Tulipolte

Tulipolte on bakteeritauti, jota ei vielä onneksi esiinny Suomessa. Vaarana kuitenkin on, että se leviää uusille alueille, myös Suomeen, saastuneiden taimien mukana. Lyhyitä matkoja se leviää pölyttäjien ja sadepisaroiden aiheuttamien roiskeiden avulla. Se saattaa myös levitä oksasaksien välityksellä.

LUOKITUS Tulipolte (Erwinia amylovora) on suoja-aluetuhooja, jonka leviäminen Suomeen pyritään estämään ja kaikki sen tiedetyt esiintymät hävitetään mahdollisimman nopeasti. Tulipolte ei ole haitallinen ihmisille.

TUNNISTUS Vaatii aina laboratoriotutkimuksen. Tauti aiheuttaa oksien kärkiosien mustumista ja kuivettumista niin, että lehdet kuivuvat, mutta jäävät silti kiinni oksiin. Oksien pinnoille voi joskus muodostua vaaleita limapisaroita. Taudin oireet tulevat näkyviin keskikesällä. Ruokaviraston internet-sivuilla ylläpidetään kesällä ennustekarttaa, joka kertoo, milloin olosuhteet ovat sellaiset, että tulipoltteen oireita voisi näkyä kasvissa, jos siinä on tulipolte-bakteeri.

MITÄ AIHEUTTAA? Tulipoltteen yleisimpiä isäntäkasveja ovat omenat, orapihlajat, pihlajat, päärynä, ruusukvitteni, tuomipihlajat ja tuhkapensaat. Oireet tulevat näkyviin aluksi yksittäisiin oksiin, mutta tauti leviää helposti koko kasviin ja esimerkiksi pensasaidoissa viereisiin kasveihin. Lopulta kasvit kuolevat.

MITEN TAUDIN LEVIÄMINEN ESTETÄÄN? Tulipoltteen isäntäkasveja saa tuoda Suomeen vain joistakin EU-maista tai niiden tietyiltä alueilta, jonka osoituksena kasvissa olevassa kasvipassissa täytyy olla merkintä ”PZ Erwinia amylovora”. Turvallisinta on ostaa kasvit suomalaisista taimimyymälöistä ja taimitarhoilta, jotka kasveja hankkiessaan ovat ottaneet nämä vaatimukset huomioon. Taudin hävittäminen kestää vuosia ja siitä vastaa aina Ruokavirasto.

Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt