Siemensato talteen

Kotipihan kukkapenkeissä ja hyötymaalla on kehittymässä arvokas siemenpankki, joka kannattaa hyödyntää. Vanhojen maatiaiskantojen siemenet ovat erityisen arvokkaita.

Vain kypsät siemenet itävät. Ne tyypillisesti irtoavat emokasvista helposti ja ovat usein sävyltään tummempia kuin tuoreet siemenet.  Jätä kukat kuihtumaan paikoilleen, niin siemensato pääsee kehittymään valmiiksi. 

Siemenien keruu

Paras siementen keruusää on kuiva ja poutainen. Helpointa on leikata kukinnot tai siemenkodat kokonaisina talteen ja tiputtaa siemenet niistä irti. Kerää vain yhtä lajia kerrallaan, niin siemenet eivät sekoitu. Levitä siemenet paperille, jossa pienimmät siemenet kuivuvat jo muutamassa päivässä. Suurilla, mehevillä siemenillä kuivuminen voi kestää jopa viikkoja. Puhdista täysin kuivuneet siemenet roskista ja pakkaa ne odottamaan sopivaa kylvöajankohtaa.

Kuivista versoista siemenet irtoavat kevyesti kopauttamalla. Tiheäverkkoinen siivilä on oiva apuri työssä.

Perennoista esimerkiksi akileijat, palavarakkaus, isotähtiputki, ukonhattu ja myskimalva tuottavat runsaasti siemeniä, jotka itävät pääsääntöisesti hyvin. Kesäkukista erityisesti orvokit, kehäkukka, ruiskaunokki, samettikukka ja auringonkukka ovat satoisia. Luonnonkasveista hyviä siementuottajia ovat muun muassa mäkitervakko, puna-ailakki, lehtosinilatva, harakankello, peurankello, ketoneilikka, kurjenkello ja päivänkakkara.

Pionit voivat olla haastavia idätettäviä. Kerää pionien siemenet loppukesällä avautuneista siemenkodista. Itäminen saattaa kestää joillakin lajeilla jopa pari vuotta.

Siemenkylvöissä kannattaa pitää mielessä, että jälkeläisistä ei välttämättä tule emokasvin kaltaisia.

Kieputa harsosta pussi, jotta kypsät siemenet eivät pääse varisemaan maahan.
Hyötykasveista runsasta, hyvin itävää siemensatoa tekevät esimerkiksi tilli, punajuuri, herne, ruusupapu, kurkkuyrtti, ruohosipuli ja fenkoli.

Siemenien säilytys

Hyviä pakkauksia siemenien säilyttämiseen ovat erilaiset paperipussit, suodatinpussit ja kirjekuoret. Muovisetkin pussit käyvät, mikäli siemenet ovat varmuudella täysin kuivia. Kirjoita jokaiseen pussiin kasvilajin ja tarvittaessa lajikkeen nimi sekä keruupäivä. Säilytä pussit kuivassa ja viileähkössä paikassa auringolta suojattuna.

Koeidätys ja kylvö

Voit testata siemenien itävyyttä ennen varsinaista kylvöä. Idätä siemeniä kosteassa talouspaperissa tai pumpulissa. Myös vesilasikonsti toimii: yleensä käyttökelpoiset siemenet painuvat vesilasin pohjalle, kuolleet siemenet jäävät kellumaan.

Jotkut lajit vaativat itääkseen erilaisia käsittelyjä. Kova- ja paksukuorisia siemeniä on hyvä liottaa kuoren pehmentämiseksi. Siemenen lepovaiheen murtuminen voi vaatia myös lämpötilan vaihteluita. Kylmäkäsittelyä vaativat esimerkiksi monet perennalajit, jotka luonnostaan saavat kylmäkäsittelyn maahan karistuaan.

Pieni kupu koeidätyksen päällä estää kosteuden haihtumisen.

 

Kuvat: Maija Astikainen


Kestotilaaja, lue hyötytarhan siemensadon tallettamisesta digiarkistosta!

Siemensato talteen sadonkorjuun aikana – Kotipuutarha 8/2019

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.