Kärhöjen kasvatus ruukussa on helppoa! Kaikki kärhöt istutetaan ruukkuun samaan syvyyteen ja leikataan lyhyeksi syksyllä. Suuret säänkestävät ruukut voi talvettaa ulkona, mutta varmimmin talvetus onnistuu viileässä varastossa.
Ruukkukärhöt heräävät kasvuun aikaisemmin kuin maahan istutetut lajitoverinsa. Talvetus sisätiloissa mahdollistaa arkojenkin lajien ja lajikkeiden kasvatuksen koko maassa. Ruukuissa kasvavien kärhöjen kukinta-aika on yleensä pidempi, sillä ravinteiden, valon ja lämmön saanti on rajatussa tilassa parempi kuin avomaalla. Yhdistelemällä ruukkuun eri lajikkeita saat aikaan vaihtelevan istutuksen ja koko kesän kestävän kukinnan.
Kärhön istutus ruukkuun
Valitse halkaisijaltaan vähintään 35-senttinen ja korkeudeltaan vähintään 40–50-senttinen ruukku. Isompaan ruukkuun voit istuttaa 2–3 kasvia. Muoviruukku ei ehkä ole niitä kauneimpia, mutta se pidättää kosteutta paremmin kuin huokoinen keramiikkaruukku. Salaojita ruukku kevytsorakerroksella. Ruukun pohjassa olisi hyvä olla reiät, jotta ylimääräinen kastelu- ja sadevesi valuvat pois. Älä sijoita umpinaista ruukkua taivasalle.




Ruukkukärhöjen hoito
Suurikukkaiset loistokärhöt vaativat kukkiakseen runsaasti kastelua ja lannoittamista. Kukinta on yleensä parasta puolivarjossa. Auringonpaahteessa kukat saattavat haalistua. Myös ruukku on hyvä suojata paahteelta, sillä juuristo kärsii versoja enemmän kuumuudesta ja auringonporotus lisää kasteluntarvetta.
Leikkaa ruukkukärhöt lyhyemmiksi syksyllä ennen talvetukseen viemistä. Viimeistele leikkaus keväällä tuodessasi ruukut päivänvaloon. Jätä osaan versoista 3–5 silmuparia. Edellisen vuoden versoilla kukkivat kärhöt lähtevät silmuista nopeasti kasvuun. Voit kuitenkin leikata osan versoista alhaalta asti poikki, jolloin kasvi haaroittuu paremmin. Perennamaiset tiukukärhöt voit leikata jo syksyllä alas, sillä versot nousevat silti mullasta joka kevät ja tekevät kukkia.


Ruukkukärhöjen talvetus
- Jalokärhöjä ruukkuun / Kotipuutarha 5–2016
- Ihanat kärhöt ruukuissa / Kotipuutarha 4–2013