Vanhassa vara parempi

PÄÄKIRJOITUS 4/2023

Kotipuutarhan huhtikuun numerossa on monta esimerkkiä siitä, miksi meidän puutarhaharrastajien kannattaa välillä suunnata katseet menneisiin vuosikymmeniin ja vähän kauemmaksikin. Toimittaja Outi Tynys vieraili kahdessa puutarhassa, joissa molemmissa vanhassa vara on totta vieköön parempi. Uudistalon rakennuttanut pariskunta jopa vaihtoi urakoitsijaa, jotta tontin vanhat puut ja pensaat saatiin säästettyä. Lopputulos on sydäntä lämmittävä; uuden talon puutarhasta tuli heti ihanan vanha.

Toinen esimerkki näyttää, miten purkutalojen materiaaleja ja roskalavan löytöjä kierrättämällä sekä kekseliäisyydellä saa aikaiseksi inspiroivan kotipihan. Kasvilajeissa vanha merkitsee lähes poikkeuksetta kestävyyttä. Tänä päivänä syitä arvostaa varmoja ja vähään tyytyviä puutarhakasveja on jo niin paljon, että se kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee uutta. Kasviasiantuntija Ella Räty kertoo jutuissaan sekä perinteisistä koristekasveista että suomalaisista maatiaistomaateista. Ne ovat jalostuneet kylissä ja taloissa vuosikymmeniä sitten taitavien kasvattajien käsissä, jotka valitsivat lisättäväksi ja jaettavaksi kestävimmät yksilöt.

Ellan tomaattijutusta selviää, miksi etenkin täällä Euroopan koilliskulmalla sekä idän suunnalla hyötykasvien paikallisia lajikkeita on syntynyt suhteellisesti enemmän kuin lännessä; siemenomavaraisuus on ollut elinehto köyhillä alueilla, jotta ylipäätään on saatu satoa. Kiitämme entisaikojen sinnikkäitä viljelijöitä ja kylvämme ilolla ”Simon”, ”Potattomatin” ja ”Marilaisen”, jotka ovat sopeutuneet avomaalle ja seinustakasvatukseen, lyhyeen kasvukauteen ja viileään ilmanalaan. Ella muistuttaa myös, että paikalliskantoja syntyy koko ajan uusia. Otetaan siis myös siemeniä talteen omista tomaateista – ja kokeillaan jutun ohjeilla vaikka niiden säilymistä parantavaa fermentointia.

Minna Siltala
päätoimittaja

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt