Kärhöjen kasvatus ruukussa

Kasvata kärhöjä ruukussa
Minkä tahansa kärhön voi istuttaa ruukkuun.

Kärhöjen kasvatus ruukussa on helppoa! Kaikki kärhöt istutetaan ruukkuun samaan syvyyteen ja leikataan lyhyeksi syksyllä. Suuret säänkestävät ruukut voi talvettaa ulkona, mutta varmimmin talvetus onnistuu viileässä varastossa.

Ruukkukärhöt heräävät kasvuun aikaisemmin kuin maahan istutetut lajitoverinsa. Talvetus sisätiloissa mahdollistaa arkojenkin lajien ja lajikkeiden kasvatuksen koko maassa. Ruukuissa kasvavien kärhöjen kukinta-aika on yleensä pidempi, sillä ravinteiden, valon ja lämmön saanti on rajatussa tilassa parempi kuin avomaalla. Yhdistelemällä ruukkuun eri lajikkeita saat aikaan vaihtelevan istutuksen ja koko kesän kestävän kukinnan.

Kärhön istutus ruukkuun

Valitse halkaisijaltaan vähintään 35-senttinen ja korkeudeltaan vähintään 40–50-senttinen ruukku. Isompaan ruukkuun voit istuttaa 2–3 kasvia. Muoviruukku ei ehkä ole niitä kauneimpia, mutta se pidättää kosteutta paremmin kuin huokoinen keramiikkaruukku. Salaojita ruukku kevytsorakerroksella. Ruukun pohjassa olisi hyvä olla reiät, jotta ylimääräinen kastelu- ja sadevesi valuvat pois. Älä sijoita umpinaista ruukkua taivasalle.

Hanki puhdasta, uutta istutusmultaa ja sekoita kasvualustaan pitkävaikutteista, vähätyppistä ravinnetta, kuten hevosenlantakompostia tai lannoiterakeita.
Poista juuripaakku varovasti taimiruukusta. Istuta kärhöt hieman syvempään kuin taimiruukussa. Pakkasvapaassa talvetuspaikassa juuriston jäätymisestä ei ole vaaraa.
Ohjaa kärhö tukeen sitomalla versoja kevyesti. Myöhemmin kärhö kyllä kiipeilee itse kietomalla lehtiruoteja tukikehikon ympärille.
Kastele istutus huolellisesti ja muista jatkaa säännöllistä kastelua koko kasvukauden ajan. Jos kasvu hiipuu tai kukinta heikkenee, lisää kasteluveteen nopeavaikutteista ravinnetta.

Ruukkukärhöjen hoito

Suurikukkaiset loistokärhöt vaativat kukkiakseen runsaasti kastelua ja lannoittamista. Kukinta on yleensä parasta puolivarjossa. Auringonpaahteessa kukat saattavat haalistua. Myös ruukku on hyvä suojata paahteelta, sillä juuristo kärsii versoja enemmän kuumuudesta ja auringonporotus lisää kasteluntarvetta.

Leikkaa ruukkukärhöt lyhyemmiksi syksyllä ennen talvetukseen viemistä. Viimeistele leikkaus keväällä tuodessasi ruukut päivänvaloon. Jätä osaan versoista 3–5 silmuparia. Edellisen vuoden versoilla kukkivat kärhöt lähtevät silmuista nopeasti kasvuun. Voit kuitenkin leikata osan versoista alhaalta asti poikki, jolloin kasvi haaroittuu paremmin. Perennamaiset tiukukärhöt voit leikata jo syksyllä alas, sillä versot nousevat silti mullasta joka kevät ja tekevät kukkia.

Toukokuussa istutetut jalokärhöt kukassa heinä-elokuussa. Kuvassa vaaleanpunainen ‘Hagley Hybrid’ ja liila ‘Königskind’.
Tässä kolmen lajikkeen ruukussa kasvavat tummanliila ‘Star of India’, vaaleanpinkki ‘Piilu’ ja puhtaanvalkoinen ‘Toki’.

Ruukkukärhöjen talvetus

Siirrä kärhöruukku talveksi viileään kellariin tai autotalliin, kun versot ovat loka–marraskuussa täysin lakastuneet. Paras talvetuslämpötila on lähellä nollaa, jolloin kärhöt eivät lähde ennenaikaisesti kasvuun. Talvetus on mahdollista myös lasitetulla parvekkeella, kunhan suojaat ruukun pakkaspeitteellä. Tärkeää on, ettei juuristo jäädy. Kastele muutaman kerran talven aikana, ettei multa pääse rutikuivaksi. Huhti–toukokuussa voit siirtää ruukun suojaisalle parvekkeelle tai terassille. Suojaa uutta kasvua hallaharsolla, jos mittari painuu vielä alle viiden asteen. Aloita kasteleminen ja mieto lannoitus, kun versot alkavat kasvaa. Lisää lannoitusta kasvun edetessä.
 

Kestotilaaja, lue lisää! Nämä jutut löydät helpoiten digilehdestä.

  • Jalokärhöjä ruukkuun / Kotipuutarha 5–2016
  • Ihanat kärhöt ruukuissa / Kotipuutarha 4–2013
 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.