Sata sivua syytä iloon

PÄÄKIRJOITUS 5-6/2023

Nyt se on täällä, kevät ja alkukesä! Tuoksuvaa multaa, itäviä siemeniä, valoa kohti kurkottavia taimia, alkukesän perennojen ja hedelmäpuiden kukintaa, uusia ideoita ja hankintoja. Unohtamatta kompostimullan kärräämisestä ja kaivamisesta kipeytyneitä lihaksia, ja ihania hetkiä terassin lepotuolissa kaikesta tekemisestä voipuneena. Touko- ja kesäkuussa pääsee totta tosiaan purkamaan kaiken sen energian, joka on nukkunut talviunta.

Koska alkukesä on puutarhassa yhtä juhlaa, latasimme Kotipuutarhan täyteen aiheita, jotka ovat ajankohtaisia juuri nyt. Kerromme sivulta 10 lähtien, miten ravinteet kiertävät tehokkaasti omalla tontilla eikä ostolannoitteita välttämättä tarvita lainkaan. Hyötykäyttöön kannattaa ottaa niin kasvijätteet, typensitojakasvit kuin entisaikojen teholannoite kultavesi eli virtsa. Sivulta 38 puolestaan löytyy jokakeväinen suosikkijuttu, kevään kiinnostavimmat taimet. Hurraa, uudet kasvit, ne ovat taas täällä – Kotipuutarhan sivuilla, puutarhaliikkeissä ja taimistoilla!

Puutarhassa on kymmeniä kohteita, joista voi innostua. Jokaisella meistä on joku tärkeäksi kokemamme syy, miksi haltioidumme aina vaan uudestaan ja jaksamme tarttua kuokkaan vuodesta toiseen. Jukka Kallijärven kasviharrastusta pitää yllä kiinnostus tuoksuihin. Jutussa Jukan tuoksukasveista sivulla 18 voi lukiessa ja katsoessa aistia kaikki ne aromit, joita hänen puutarhassaan kasvavat kasvit pitävät sisällään. Tuoksuista kiinnostuneet, kerätkää talteen Jukan vinkit – ja tuoksutelkaa paitsi kukkia, myös lehtiä ja oksia! Pohjanmaalaisen perheen puutarhassa keskitytään tuoksujen sijaan hyötypuuhiin, omavaraisteluun. Tarina sivulta 26 alkaen on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Se mikä alkoi täydellisyyden tavoittelulla on vuosien myötä muotoutunut armolliseksi ja rennoksi asenteeksi. Siitä huolimatta satoa tulee, ja sen lisäksi monenlaista iloa, kuten muhkeassa 100-sivuisessa lehdessä.

Minna Siltala
päätoimittaja

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt