Hedelmäpuu säleikköön

Litteäksi ja kapeaksi viuhkaksi kasvatettu päärynäpuu on näyttävä pihan tilojen rajaaja.

Hedelmäpuu sopii myös pieneen tilaan, kun sen ohjaa säleikköön. Litteäksi muotoillusta hedelmäpuusta saa myös viehättävän raja-aidan. Päärynä soveltuu säleikköön yhtä hyvin kuin omena.

Sopiva paikka säleikköpuulle löytyy rakennuksen tai pation seinustalta, muurin kupeesta tai muusta kapeasta tilasta. Pidempi rivi säleikköpuita toimii myös raja-aitana naapuria tai kasvimaata vasten. Valitse säleikkökasvatukseen hillittykasvuinen taimi, joka ei ole vielä kasvanut kovin suureksi. Ison taimen oksia on yleensä hankalampi taivuttaa, ja säleikkö jää helposti alaosastaan tyhjäksi. Taimistoilla opastetaan oikean taimen valinnassa. Joitakin taimia on voitu jo taimistolla kasvattaa säleikkömuotoa silmällä pitäen.  

Säleikkö taipuu myös portiksi tai tilanjakajaksi.
Iäkäs päärynäsäleikkö on kuvattu Keski-Ranskassa.

Säleikköpuiden istutus

Istuta puut kahden metrin välein tai hieman tiheämpään, mikäli haluat nopeaa peittävyyttä. Mikäli istutat seinustalle, älä kiinnitä säleikköä kiinni rakennuksen seinään, vaan jätä vähintään 20 cm väli. Istuta puut 25-30 sentin etäisyydelle säleiköstä, seinustalla räystään ja talon perustusten ulkopuolelle. Hyvää kasvualustaa tulee olla ainakin 50 cm paksuudelta.

Eteläseinustalle istutettaessa huomioi, että paikka lämpenee voimakkaasti keväällä. Varjosta nuoren puun runkoa esimerkiksi pakkaspeitteellä tai pahvilla, niin se ei herää liian varhain kasvuun. Huolehdi nuoren taimen lannoituksesta, jotta se jaksaa kasvattaa uutterasti uusia versoja. Kukkien poistaminen parina ensimmäisenä kasvuvuotena tukevoittaa tainta.

Taimien sitominen säleikköön

Poista ensin oksat, jotka kasvavat jyrkässä kulmassa.
Sido vaakaversot tukeen useasta kohdasta. Mikäli oksa on puutunut, taivuta sitä hellästi.
Lyhennä versoista kolmannes, tai pitkistä versoista korkeintaan puolet. Oikea leikkuukohta on alaspäin suuntautuvan verson yläpuolelta. Myöhemmin kasvavat uudet versot ohjataan ylöspäin. Typistä myös latvaverso leikkaamalla se sivullepäin suuntautuvan verson yläpuolelta.
Sidontatapoja on useita. Lyhyitä oksia voi taivuttaa vaakatasoon myös pyykkipojilla.

Minkä muotoisen puun haluat?

Aloittelijalle sopii hyvin viuhkamalli. Siinä ylöspäin kasvavia oksia poistetaan, sivulle suuntautuvat typistetään ja taivutetaan säleikköön. Jos kaipaat haastetta, voit kokeilla atrainmallia. Siinä vaaditaaan leikkaustapoja, jotka ohjaavat yhteyttämistuotteiden kulkua puussa siten, että oksat saadaan lähtemään halutusta kohdasta. Loven viiltäminen silmun yläpuolelle saa taimen puhkaisemaan yläpuolelle uuden silmun.

Vasemmalla vaativa atrainmalli, oikealla helpompi viuhkan muoto.
Vaakasuorasti lankoihin sidottuja hedelmäpuita näkyy usein ammattiviljelmillä. Sama malli sopii hyvin myös kotipihojen tilanjakajiin.

Leikkaa säleikköpuuta säännöllisesti

 • Poista kaikki piiskamaiset versiversot juhannuksesta loppukesään asti.
 • Lyhennä säleiköstä ulospäin suuntautuvat vuosiversot heinä-elokuussa 2-3 silmun takaa, jotta niihin kehittyy kääpiöversoja kukkasilmuineen. Jos kasvu on voimakasta, typistä eli pinseeraa vuosiversojen silmuista kasvaneet haarat kolmen lehden takaa jo kesäkuussa. Se hillitsee versokasvua ja pitää kasvutavan tiiviinä.
 • Nuorta puuta kannattaa leikata keväällä, jotta se kasvattaa voimakkaasti uusia versoja. Lyhennä vuosiversoista kolmannes alaspäin suuntautuvan silmun takaa.
 • Kun puu on saavuttanut toivotun muodon, lyhennä vuosiversoja vasta heinä-elokuussa. Kasvu pysyy paremmin hallinnassa.

 

Kuvat: Teija Tuisku, piirrokset Tristan Ormfelt.


Kestotilaaja, lue laajempi juttu hedelmäpuiden kasvattamisesta säleikköön lehden digiarkistosta:

25 vinkkiä: Ohjaa hedelmäpuu säleikköön – Kotipuutarha 4/2018

2 Comments

 • Sattuipas hyvin, että teillä on nyt artikkeli säleikköomenapuista. Kävimme viime kesänä Hivensalmen (entinen Anssi Krannilan) puutarhalla, josta ostimme 12 uutta omenapuuta. Istutimme ne riviin kahden metrin välein. Tarkoituksena tehdä säleikköomenatarha. Puissa on useita eri lajeja, ei pelkästään hidaskasvuisia. Mies vähän innostui liikaa ja pakettiautomme pursui puita ja pensaita kotimatkalla.
  Olen ollut Kotipuutarhan tilaaja vuosia ja säilyttänyt kaikki numerot. Toivottavasti löydän 4.kk-18 numeron vielä, jotta saan lisää tietoa säleikköistutukesta.
  ‘Terveiset Heli Einesalolle. Olimme muutama vuosi sitten samalla Kotipuutarhalehden puutarhamatkalla Virossa. Helin artikkelit ovat huikean hyviä, luen ne aina ensimmäisenä. Toivottavasti koronavirus päästää otteestaan ja päästään taas puutarhamatkoille. Mieheni innostus säleikköpuutarhan perustamiseenkin tuli taannoiselta Ranskan matkalta.

  terveisin, Linnea ja Anssi Halminen

  • Hei,
   paljon kiitoksia, välitän terveiset eteenpäin. Mikäli teidän tilaukseen kuuluu myös digilehti, niin juttu pääsee lukemaan helposti digilehtiarkistosta.

   Mukavaa puutarhakautta ja tsemppiä säleikköomenatarhan pariin!

   Ystävällisin terveisin,
   Niina Kotipuutarhasta

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.