Männyt

Suomalaiseen maisemaan sopiva mänty (Pinus) viihtyy aurinkoisessa ja valoisassa kasvupaikassa. Jos kaipaat vaihtelua metsämännyn rinnalle, valitse puutarhaan kotoisen männyn serkkuja.

Metsämänty ja vuorimänty

Kookkaat männyt ovat pihapiirissä näyttäviä katseenvangitsijoita. Mänty antaa pihalle luonnetta ja korkeutta ympäri vuoden, mutta ei kuitenkaan varjosta pihaa kuusen tavoin. Pienemmille pihoille voi istuttaa metsämännyn matalakasvuista serkkua vuorimäntyä (Pinus mugo). Vuorimänty kasvaa luonnostaan pensasmaisena. Kauneimmillaan se pysyy, kun vuosikasvut typistää juhannuksen tienoilla.

Metsämänty

Metsämänty vie kasvutilaa ja neliöitä vähän. Puu kasvaa suorarunkoisena, ja latvus kehittyy rungon päähän.

aurinko

hiekka- ja moreenimaa

hapan, mutta kasvaa myös emäksisessä

15–30 m

I–VIII

 Metsämänty (Pinus sylvestris)

Karun paikan sisukas ja kestävä mänty

Luontaisia kasvupaikkoja männyille ovat hiekka- ja moreenimaat, eikä ne kaipaa puutarhassakaan rehevää kasvualustaa. Männyt ovat kasvualustan happamuuden suhteen joustavia, yleensä havut viihtyvät happamassa maassa, mutta kasvualusta voi männyillä olla emäksinenkin.

Aurinkoinen ja valoisa kasvupaikka on metsämännyn mieleen, hajavaloa tai jopa puolivarjoa sietävät vuorimänty, kääpiövuorimänty ja kontortamänty. Varjossa männyt alkavat kaljuuntumaan. kestävyys ja vähään tyytyminen ovat männyt parhailta puolia. Se ei kaipaa suojausta eikä kärsi yleensä edes aurinkoisella paikalla kevätahavasta.

Kestotilaaja! Lue lisää männyistä digilehdestä

  • Rakkaudesta mäntyihin 10/2020
  • Tuhoojanurkka – Mäntyankeroinen 10/2020
  • 30 vinkkiä: Männyt kunniaan! 1/2020
  • 42 vinkkiä: Hoida havut tuuheiksi 10/2014

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt