Paljon satoa pieneltä alalta

Niin vähän tilaa, niin monta toivetta! Käytä tila tehokkaasti, niin saat pieneltäkin alalta hyvän sadon.

Käytä tila tehokkaasti

Pieneltäkin tontilta saa runsaasti satoa, kun ottaa tilan tehokkaasti haltuun. Valitse puutarhan puiksi satoisia hedelmäpuita ja pensaiksi tyrniä ja muita marjapensaita. Kun tila on kortilla, kasvata herukat rungollisena ja ohjaa hedelmäpuut säleikköön. Viljele myös ruukuissa ja amppeleissa. Yrtti- tai mansikka-amppeli korvaa hyvin kesäkukka-amppelin.

Ota avuksi lavat ja laatikot sekä ruukut. Lava- tai laatikkotarhan voi perustaa lähes mihin tahansa, maaperästä riippumatta. Ruukkutarha sopii hyvin myös terassille tai parvekkeelle.

Pystykasvuiset lajit

Pystykasvuiset lajit sopivat erityisen hyvin pieneen tilaan. Kasvata hernettä, salko- ja ruusupapuja, härkäpapuja ja maissia. Myös avomaankurkun tai köynnöstävän kesäkurpitsalajikkeen voi ohjata kasvamaan tukea pitkin.

Herneet eivät vaadi paljoa tilaa ympärilleen.

Sekaviljely

Suosi sekaviljelyä. Kasvata samassa penkissä sekaisin kasveja, joiden tilan tarpeet ovat erilaiset. Kasvata korkean kasvin alla matalampia, tai anna köynnöstävien kasvien ottaa tukea tanakkavartisemmista. Huomioi tehokas tilankäyttö myös maan alla: kasvata syvä- ja matalajuurisia viljelykasveja rinnakkain.

Maissin, papujen ja kurpitsan yhdistelmä on klassinen: pavut saavat tuen korkeasta maissista, lehtevä kurpitsa peittää maata. Kylvä retiisiä, salaatteja ja muita nopeakasvuisia lajeja hidaskasvuisempien lomaan tai riviväleihin. Härkäpapu on kaikin puolin sopiva perunan kaveri, joka täyttää rivivälit muttei vie tilaa. Lajeja yhdistäessä huomioi kunkin lajin kasvutarpeet valon, lämmön, kosteuden ja lannoituksen suhteen.

Lehtimangoldit ovat keittiöpuutarhan kaunistus.

Yhdistele koriste- ja hyötykasveja

Viljele hyötykasveja myös koristekasvien lomassa tai käytä hyötykasveja koristekasveina. Upealehtinen mangoldi tai punasävyinen lehtikaali on upea lisä kukkapenkkiin. Koristepuutarhassa ahomansikka sopii maata peittämään, ruohosipuli korvaamaan koristeheiniä ja persiljarivi pehmeäksi reunustajaksi. Kylvä myös yrttejä sekä syötäviä kukkia kuten kehäkukkia, ruiskaunokkia, köynnöskrassia ja kääpiösamettikukkaa. Suosi satoa tuottavia puita pelkkien koristelajien sijasta. Huomioi syötävät kasvit, kun valitset istutusalueen lannoitteita ja torjuntamenetelmiä.

Suloinen ahomansikka sopii maanpeittokasviksi – hyöty ja kauneus samassa paketissa!

Hyödynnä sisätilat ja villisato

Viljele myös sisätiloissa. Ikkunalaudoille ja seinille löytyy nykyisin mukavia viljelyratkaisuja, jotka sopivat myös sisustukseen. Myös valaistukseen löytyy jo monenlaisia toimivia led-ratkaisuja, jotka vievät vain vähän sähköä. Kasvattaakseen omavaraisuuttaan ei tarvitse omistaa suurta pihaa!

Hyödynnä villisato. Käytä ruuanlaitossa voikukan ja vuohenputken lehdet, maitohorsman versot sekä nokkonen. Marjasta ja sienestä!

Hei tilaaja!

Lue lisää aiheesta seuraavista jutuista:

– 30 vinkkiä: Heittäydy permaviljelijäksi (nro 4/2017)

– 38 vinkkiä keittiötarhan perustamiseen (nro  4/2021)

– Neuvot ja niksit: Pienessä tilassa viljely (nro 5/2020)

– 27 vinkkiä: Kasvimaa kukoistamaan (nro 4/2019)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt