Varaudu lumeen ja jäähän

Talvi tuntuu yllättävän meidät suomalaiset joka vuosi. Yht’äkkiä Pohjois-Suomessa on paksu lumipeite, kun vielä maan eteläosissa haravoidaan lehtiä. Kun lämpömittari painuu nollan alapuolelle, on kotipihoilla aika varautua jäätyviin pintoihin ja lumen tuloon. Kasvien suojaamisen lisäksi kiinnitä huomiota pihan toimivuuteen ja turvallisuuteen.

Kalusteet ja välineet suojaan

Vie viimeistään nyt puutarhakalusteet suojaan. Kylmäkin varasto on parempi kuin jättää kalusteet pihalle säiden armoille. Myös talven ajan tyhjillään oleva kasvihuone voi toimia varastona, ja kalusteista voi loihtia kasvihuoneeseen talvisen oleskelupaikan.

Kerää pihalta myös muut irtonaiset tavarat – lasten pihalelut, puutarhavälineet ja ruukut. Lasten hiekkalaatikolta on hyvä poimia lapiot ja ämpärit, joihin jääneet kakkuainekset jäätyessään aiheuttavat halkeamia astioihin. Kiikuta grilli suojaan ja varmista, että leikkimökkikin on valmis talveen.

Tyhjennä vesitynnyrit ja -astiat ja käännä ne ainakin kumolleen. Tyhjennä ja irrota myös vesiletkut ja varastoi ne mahdollisuuksien mukaan pakkaselta suojattuna. Irrota kasvihuoneen automaattiavaajien sylinterit talveksi.

Turvallinen talvipiha

Jos pihassasi tehdään talven aikana lumitöitä koneellisesti, muista merkitä kulkuväylät ennen lumen tuloa. Aseta tarvittavat aurauskepit ajoissa, kun maa on vielä sula. Myös pienemmät polut on hyvä merkitä, mikäli niitä pitkin on tarvetta kulkea puutarhassa talvella. Selkeästi rajatut väylät helpottavat lumitöitä ja säästävät puutarhan kasveja ja matalia rakenteita monilta kolhuilta. Jos pihasi on uusi, mieti valmiiksi paikat aurauslumelle. Kaiva lumilapiot ja -kolat esille.

Suojasäällä tarkkaile myös sitä, minne lumikuormat putoavat katolta. Erityisesti puuvartiset kasvit ovat vaarassa, jos ne jäävät valtavan lumivyöryn alle. Jos räystäiden alle haluaa tehdä istutuksia, perennat ja vuosittaista leikkausta sietävät pensaat ovat yleensä parhaita vaihtoehtoja. Nyt on hyvä hetki tehdä havaintoja, ja tehdä tarvittavat korjausliikkeet tulevana kesänä.

Liukastumiset ovat talvikauden yleisimpiä tapaturmia. Hanki valmiiksi hiekoitussepeliä ja pidä sepeliastia sellaisessa paikassa, että sitä tulee myös käytettyä. Ämpärillistä sepeliä voi pitää vaikkapa sisäänkäynnin vieressä siltä varalta, että pääkallokeli yllättää yön aikana. Muista myös tarkistaa, että pihan valaistus on kunnossa!

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt