Yrtit – kasvata siemenistä

Yrttien kasvatus alkaa maaliskuun alussa. Perusta yrttitarha ruukkuihin ja korjaa satoa pitkin kesää - syötävää riittää pitkälle syksyyn.

Nyt on aika kylvää basilikat, mintut, salviat ja korianteri. Niiden kylvöaika kestää huhtikuun alkuun asti. Persilja kylvetään perinteisesti avomaalle roudan sulettua, mutta lajin esikasvatus aikaisemmin keväällä jouduttaa kasvua. Hitaasti kasvavat rosmariini ja timjami kannattaa ostaa valmiina taimina, jotta ne ehtivät kasvaa muhkeiksi, satoa tuottaviksi puskiksi.

Valitse kylvömullaksi hiekansekainen taimimulta tai esimerkiksi kasvualusta, joka on tehty rahkasammalesta. Vähäravinteisessa ja ilmavassa kasvualustassa taimet saavat hyvän alun kasvulle.

 

Vähennä muovin käyttöä ja kokeile kierrätettäviä kylvöastioita. Taimikasvatukseen käyvät kierrätettävät pakkausrasiat kuten leviterasiat, viilipurkit ja mataliksi, noin 10 cm korkuisiksi leikatut maitopurkit. Muovittomia vaihtoehtoja ovat turveruukut sekä turvepelletit.

Minttua, salviaa, persiljaa ja korianteria

Mintun siemeniä kylvetään 5–7 kpl yhteen, halkaisijaltaan noin 6-senttiseen pottiin huhtikuun alussa. Siemenet peitellään kevyesti mullalla, vermikuliitilla tai perliitillä. Kouli mintun taimet isompaan pottiin, kun taimi on kasvattanut kaksi varsinaista lehtiparia. Aloita kevyt lannoitus noin 2 viikon kuluttua koulinnasta. Minttu vaatii 5–8 viikon esikasvatuksen.

Mintut leviävät helposti maavarsien avulla, joten avomaalla lajia on turvallisinta kasvattaa ruukussa. Ruukun voi myös upottaa maahan, jolloin kasvusto ei pääse karkaamaan yhtä helposti kuin kasvaessaan vapaasti. Minttu viihtyy puolivarjoisassa kasvupaikassa, ravinteikkaassa ja hikevässä maassa.

Korjaa minttusatoa pitkin kesää latvomalla versoja. Kuvassa harmaaminttua.
Suosittu teeyrtti marokonminttu on kähärämintun lajike. Kähäräminttu puolestaan on yksi vihermintun muodoista.

Salvian siemenet itävät hitaasti ja siksi esikasvatus kannattaa aloittaa maaliskuun alussa. Taimikasvatus kestää 6–8 viikkoa. Siemenet kylvetään halkaisijaltaan 6-senttiseen pottiin, 2–3 siementä ruukkua kohden. Peittele kylvös kevyesti mullalla. Rei´itetty muovi edistää itämistä. Pidä astia noin +20 asteen lämpötilassa.

Kouli pikkutaimet omiin ruukkuihinsa, kun niissä on 2–3 kasvulehteä. Istuta taimet omiin ruukkuihin, keskiravinteiseen taimimultaan. Aloita lannoitus noin 2 viikon kuluttua koulinnasta.

Salvia viihtyy suojaisassa kasvupaikassa hajavalossa tai puolivarjossa. Se pitää hiekansekaisesta, läpäisevästä maaperästä tai yrttien ruukkukasvatukseen tarkoitetusta keskiravinteisesta mullasta. Kun teet ruukkuun varastolannoituksen, salviaa ei tarvitse lannoittaa erikseen kesän aikana.

 

Persilja itää hitaasti. Jos haluat satoa kesän aikana, taimet kannattaa esikasvattaa. Kylvöpuuhiin on hyvä ryhtyä maaliskuun alussa. Itäminen nopeutuu, kun siemeniä liottaa yön yli ennen kylvöä. Yhteen, halkaisijaltaan 6-senttiseen pottiin, vähäravinteiseen kylvömultaan kylvetään 3–5 siementä, jotka peitellään kevyesti mullalla. Kylvös pidetään noin +20 asteessa. Rei´itetty muovihuppu edistää itämistä. Persiljan voi myös kylvää suoraan avomaalle heti, kun routa on sulanut tai syksyllä ennen roudan tuloa. Silloin satoa saa loppukesästä.

Kouli taimet, kuten muutkin yrtit, kun niissä on 2–3 kasvulehteä. Jatkokasvatus hieman viileämmässä paikassa edistää persiljan kasvua. Aloita lannoitus 2 viikon kuluttua koulinnasta. Istuta jokainen taimi halkaisijaltaan noin 12-senttiseen ruukkuun tai useampia taimia isompaan ruukkuun, kun taimipotti alkaa käydä ahtaaksi. Ruukussa persiljalle käy keskiravinteinen yrttimulta. Varastolannoitus ruukun reunassa edistää kasvua.

Vie karaistut persiljantaimet ruukuissa ulos toukokuun lopussa tai istuta taimet avomaalle hallojen mentyä kesäkuun ensimmäisen viikon jälkeen. Suojaa tarvittaessa yöhalloilta. Persilja viihtyy hajavalossa ja kasvaa parhaiten keskiravinteisessa maassa. 

Esikasvatus jouduttaa persiljasadon kehittymistä huomattavasti.

 

Korianteri kylvetään ensimmäisen kerran maalis–huhtikuussa vähäravinteiseen kylvömultaan. Halkaisijaltaan 6 cm pottiin kylvetään 3 siementä. Pidä kylvös noin +20 asteessa. Rei´itetty muovihuppu edistää itämistä. Taimet voi koulia omiin potteihin (halk. 6 cm) tai esimerkiksi 3 taimea yhteen halkaisijaltaan 12-senttiseen pottiin. Jatkokasvatukseen kannattaa käyttää taimimultaa. Aloita taimien lannoitus pari viikkoa koulinnasta. Suurempaan ruukkuun voi tehdä varastolannoituksen, joka riittää koko kesäksi.

Korianteri viihtyy parhaiten lämpimässä ja kosteassa, joten suurimman sadon siitä saa kasvihuoneessa, tunnelissa tai kasvilavassa, kuten basilikasta. Korianteri alkaa kukkia herkästi pohjolan pitkässä päivässä, joten uusintakylvöjä kannattaa tehdä muutaman viikon välein aina heinäkuun lopulle asti.    

Korianterin lehdet muistuttavat korjuuvaiheessa persiljan lehtiä.
Jos korianterin päästää kukkimaan, lehtien aromi muuttuu kitkeräksi.

Basilikan kasvatus siemenestä

Kylvä siemenet

Basilikan pienet siemenet kylvetään mullan pinnalle ja niiden päälle ripotellaan ohuelti kuivaa kylvömultaa. Voit myös kylvää 3–4 siementä pieneen ruukkuun, jolloin vältyt työläältä koulinnalta. Kylvöastia peitetään läpinäkyvällä muovikalvolla, johon on tehty reikiä. Muovi tasaa kosteusoloja ja lämpötilan vaihteluja. Pidä astia noin +20 asteessa ja suojaa kylvöstä suoralta auringonvalolta.

Basilika itää hyvin valossa, joten kylvöstä ei kannata peittää ainakaan paksulti.
Pidä kylvös kosteana mieluiten sumuttamalla.

 

Kasvata tanakat taimet

Basilikan taimet koulitaan, kun ne ovat parin sentin pituisia. Tässä vaiheessa ne ovat jo kasvattaneet ensimmäiset varsinaiset lehdet. Taimet irrotetaan toisistaan nostamalla pikkutaimea lehdestä.

 

Kasvualustaksi käy kylvömultaa ravinteikkaampi taimimulta. Mullan sekaan voi lisätä vermikuliittia (kosteutta pidättävä savimineraali) tai perliittiä (ilmavuutta lisäävä vulkaaninen tuhka).Voit istuttaa halkaisijaltaan 12-senttiseen ruukkuun 3 pientä basilikantaimea tai jokaisen taimen omaan, noin 6-senttiseen ruukkuun. Muovihuppu taimiruukun päällä edistää basilikan kasvua. Varjele arkoja taimia suoralta auringonvalolta ja vedolta. Latvo basilikan taimet ensimmäisen kerran, kun versoissa on 2–3 kasvulehteä. 

Latvomisen ansiosta taimet haaroittuvat ja kasvavat vahvoiksi. Latvomista kannattaa jatkaa koko taimikasvatuksen ajan. Mitä tuuheampi puska taimesta kasvaa, sitä enemmän siitä saa satoa.

Hoida, lannoita ja kastele oikein

Taimet kaipaavat tasaista kosteutta ja runsaasti valoa, mutta suora auringonvalo polttaa hentojen taimien lehdet. Taimikasvatuksessa lämpötila saa olla alempi kuin itämis- ja versovaiheessa, +16–18 astetta. Kasvusto kaipaa mietoa lannoitusta noin 2 viikon kuluttua koulinnasta. Kasteluveteen lisättävä lannoite päätyy hennon juuriston käyttöön tehokkaimmin.

Kasvata basilika ruukuissa

Basilikan taimet istutetaan lopulliseen kasvupaikkaan touko–kesäkuussa, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää +10 astetta. Karaise taimet lämpiminä tuulettomina päivinä ulkoiluttamalla niitä viikon ajan joka päivä hieman pidempään. Valitse suojaisa paikka ja huolehdi, etteivät taimet joudu suoraan auringonvaloon.

Basilika ja monet muut yrtit kasvavat hyvin ruukuissa parvekkeella, terassilla tai lämpimällä seinustalla. Ruukuissa yrttien juuret saavat riittävästi lämpöä ja kasvualusta on helppo pitää sopivan kosteana. Myös lavaviljelyä kannattaa kokeilla.

 

Rehevä ja suurilehtinen basilika tarvitsee kuohkean ja ravinteikkaan mullan. Multaan voi lisätä vermikuliittia pidättämään kosteutta ja perliittiä lisäämään ilmavuutta. Ruukkuun kannattaa tehdä myös niin sanottu varastolannoitus. Tee kolo multaan ruukun seinämän viereen ja pudota sinne noin 0,5 dl kanankakkarakeita tai luonnonmukaisia lannoitepuikkoja pakkauksen ohjeen mukainen määrä. Juuret hakeutuvat kesän aikana itsekseen kohti lannoitetta. Varastolannoitettuja kasveja ei tarvitse lannoittaa kesän aikana.

Alkukesän kylminä ja viimaisina päivinä terassilla tai lasittamattomalla parvekkeella kasvava basilikaruukku nostetaan sisälle. Vaaran paikat ovat yleensä ohi vasta juhannuksen tienoilla.

Kastele basilikaa päivittäin, mieluiten aamulla. Hellejaksoina ruukkubasilika saattaa tarvita toisen kastelukerran, joka kannattaa ajoittaa iltaan. Basilika viihtyy hajavalossa tai puolivarjossa, suojaisassa paikassa. Paahteessa sen lehdet nuukahtavat ja kuivuudessa ne kitkeröityvät. Korjaa satoa pitkin kesää latvomalla basilikan versoja. 

Basilika kasvihuoneessa ja kasvimaalla

Jos käytössä on lämmitetty kasvihuone, basilikan voi viedä sinne jo vapun jälkeen. Kylmään kasvihuoneeseen karaistut taimet kannattaa istuttaa vasta toukokuun loppupuolella, ja silloinkin ne on hyvä suojata kylminä öinä hallaharsolla. Kasvihuoneessa basilikaa voi kasvattaa ruukussa, kasvusäkissä tai multapedissä.  Avomaalle maan tasalle tai lavaan istutetut basilikan taimet pärjäävät ulkona vasta kesäkuun puolenvälin tienoilla, usein vasta juhannuksen jälkeen. Silloinkin taimet kaipaavat hallaharsoa ylleen. Muista karaista taimet ennen istuttamista lopulliselle kasvupaikalle, eli totuta ne noin viikon aikana ulkoilmaan pikkuhiljaa.

Basilika sopii hyvin kasvamaan runkotomaattien juurella.

 

Kuvat: Leena Hokka, Hanna Marttinen, Teija Tuisku


Yrttiteen ystävä, sinua voisi kiinnostaa myös tämä digiarkistomme juttu (vain kestotilaajille):

29 vinkkiä: Kasvata teen ainekset – Kotipuutarha 3/2019

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.