävät havukasvit kuten tuijat, männyt ja marjakuuset.
Kukinnan vähyyden korvaavat lehtipuiden, erityisesti vaahteroiden, ruskasävyt. Kuvassa koreanvaahtera.
Sammal, rouhea kivi ja käppyräinen mänty ovat japanilainen klassikkoyhdistelmä.
Japanilaisesta puutarhasta löytyy kuitenkin paikka myös herkälle kukinnalle.

Kiinnostuitko?

Kotipuutarha-lehti on uudistunut!
Tilaa nyt tutustumishintaan 4 lehteä 29 €

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt