Vastuullista kesäelämää

PÄÄKIRJOITUS 7/2024

Vanhan hirsitalon asukkaana olen parin viime vuoden ajan ollut tavallista kiinnostuneempi asumisen kuluista. Sähkölaskua kytätessä ja energiaa säästäessä on ollut kätevää reivata muitakin kulutustottumuksia.

Oma hiilijalanjälkeni on Sitran elämäntapatestin mukaan nyt jopa 3 000 kg CO2e pienempi kuin 2–3 vuotta sitten. Päästöt ovat kutistuneet pienillä korjausliikkeillä: ajan vähemmän autolla kuin aikaisemmin, en matkustele, olen laskenut huonelämpötilaa, en heitä ruokaa pois, suosin kasviksia ruokavaliossa, kompostoin keittiöjätteet, en osta mitään turhaa, pidän verhot kiinni helteellä ja tuuletan öisin. Tässä vain joitain esimerkkejä yrityksestäni pienentää jalanjälkeä.

Vielä ei ole tarjolla laskuria, jonka avulla voisi saada arvion puutarhaharrastuksen hiilijalanjäljestä. Lukema voi yllättää monet meistä, jotka uskomme multaisten puuhien olevan yhtä ekotekoa. Tutkijakentältä kuuluneiden arvioiden mukaan harrastus kerryttää jalanjälkeä yllättävän paljon. Suurimpana syynä tähän pidetään tarvikkeiden ja kasvien kuljettamista. Moni voi varmasti myöntää kipaisseensa taimistolla useammin kuin kerran kesässä. Pitää muista sekin, että tarvikkeet ja taimet ovat kulkeneet monta matkaa ennen kuin ne päätyvät kuluttajan ulottuville, myös verkkokaupasta ostetut.

Puutarhaan saa totta tosiaan kulumaan niin energiaa, tavaraa kuin palveluita. Meidän kaikkien tulisi olla tietoisia tästä, ja miettiä, mitä voimme tehdä, jotta harrastamisen hiilijalanjälki pysyisi kohtuullisena ja puuha vastuullisena

Puutarhan kasvien ja maaperän hoito niin, että ne sitovat hiiltä mahdollisimman paljon, on helposti kotipihassa toteutettava avaus. Heli Einesalon sivulla 54 antamilla perusneuvoilla hiilensidonnassa pääsee alkuun. Apua ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin ongelmiin taas saa Maija Stenmanin kirjoittamasta jutusta sivulla 42, jossa neuvotaan, miten maaperän ja kasvit saa kestämään pitkiä kuivia jaksoja. Sivulla 8 esitelty Pia Alapeterin vastuulliseen mökkeilyyn kannustava kirja toimii myös omakotiasujan oppaana. Yksinkertainen kesän vietto kotona on rentouttavaa ja samalla monella tavalla vastuullista.

Minna Siltala
päätoimittaja

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt