Blogi Somepuutarhuri Johanna Rönnlöf

Avomaantomaattien esikasvatus

Toisilla on kasvihuone, toisilla ei. Mutta ei hätää, jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, niin enää ei tarvitse kärsiä kateudesta vihreänä, kun ystävät kantaa kasvihuoneistaan auringon kypsyttämiä, tuoksuvia tomaatteja! Tsekkaa tää video, niin tiedät miten voit kasvattaa tomaatteja avomaalla ja mistä lähdetään liikkeelle. Nimittäin alkuvaihe, eli esikasvatus on onnistumisessa kaikkein tärkeintä!

Aikoinaan palstaviljelijänä haaveilin mehukkaista tomaateista ja kasvihuoneesta, mutta koska palsta-alueelle ei kasvihuonetta saanut pystyttää, jouduin keksimään muita ratkaisuja.

Kokeilin aluksi ihan taimena ostettua ja yleisesti myynnissä olevaa ‘Tanskan vienti’ lajiketta, jota en voi suositella kenellekään. Ellet sitten nimenomaan halua kasvattaa vihreitä tomaatteja.

Lopulta löysin virolaiset siemenvalikoimat ja sieltä muutamia lajikkeita kokeiltuani suosikiksi muodostui aikainen, rutonkestävä, varma ja satoisa ‘Leopold’ F1, jota ei tosin enää näytä olevan saatavilla, mutta toivottavasti taas ensi vuonna.

EDIT: Sain lisätietoa videossa aiemmin mainituista kahdesta lajikkeesta, enkä uskalla enää suositella niitä avomaalle, joten ne on nyt poistettu videolta kokonaan. Nyt videolla mainitut kolme lajiketta ovat kaikki avomaalla itse testaamiani ja varmoja lajikkeita. Koska näitä kyseisiä lajikkeita voi kuitenkin olla vaikea löytää, laitan vielä Instan puolelle listausta lupaavista lajikkeista, joita itse aion tänä vuonna kokeilla avomaalla. Jos tekin innostutte kokeilemaan, niin olisi tosi kiva kuulla miten niiden kanssa meni ja kypsyikö sato ennen perunaruttoa ja pakkasia!

Tässä videossa käydään siis läpi kaikki oleellinen avomaantomaattien esikasvatuksesta. Tomaattilajikkeen valinta, kylvö, koulinta ja varastolannoitus. Toivottavasti tykkäätte videosta!

Videon sisältö:

00:50 Parhaat tomaattilajikkeet avomaalle

01:26 Kylvö

02:15 Koulinta

03:03 Varastolannoitus

03:42 Valo ja lämpö

04:02 Ravinnepuutos

04:20 Karaisu

04:51 Ulosistutus

Ja videossa lupaamani linkki, eli lisää tietoa tomaattien ulosistutuksesta löydät Somepuutarhurin blogista täältä!

Onko teillä jotain suosikkeja avomaalle, joita ei ole videossa mainittu? Kiinnostaa myös miten pohjoisessa olette onnistuneet saamaan punaista satoa avomaantomaateista ja millä keinoilla?

  1. Runkotomaateista Gardeners Delight on onnistunut hyvin. Pensastomaateista monetkin lajikkeet, esimerkiksi Hundreds and thousends ja Container tomato raspberry coloured. Tämä Helsingissä.

    • Too, pensastomaattien maailmassa on varmasti vielä monia helmiä löydettävänä, joten kiitos vinkeistä! Mullakin oli palsta Helsingissä aikoinaan ja nyt pitää sitten vähitellen testata, että mitkä lajikkeet ehtii tuottaa satoa täällä Vaasan korkeudella saakka :) Tuntuu vaan, että kokeiltavia lajikkeita on ihan loputtomasti! ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt