Rukola

Suositut rukolat ovat lehtivihanneksia, joita on helppo kasvattaa. Rukolaa voi käyttää salaateissa ja leivän päällä sellaisenaan. Lehtisatoa kasvaa aikaisesta keväästä syksyyn. Myös kauniilla kukilla kannattaa herkutella.

Rukolan kasvatus

Kylvä tavallista rukolaa penkkiin ja viljelylaatikkoon toukokuulta alkaen. Tee uusintakylvöjä pitkin kesää muutaman viikon välein. Keskikesän kylvökset voivat kuitenkin kukkia nopeasti. Lisäksi kylvökset taimettuvat ja kehittyvät helteellä hitaasti.

Suojaa pikkutaimet kaaliverkolla tai harsolla kirpoilta, joita on liikkeellä keväästä syksyyn. Isoilla kasveilla lehtiin ilmestyvät reiät ja poterot ovat vain esteettinen haitta.

Muista kastella kuivina kausina. Kuivuus kipakoittaa makua, nostaa rukolan nitraattipitoisuutta ja nopeuttaa kukinnan alkamista. Käytä typpipitoisia lannoitteita säästeliäästi ja peitä maa typettömällä katteella, kuten esimerkiksi oljella tai hamppukatteella.

Korjaa lehdet keskenkasvuisina ja syö rukolaa kohtuullisia määriä lehtiin kertyvän nitraatin takia.

Rukola on helppo ja nopeakasvuinen lehtivihannes.

Villirukolan kasvatus

Aloita villirukolan eli isohietasinapin esikasvatus sisällä huhtikuussa. Monivuotinen laji hyötyy suuresti taimipotin suotuisista olosuhteista.

Istuta villirukolan taimet valoisaan paikkaan, jossa ne voivat kasvaa vuodesta toiseen. Juuri työntyy syvälle maahan, mikä tekee kasvista kuivuutta kestävän, mutta hankaloittaa siirtämistä toiseen kasvupaikkaan.

Villirukolasta saa aikaista satoa, kun taimet esikasvattaa sisällä. Siemeniä kannattaa ripotella muutamia samaan taimipottiin.

Rukolan kasvatus ikkunalla

Kasvata varhaissatoa ikkunalla. Kylvä rukolan eli sinappikaalin siemeniä sisälle ruukkuihin tai kylvölaatikoihin. Sijoita kylvös valoisalle ikkunalle. Huolehdi kastelusta.

Kasvihuoneeseen kylmänkestävää rukolaa voi kylvää usein jo huhtikuussa.

Rukola eli sinappikaali taimettuu yleensä nopeasti ja tasaisesti. Valmista lehtisatoa pääsee korjaamaan jopa alle kolmessa viikossa.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt