Kukkasipulien istuttaminen ruukkuihin ja niiden talvetus kellarissa

Tänä syksynä se on ensimmäistä kertaa mahdollista! Saan kantaa valmiiseen maakellariimme sadon lisäksi ruukkuihin istuttamiani kukkasipuleita kevättä varten. Tilasin keväällä Englannista saviruukkuja ja jo silloin haaveilin täyttäväni nuo ruukut syksyllä kerroksittaisilla sipulikukka-istutuksilla. Useita erilaisia sipulikukkia kerroksittain istuttamalla voi saada yhden lajin istutuksiin verrattuna reilusti pidemmän kukinta-ajan. Kukinta-aika myös pitäisi aikaistua maahan istuttamiseen verrattuna, sillä vaikka kellarissa on viileää niin joka tapauksessa sipulien pitäisi heräillä aikaisemmin kevääseen lumipeitteen puuttuessa. Ajattelin myös kokeilla antaa osalle ruukuista kasvivaloa heti kun piipat näyttäytyvät mullan alta. Olen niin onnellinen, että kellarissa on jokaisessa huoneessa myös sähköpistorasiat joiden ansiosta voin tarjota kasveille niin valoa kuin lämpöäkin (pakkasvahti) jos sellainen on tarpeen.

sammalpeite-mamasgarden

Millaiseen kasvualustaan istuttaisin sipulit?

Istutusmultaa olen miettinyt kovasti ja päädyin nyt siihen, että kevennän hieman kaupan perusmultaa hiekalla. Kellari on varmasti talvella enemmän kostea kuin kuiva joten karkean aineksen lisäyksellä toivon sipulien kestävän kosteammat olosuhteen paremmin. Ruukkujen pohjalle laitan vielä soraa toimittamaan salaojan virkaa. Sitten kun kasvu keväällä toivottavasti käynnistyy niin täytyy muistaa antaa kastelulannoitetta jotta saisivat ruukuissaan kerättyä voimia sipuleihin vielä seuraavan kevään kukintaankin. Vai ripauttaisinko sittenkin luujauhoa ruukkujen pohjalle jo istutusvaiheessa!? Taidankin tehdä niin sillä kastelulannoitus saattaa hyvinkin unohtua kevään kiireissä. Minulla on aina ollut tapana istuttaa kevään ruukkuistutukset kukinnan jälkeen maahan. Yleensä olen kuitenkin odottanut niin kauan, että lehdet kuihtuvat ja vasta sitten kaivanut sipulit puutarhaan. Joskus jopa vasta myöhään syksyllä olen löytänyt puun alle unohtuneita ruukkuja joissa sipulit ovat vielä oikeinkin napakoita ja hyvän tuntuisia.

syyskrookus-mamasgarden
Yhdessä ruukussa olevien syyskrookusten pitäisi ehtiä kukkaan vielä tänä syksynä.

Istutussuunnitelma

Istutuksissa käytin mm. pikkuisia iiriksiä, helmi- ja pikarililjaa. Isoimmat sipuleista istutin hieman syvemmälle ja pienemmät pinnempaan. Mietin myös sipulien kukinta-aikoja siten, että ne joko kukkisivat lähes yhtä aikaa tai sitten ainakin niin, ettei välissä olisi kovin pitkää odotusaikaa seuraavan lajin kukintaan. Ruukkujen pinnan katan vielä soralla, joka toivottavasti estää pinnan homehtumisen ja on paljasta multapintaa siistimpi. Samaa soraa aion ryhtyä käyttämään jatkossa myös siemenkylvöjeni suojana ja kylvömullan kuohkeuttajana perliitin sijaan. Yhden ruukun pinnalle kaapaisin kalliolta sammalpeitteen, toivottavasti sen lomasta nousevat piipat saavat siitä myös hieman lämpöä koleassa kellarissa ja myöhemmin sitten kirpeässä kevätsäässä. Voi kunpa suunnitelmani toteutuisivat ja saisin ensi vuonna kantaa kellarista ruukuittain aikaista kevättä puutarhaan ja terassille.

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

Lisää tietoa sipulikukkien istuttamisesta löytyy  Kotipuutarhalehden juttuarkistosta, klik!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt