Uusia siemeniä ja paljastuksia

Pitkin talvea on mielessä pyörinyt vahva ennakkoaavistus: tulevan kesän teema löytyy kasvimaalta. Se saa alkunsa pienenpienestä siemenestä, hennosta taimesta tai mukulasta, ja kasvaa muutamassa kuukaudessa käsittämättömän runsaaksi sadoksi. Ja tiedättekö, tähän on aikaa enää muutamia kuukausia!

PÄÄKIRJOITUS 2/2023

Tässä tilanteessa kärsimättömyydestä voi tehdä hyveen. On nimittäin aika laittaa siementilaus vetämään, jos haluaa saada haluamansa. Suosittujen lajien ja lajikkeiden hankintaa ei todellakaan kannata jättää keväälle, sillä muitakin kärsimättömiä on liikkeellä – ja nyt puhutaan kymmenistä tuhansista hyötykärpäsen puremista kotitarveviljelijöistä. Toissa vuonna siemenperunan pienpakkaukset loppuivat puutarhaliikkeistä. Viime keväänä ainakaan minä en saanut suosikkitomaattejani enää mistään, koska viivyttelin hankinnassa maaliskuun lopulle. Siemenhyllyillä on nähty aukkoja papujen ja erilaisten yrttien kohdalla, istukassipuleista oli toukokuussa kaupan laarissa jäljellä vain varisseita kuivia kuoria. Tänä vuonna lupaan olla ajoissa.

Mitkä lajit sitten ottavat kärkipaikan tänä keväänä? Siinäpä kysymys! Tein pikagallupin viljelykärpäsen puremien tuttujen parissa, ja nyt tulee paljastus: tänä vuonna monen puutarhan mullassa pullistuu juures poikineen. Palstoilla, lavoissa ja jopa parvekkeilla kasvaa punajuuria kaikissa eri väreissä, on myös monenlaisia porkkanoita ja nauriita sekä palsternakkaa. Edistyneemmät ja uskaliaimmat laittavat tulemaan erikoisuuksia persiljajuuresta kaura- ja mustajuureen. Helpoiksi ja runsassatoisiksi koetut juurekset ovat juuri sitä, mitä tämä aika kaipaa: varmuutta ja kestävyyttä. Tähän sakkiin kuuluu itseoikeutetusti myös peruna.

Kestosuosikki tomaatilla on tänä vuonna varmasti liuta myös uusia kasvattajia, sillä oman tomaatin makua ei voita mikään, kuten Kotipuutarhan markkinointipäällikkö, puutarhuri ja taitava viljelijä Piia Reinikainen muistaa mainita tämän numeron isossa siemenjutussa (s. 40). Samassa kasviasiantuntija Ella Rädyn kokoamassa jutussa puutarhatoimittaja ja hortonomi Outi Tynys kertoo, millaisia yrttejä hän kasvattaa omiin teesekoituksiinsa. Jos katsoo kahvin ja teen hintojen kehitystä kaupassa, alkavat monet pihamaan kasvit kiinnostaa ihan toisella tavalla. Yllättävän monesta monivuotisesta lajista saa aromikasta teetä pienellä vaivalla.

Me Kotipuutarhassa luotamme tulevaisuuteen ja toivomme parasta puutarhakesää ikinä. Paljastettakoon, että seuraavassa numerossa lehti luo nahkansa ja tulee luoksesi entistä ytimekkäämpänä tietoa ja inspiraatiota sisältävänä pakettina. Myös lehden verkkosivut uudistuvat. Nettisivuilta ja sähköpostiin tilattavasta uutiskirjeestä löydät sellaista ajankohtaista asiaa, joka ei mahdu painetun lehden sivuille. Tule meidän kanssamme syvälle puutarhaan monessa kanavassa!

Minna Siltala
päätoimittaja

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt