Kesäkukkien kasvattaminen siemenestä

Siemenluettelot ovat nyt pullollaan mitä ihanimpia kesäkukkia. Monien lajien kasvattaminen siemenestä on melko helppoa. Tärkeää on oikea ajoitus, koulinta ja latvominen.

Jos et ole ennen kasvattanut kukkia siemenestä, niin aloita helpoilla lajeilla, kuten mm. Samettikukka, punakosmos, krassi, auringonkukka ja tuoksuherne. Orvokkien ja pelargonien kasvuaika on pitkä, mutta kasvivalon avulla niistäkin on helppo kasvattaa tukeavat taimet.

Kesäkukkien siementen kylväminen

 1. Tarkista kunkin lajin optimaalinen kylvöaika siemenpussista tai Kesäkukkien kylvöajat –kalenteristamme.
 2. Hanki puhdasta uutta kylvö- tai taimimultaa. Puhdista kylvöastiat huolellisesti. Kylvöastioissa olisi hyvä olla reikiä pohjassa, jotta ylimääräinen kasteluvesi valuu pois. Liian märkä multa mädännyttää siemenet.
 3. Tarkista siemenpussista oikea kylvösyvyys. Monet kesäkukat itävät valossa* eli niitä ei peitetä mullalla. Jos kylvösyvyydestä ei ole mainintaa, peitä siemen multakerroksella, joka on noin kaksi–kolme kertaa siemenen paksuus.
 4. Täytä kylvöastia mullalla, kylvä siemenet ja sumuta multa kosteaksi. Peitä kylvös rei’itetyllä talouskelmulla tai hedelmäpussilla ja aseta valoisalle ikkunalle.
 5. Isoja, kovakuorisia siemeniä (krassi, auringonkukka, tuoksuherne…) kannattaa liottaa vähintään muutama tunti ennen kylvöä, jotta siemenkuori pehmenee.
 6. Jotkut lajit, kuten verbenat vaativat kylmäkäsittelyn itääkseen.
Riippalobelia koulitaan ruukkuihin usean taimen tuppaina.

Kesäkukkien koulinta ja taimikasvatus

 1. Kouli hajakylvetyt taimet omiin purkkeihinsa, kun niihin muodostuu sirkkalehtien lisäksi toinen lehtipari. Valitse koulintaan pieniä ruukkuja. Liian suuressa ruukussa kasvi keskittyy juuriston kasvattamiseen versokasvun kustannuksella. Istuta pikkutaimet taimimultaan jonkin verran syvempään, mutta kuitenkin niin, että sirkkalehdet jäävät selvästi mullan pinnalle.
 2. Aloita lannoitus pari-kolme viikkoa koulinnan jälkeen. Lannoita kesäkukkien taimia miedolla kastelulannoitteella, jossa on runsaasti kaliumia (K). Varo liikalannoitusta, joka voi vaurioittaa taimien juuristoa.
 3. Latvo taimet tarvittaessa, jotta ne haaroittuvat ja kasvavat tukeviksi ja tuuheiksi. Katkaise taimen latva, kun kasvissa on vasta muutamia lehtipareja. Poista pikkutaimista kukkanuput, jotta ne jaksavat kasvaa.
 4. Tarkista latvonnan tarve siemenpussin ohjeista.
 5. Siirrä aikaisin kylvetyt taimet tarvittaessa suurempiin ruukkuihin huhtikuussa.
Jos samettikukan taimet pääsevät venähtämään vähässä valossa, voit istuttaa ne huoletta useita senttejä entistä syvempään.

Kesäkukkien karaisu

Aloita taimien karaisu eli ulkoilmaan totuttaminen noin viikkoa ennen ulos istuttamista. Ensimmäisinä päivinä taimille riittää parin tunnin ulkoilu. Istuta kesäkukat ulos toukokuun lopulla – kesäkuun alkupuolella. Tarkkaile säätiedotusta ja varaudu suojaamaan kesäkukat harsolla hallaöiden varalta.


*Yleisimpiä valossa itäviä lajeja ovat mm. Ahkeraliisa, begonia, härmesalvia, kohtalonkukka, koristetupakka, leijonankita, lobelia, orvokki, petunia ja tulisalvia.


Kestotilaaja, lue lisää aiheeseen liittyviä juttuja digiarkistosta.

 • Kasvata ihanat klassikot / Kotipuutarha 3-2014 s. 20

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.