Tarhurin säätiede

PÄÄKIRJOITUS 3/2024

Meillä puutarhaharrastajilla on omanlainen käsitys vuodenajoista. Se ei seuraa säätieteilijöiden termistä määritelmää keväästä, joka saapuu, kun vuorokauden keskilämpötila on useamman päivän ajan pysyvästi plussalla. Meteorologi on puutarhurin paras kaveri, mutta anteeksi vaan, tällä puolella pensasaitaa kevät on ollut päällä jo pitkään! Myös kesä näyttäytyy meille muunlaisena; onhan se jollain tapaa ohi, kun maapallon akseli saavuttaa ääriasennon ja alkaa kääntää poskeaan pois auringosta.

Mutta vielä ei olla siellä asti, vaan keskellä täyttä tohinaa. Me multakourat ja kukkakansa olemme liikkeellä. Kiireisiä askelia otetaan kauppojen viherosastoilla ja keväisillä messuilla, pian myös taimistoilla. Verkkokaupoissa suosituimmat siemenet ja juurakot käyvät vähiin. Omassa elonkehässäni chilit ja basilikat on kylvetty, pian multaan pääsevät tomaatin siemenet. Kellariin on kurkattu ja huomattu, että talvi on ollut rankka betonisella lattialla ruukuissa talvehtineille koristeheinille ja daalianjuurakoille. Monta vuotta lasikuistilla talvet viettäneelle rosmariinille tuli noutaja tammikuussa – liian kylmää ja liian kuiva ilma, liian pitkään. Kuluneen talven koko kuva.

On siis tehtävä hankintoja – ja haettava inspiraatiota. Sitä toden totta löytyy tämän numeron sivuilta. Anna Varakas ja Kreetta Järvenpää vierailivat Inkan kukkatarhassa (s. 22) tutkimassa nuoren naisen intohimoa daalioihin. 100 erilaista daaliaa! Mikä värien ja muotojen kimara. Daaliat ovat parasta salvaa pakkasen polttamalle mielelle. Outi Tynys ja Teija Tuisku tekivät jutun vanhan talon puutarhasta (s. 30), jonka omistaja vaalii ikiaikaisia lajeja ja perinnekasveja Fredrika Runebergin hengessä. Juttu muistuttaa siitä, mikä vanhan talon puutarhassa on tärkeää: piha ei saa olla liian prikulleen tehty, ja luonnonkasveille kannattaa antaa tilaa. Tätä ohjetta noudattaen ja Ella Rädyn juttua kohokeista (s. 72) lukien jään odottamaan oman pihan puna-ailakkeja – puutarhurin kevään vaihtumista kesäksi säätieteilijöiden määritelmiä uhmaten.

Minna Siltala
päätoimittaja

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt