Isomaksaruohot

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 9/2016

Syyskesällä kukoistavat suurikukintoiset maksaruohot. Kymmenen viime vuoden aikana lajikevalikoima on kasvanut selvästi, ja näitä kivikkoperennoja kasvatetaan yhä enemmän ruukuissa.

Ensimmäinen komeamaksaruohoksi nimetty lajike on ’Herbstfreude’, joka on edelleen yleisin viljelymuoto. Pohjois-Suomessa ’Herbstfreude’ ei ehdi kunnolla kukkaan, mutta maamme eteläosissa se kukkii vielä lokakuussa, jolloin sen roosat kukinnot ovat kehittyneet tummanpunaisiksi.

Isojen maksaruohojen lajikkeistoa hallitsevat risteymät, joista useimpia voi kutsua komeamaksaruohoiksi. Ne ovat syntyneet isomaksaruohon (S. telephium), syysmaksaruohon (S. spectabile), lajin S. erythrostictum ja/tai japaninmaksaruohon (S. cauticola) risteydyttyä. Komeamaksaruohot ovat monimuotoisia, noin 30–60-senttisiä lajikkeita. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta tummanpunaiseen, ja kukinta voi olla yhtä hyvin aikaista kuin myöhäistä.

Maksaruoholajeja ollaan parhaillaan siirtämässä Sedum-suvusta Hylotelephium-sukuun, jolla on suomenkielinen nimi isomaksaruohot. Uuden suvun lajit ja viljelymuodot ovat enimmäkseen loppukesällä ja syksyllä kukkivia, pystykasvuisia perennoja. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta viininpunaiseen; lehdet ovat verrattain suuret, litteät ja sahalaitaiset.


Lue lisää syksyn komeista maksaruohoista Kotipuutarhan numerosta 9/2016. Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistostamme.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.