Pensaiden istutus

Pensaat luovat yhdessä puiden kanssa puutarhan raamit. Puuvartiset kasvit jakavat, kehystävät ja muotoilevat puutarhaa ja tarjoavat perennoille suojaa ja varjoa. Astiataimia voit istuttaa läpi kasvukauden keväästä syksyyn.

Pensaiden istutusaika

Astiataimia voi istuttaa aina maan ollessa sula. Kevät- ja syysistutus ovat kuitenkin suositeltavimpia siksi, että silloin on tarjolla luonnollista kosteutta. Kesähelteilläkin voi istuttaa, mutta silloin on varauduttava kastelemaan runsaammin.

Paljasjuuriset taimet istutetaan lepotilaisina keväällä tai syksyllä. Paljasjuurisella taimella tarkoitetaan taimea, joka myydään ilman kasvualustaa ja ruukkua. Tällaisen taimen etuna on edullisempi hinta, joten niitä kannattaa suosia etenkin silloin, jos tarvitset suuren määrän taimia kerralla esimerkiksi aitaa varten. Paljasjuurinen taimi saattaa ostohetkellä näyttää mitättömältä piiskalta, mutta siitä kasvaa ajan myötä yhtä hieno kasvi.

Joitakin lajeja ei suositella istutettaviksi syksyllä. Tällaisia ovat muun muassa kultasade, pajut, happomarjat ja tuhkapensaat.

Kevät ja syksy ovat pääsääntöisesti hyvää istutusaikaa puuvartisille kasveille.

Kasvualustan parannus ja muotoilu

Varaa hyvää kasvualustaa vähintään 40 senttimetrin syvyydeltä. Mikäli istutettavat pensaslajit ovat suuria, on kasvualustaa hyvä olla noin 60 senttiä. Useimmille lajeille sopii tavallinen puutarhamulta, joka kalkitaan siten, että pH-arvo on 6–6,5. Maata voi parantaa kompostimullalla tai palaneella hevosenlannalla, mutta se ei ole tarpeen mikäli olemassa oleva maa on multavaa. Kaupan säkkimullat ovat valmiiksi lannoitettuja ja kalkittuja. Alppiruusut, atsaleat, pensasmustikat, hortensiat, mahonia sekä useimmat havut viihtyvät happamassa kasvualustassa, jonka pH on noin 5.

Perusta mieluummin yhtenäisiä istutusalueita sen sijaan, että kaivaisit pihalle yksittäisiä istutuskuoppia. Kasvit ovat näyttävämpiä ryhminä, ja hoitotyötkin helpottuvat. Muotoile alueet siten, että vesi ei seiso pensaiden tyvellä.

Muokkaa maa noin puolen metrin syvyydeltä.
Tarvittaessa kalkitse maa ja lisää lannoitetta. Syysistutuksessa suosi vähätyppisiä lannoitteita.

Pensaiden istutussyvyys ja etäisyydet

Ota selvää siitä, minkä kokoiseksi valitsemasi pensaat kasvavat. Varaa tilaa siten, että kasvi mahtuu siihen lopullisessa koossaan, vaikka paikka näyttäisikin aluksi tyhjältä. Voit istuttaa pensaan ympärille perennoja, sipulikasveja tai kesäkukkia täydentäjiksi ensimmäisten kasvuvuosien ajaksi.

Astiataimen paakkua ei hajoteta istutuksen yhteydessä, mutta kiertyneitä juuria kannattaa hellästi avata. Istuta astiataimet suunnilleen samaan syvyyteen kuin missä ne kasvavat myyntiastiassa. Lisää kuitenkin paakun päälle parin sentin kerros multaa, jotta paakku ei kuivu. Tiivistä istutus hellästi sivuilta painellen. Paljasjuuristen taimien haaroittumiskohta saa jäädä hieman mullan alle.

Noudata annettuja istutusväliohjeita tai laske ne itse kasvin lopullinen koko huomioiden. Jätä riittävä tila istutusalueen ja käytävien reunoille, ja huomioi myös mahdollinen lumenaurauksen vaatima tila talvella.

Laadukkaalla astiataimella on terve juuristo, joka täyttää ruukun mutta ei ole kiertynyt.

Pensaiden leikkaus ja kastelu

Hyvin haaroittuneita astiataimia ei tarvitse leikata istutuksen yhteydessä. Poista kuitenkin kuolleet tai vaurioituneet oksat, mikäli sellaisia on. Avojuuriset taimet kannattaa leikata noin 15 sentin korkeudelta kasvualustan pinnasta, jotta taimi lähtee haaroittumaan. Syksyllä istutetut taimet leikataan vasta keväällä.

Kastele uusi istutus hyvin. Ennen istutusta taimiruukun voi myös upottaa hetkeksi veteen imemään kosteutta. Juurtumisen ajan huolehdi kastelusta hyvin, ja anna vettä kerralla runsaasti.

Kata pensaiden alustat orgaanisella katteella tai maanpeittokasveilla. Älä päästä nurmea kasvamaan pensaiden tyvelle.

Astiataimet istutetaan suunnilleen samaan syvyyteen kuin missä ne ovat kasvaneet astiassa.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt