Lehtipolte

Lehtipolte on bakteeritauti, josta kärsivät erityisesti oliivi-, manteli- ja kirsikkaviljelmät Etelä-Euroopassa.

Xylella fastidiosa -bakteeri aiheuttaa lehtipoltteeksi kutsuttuja oireita monilla kasvilajeilla. Se tappaa tällä hetkellä Euroopassa muun muassa oliivi-, manteli- ja kirsikkaviljelmiä.

LUOKITUS Karanteenituhooja, jonka leviämistä EU:ssa pyritään estämään ja kaikki sen esiintymät hävittämään. Ihmisille se ei ole haitallinen.

TUNNISTUS Vaatii aina laboratoriotutkimuksen. Tautia voi epäillä, jos ulkomailta tuotujen taudin isäntäkasvien lehtiin muodostuu ruskeita laikkuja. Eri kasvilajeilla se aiheuttaa erinäköisiä oireita.

MITÄ AIHEUTTAA? Tähän mennessä löydetty EU-alueella 86 kasvilajilta. Osa on meilläkin tuttuja lajeja kuten kahvi, laventeli, oleanteri ja rosmariini. Aiheuttaa aluksi lehtioireita, mutta voi lopulta tappaa koko kasvin.

MITEN LEVIÄMINEN ESTETÄÄN? Tautia ei voi sairastuneista kasveista enää torjua. Se leviää uusille alueille taimien tai vaikkapa pistokkaiden mukana. Kasvista toiseen sitä levittää muun muassa sylkikaskas. Suomessa bakteeri ei kuitenkaan pysty talvehtimaan avomaalla. Lainsäädännössä on vaatimuksia isäntäkasvien taimien tuottamiselle ja tautiesiintymien hävittämiselle. Hävittämisestä vastaa aina Ruokavirasto.

Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt