Siementen kylvöohjeet

Edullisin tapa saada kesäkukkia, yrttejä, vihanneksia ja perennoja, on kasvattaa taimet itse. Lue vinkit erilaisten siementen kylvämiseen.


Kylvöajat

Taimikasvatus aloitetaan kylvämällä siemenet sisälle. Tarkista kunkin lajin ja lajikkeen sopiva kylvöaika siemenpussista. Suuntaa-antavia kylvöaikoja löydät myös Kotipuutarhan sivuilta:

Kylvötarvikkeet

Siemenkylvöihin tarvitset kylvöastioita, vedenkestävän aluslautasen, kylvömultaa, nimilappuja/tikkuja ja tietenkin siemeniä. Kylvöastiaksi sopii puhdas muovirasia tai maitotölkki. Kylvöastian pohjassa olisi hyvä olla reikiä, jotta ylimääräinen kasteluvesi valuu aluslautaselle. Valmiita taimipurkkeja, kennostoja ja turvepotteja saa puutarhamyymälöistä. Potteja voi pyöritellä myös itse sanomalehdestä.

Kylvösyvyys

Kylvä siemenet oikeaan syvyyteen. Isommat siemenet upotetaan yleensä sentin parin syvyyteen ja pienemmille riittää noin puolen sentin multakerros. Osa siemenestä kasvaa vain valossa eli ne kylvetään mullan pinnalle. Tarkista siementen kylvösyvyys siemenpussista.

  • ISOT SIEMENET mm.  kurkut, kurpitsat, pavut, auringonkukka ja lamopinaatti
  • KESKIKOKOISET SIEMENET mm. tomaatit, chilit, kaalit ja basilika. 
  • PIKKURUISET SIEMENET mm. 
koristetupakalla, vihannesportulakka ja timjami.

Kylvöohjeet

Käytä siemenkylvöihin, uutta puhdasta kylvö- tai taimimultaa. Epäpuhtaudet tai liian voimakkaasti lannoitettu perusmulta voi olla turmioksi pikkutaimille. Myös kaktusmulta sopii kylvöihin.
Kostuta multa erillisessä astiassa, annostele kylvöastioihin ja tiivistä kevyesti käsin painelemalla.
Liota turvepotit ennen mullalla täyttämistä.
Asettele turvepotit vedenpitävälle alustalle vieri viereen. Näin ne eivät kuivu niin herkästi.
Sanomalehdestä voi pyöritellä taimipotteja esim. juomalasin avulla. Taimipottien tekoon on saatavilla myös potintekomuotteja
Taimikennostossa kasvaa kerralla kymmeniä pikkutaimia. Huolehdi kastelusta ja siirrä taimet ajoissa isompiin taimiruukkuihin.
Hitaasti itävät siemenet voi kylvää ilmavaan vermikuliitti-perliitti seokseen. Siirrä pikkutaimet taimipurkkeihin (taimimultaan) kasvamaan heti, kun ne kestävät käsittelyä.
Isoista siemenistä kasvaa yleensä roteva taimi, joten ne kannattaa kylvää harvaan tai suoraan omiin kylvöastioihin. Jos mahdollista, valitse kylvöastia lajin mukaan. Esimerkiksi tuoksuherne kasvattaa pitkät juuret, joten wc-paperirullat sopivat niille mainiosti.
Monet yrtit ja kesäkukista esim. lobeliat kasvatetaan taimiryppäinä, joten siemeniä voi ripotella suoraan pussista taimiastiaan. Varo kuitenkin kylvämästä siemeniä liikaa tai liian tiheään.
Syömäpuikko on hyvä apuvälinen siemenkylvössä. Teroita puikon pää. Kasta se vesilasiin ja kosketa siementä. Siemen tarttuu puikon päähän, jolloin se on helppo siirtää multaan.
Kastele kylvös lopuksi sumutinpullolla.
Merkitse lajit ja lajikkeet nimikyltein.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt