Menestymisvyöhykkeet

Puuvartisille kasveille on määritelty menestymisvyöhykkeet (I-VIII), jotka perustuvat Ilmatieteenlaitoksen tilastoihin. Kasvien menestymisvyöhyke on merkattu taimilappuun. Tarkista oman paikkakuntasi kasvuvyöhyke!

Vyöhykejako ja kasvupaikka

Menestymisvyöhyke eli kasvuvyöhyke on hyvä pitää mielessä, kun hankkii monivuotisia puuvartisia kasveja. Kasvin menestymisvyöhyke ilmoitetaan taimilapussa.

Vyöhykejako pohjautuu ns. tehoisaan lämpötilaan ja viimeisten 15 vuoden jaksolla esiintyneisiin pakkasiin. Karttaa tutkiessa kannattaa muistaa, että kunkin paikan pienilmasto ja sään ääri-ilmiöt vaikuttavat ratkaisevasti kasvien menestymiseen. Esimerkiksi V- ja VI-vyöhykkeiden vaarojen lakialueilla vallitsevat IV-vyöhykkeen olosuhteet.

Kasvupaikka vaikuttaa kasvien menestymiseen ratkaisevasti. Suotuisaan ja suojaisaan kasvupaikkaan (tuulensuojainen, lämmin, kohopenkki) istutettu kasvi voi pärjätä menestymisvyöhykkeensä äärirajoilla tai jopa ulkopuolella. Vastaavasti sopimattomaan (liian märkään, varjoiseen tai ohutmultaiseen) kasvupaikkaan istutettu laji kasvaa kituliaasti ja antaa kehnon kuvan kestävyydestä, vaikka kyse onkin vääristä kasvuolosuhteista.

Lähde: Suomalainen Taimi -sivusto

Tarkista oman paikkakuntasi kasvuvyöhyke Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Kasvien valinta

Kun muistaa edellä mainitut rajoitukset, voi omaan pihaan valita kasveja turvallisin mielin. Jos lajikkeen mainitaan menestyvän vaikkapa I-vyöhykkeellä, sitä voi kokeilla lämpimillä ja suojaisilla kasvupaikoilla vyöhykettä, jopa paria, pohjoisempana. Sen sijaan IV-vyöhykkeellä lajike tuskin pärjää vuotta kahta pidempään.

Tuontitaimet

Suomeen tuodaan koristekasveja eri puolilta maailmaa. Mereisen ilmaston lajit voivat todennäköisesti huonommin sisämaassa kuin rannikoilla. Toisaalta esimerkiksi siperianpihta (Abies sibirica) on tyypillinen mantereisen ilmaston puu, joka menestyy paremmin sisämaassa II–VI-vyöhykkeillä kuin merenrannikolla I-vyöhykkeellä.

Hei tilaaja!

Lue myös ilmaston vaikutuksesta perennojen menestymiseen. Jutun löydät näköislehtiarkistosta (nro 2/2016 s. 22).

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt