Yrtit Timjami Välimeren keittiön perusyrtti timjami viihtyy auringon paahteessa. Lämmössä kasvin makukin voimistuu. Kasvata timjamia ikkunalaudalla, parvekkeella tai kivikkopuutarhassa. Monivuotinen mausteyrtti Timjami (Thymus vulgaris) on toiselta nimeltään tarha-ajuruoho, sillä se kuuluu samaan sukuun kuin Suomessa luonnonvaraisena tavattava kangasajuruoho (Thymus serpyllum). Molemmat ovat monivuotisia kukkia ja mausteyrttejä. Välimeren ympäristöstä tuotu timjami sopii erityisesti ruukkuviljelyyn, sillä avomaalla tämä puolipensas ei aina talvehdi. Esimerkiksi loivassa rinteessä tai kivikkokasviryhmässä, mihin kertyy paksulti lunta, timjami selviää todennäköisemmin talvista. Timjami tuoksuu vahvasti kauttaaltaan. Lehdet ovat pikkuiset, harmahtavan tummanvihreät. Vaalean punaliilat, toisinaan valkoiset huulikukat vetävät puoleensa runsaasti pölyttäjähyönteisiä. Ensisijaisesti timjamista hyödynnetään lehdet, jotka kestävät pitkää haudutusta. Kokonaisia versoja haudutettaessa lehdet irtoavat varsista, ja sitkeät varret noukitaan pois ruoasta ennen tarjoilua. Timjamia suositellaan marinadien, kastikkeiden, keittojen ja pataruokien mausteeksi. Se sopii vihanneksia, kalaa, sieniä tai lihaa sisältävien ruokien pariksi. Se maistuu erityisen hyvältä ruuissa, joihin tulee viiniä. Kuivatun tai pakastetun timjamin maku säilyy hyvin. Timjamin kukat ovat pölyttäjien mieleen. Timjami aurinko kuiva–tuore keskiravinteinen lievästi hapan, pH noin 6,5 kesä–syyskuu 10–30 cm Timjamin viljely Lisää timjamia pistokkaista, jakamalla vanha taimi keväällä tai siemenistä. Pitkän kasvuajan vuoksi kylvä siemenet ruukkuun jo maaliskuussa. Siemenet itävät valossa, noin 20 asteen lämpötilassa. Karaise taimet ennen kuin viet ne lopulliselle kasvupaikalle ulos tai parvekkeelle. Varmista kasvualustan ilmavuus sekoittamalla hiekkaa etenkin savi- ja hiesumaihin. Muotoile kasvualustasta noin 20 cm korkea kohopenkki, josta liika vesi valuu pois. Lannoita maltillisesti. Istuta paljon lämpöä vaativa timjami aurinkoiselle kuivahkolle paikalle. Lämmössä kasviin kertyy enemmän hyödyllisiä öljyjä ja sadosta tulee isompi. Korjaa satoa juuri ennen kukintaa tai kukinnan alkaessa pitkin kesää tai kerralla heinä–elokuussa. Älä leikkaa kasvustoa enää syksyllä, jos haluat timjamin selviävän ulkona yli talven. Timjami talvehtii varmimmin havuilla suojattuna perinteisessä kivikossa, missä on hyvin vettä läpäisevä kasvualusta. Ruukkuun istutetun timjamin voi talvettaa ikkunalaudalla kasvilampun valossa tai ilman lisävaloa viileässä ja valoisassa sisätilassa, kuten autotallissa. Kuvassa rungolliseksi leikattu timjami. Kutsu pölyttäjät puutarhaan Rosmariini Yrttien kasvatus Hei tilaaja! Lue aiheesta lisää seuraavista jutuista: – Kasviesittely: Ajuruohot (nro 2/2023) – Kasvata tuoksuva yrttitarha (nro 2/2025) Siirry tästä näköislehtiarkistoon Viikon luetuimmat 1. Kasvimaa ja lavatarha Peruna 2. Pihasuunnittelu Keväinen kukkamatto puutarhaan 3. KEITTIÖTARHA Marjapensaiden istutus Share to: facebook Share to: twitter Share to: pinterest Julkaistu 4.2.2025 Teksti Ella Räty Kuvat Ella Räty Avainsanat kangasajuruohotarha-ajuruohothymys vulgaristimjami Kiinnostuitko? Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan. Saat seuraavat 4 lehteä + kaikki digisisällöt vain 29 €! Tilaa nyt Sinua saattaisi kiinnostaa myös: PUUTARHA Vinkit lasitetulle parvekkeelle Yrtit 6 x ihana yrtti Yrtit Kasvata yrttejä talvella Yrtit Ruoholaukka Yrtit Sitruunamelissa Lataa lisää