Ihan hullu idea syntyi aamuyön tunteina — tahtoisin espalierin

Kun kerroin ideastani puutarhaystävälleni hän totesi, että vappuna voi puutarhuri näköjään humaltua myös omista suunnitelmistaan! Niinpä, ei tässä mitään kuplivaa tosiaan tarvitse kun päänsä saa pyörälle ihan vain omista haaveista. Ja kuten aiempienkin suurien suunnitelmien edessä, tunnen aluksi suurta voimattomuuden tunnetta. Tällä kertaa projekti ei vaatisi niinkään kovin suuria fyysisiä ponnisteluja kuten lammikon tai kellarin rakentaminen. Lähinnä mietityttää, että oppisinko kuitenkaan leikkaamaan ja sitomaan puita kauniisti, luomaan elävän taideteoksen kauhurinteen partaalle?

Kuinka idea jalostuu ja kasvaa?

Kuten nousuhumalaan kuuluu, lähdin tietysti heti idean saatuani hakemaan suurella innolla tarkempaa tietoa aiheesta. Aluksi kahlasin Pinterestin kuvamaailmaa ja tein aiheesta oman kansion Mamman puutarhan Pinterestiin. Kansioon keräsin henkeäsalpaavan kauniita aitoja jotka oli toteutettu etupäässä erilaisilla omenapuilla. Voisiko tuossa kauhurinteen yläreunassa joskus kasvaa yhtä kaunis aita kuin noissa Pinterestin haavekuvissa?

[columns_row width=”half”]
[column]

uutta-multaa2-mamasgarden
Vappu on kulunut haaveillessa ja uuden mullan kärräämisessä kauhurinteeseen.

[/column]
[column]

espalierin-paikka-mamasgarden
Olisiko tässä vapaa paikka muotoonleikatulle omenapuuaidalle?

[/column]
[/columns_row]

Olen menneinä vuosina kaavaillut tuohon kauhurinteen partaalle kuusiaitaa ja nyt kevättalvella piirsin suunnitelmiin polveilevaa aidannetta erilaisista matalista havupensaista. Kuitenkin noiden havupuiden kohdalla on koko ajan mietityttänyt, että onko paikka sittenkin liian aurinkoinen tai harsuuntuvatko havut kuitenkin talon puolelta itsensä aiheuttamaan varjoisuuteen? Juuri talolta päin kun on etupäässä aidan katselusuunta. Lisäksi on mietityttänyt erikoisempien havujen kallis hinta sekä niiden suojaus kevätahavalta. Toki hedelmäpuutkin maksavat mutta espalier aidassa käytetään mahdollisimman pieniä taimia joiden ei ole tarvinnut vielä edes välttämättä haaroittuakaan. Lisäksi on mietityttänyt tilan kapeus. Talon ja rinteen väli on kapeimmillaan vain muutaman metrin joten aita ei saisi olla kovin leveä. Tätä pelkoa ei tulisi voimakkaasti muotoon leikatussa aidassa samalla tavalla kuin esimerkiksi vuosien mittaan väkisinkin paisuvassa havuaidanteessa. Omenapuille paikka olisi mitä suotuisin ja leikkaamisen avulla valoa pääsisi myös talon puolelle jolloin puut voisivat kukkia ja ennen kaikkea tehdä satoa suoraan terassin edessä, käden ulottuvilla. Miten huumaava ja suorastaan humalluttava haavekuva!

espalier-mamasgarden
Haavekuva (puun muoto standart espalier) Bixabaysta.

Suunnitelmia mahdollisen toteutuksen varalle

Ja kun ideaa on tarpeeksi pyöritellyt mielessään, perustellut sen järkevyyttä niin itselleen kuin työnjohtajallekin, alkaa vimmattu opiskelu ja perehtyminen kyseisten aitojen rakentamiseen. Minkä muodon valitsisin? Helpoin lienee paljon käytetty cordon, missä puut istutetaan vinottain 45 asteen kulmaan. Ehkäpä sittenkin vakasuoraan kasvavat oksat (standard espalier) senkin uhalla, että lopulliseen muotoon kasvattamisessa ja sadon saamisessa kestää pidempään. Olisiko Belgian fence sittenkin liian haastava muoto? Mikä muoto sopisi parhaiten terassin voimakkaan pystylaudoituksen kaveriksi?

Ja tietysti tarvitaan erityisen tukevarakenteinen ja vahvoin vaijerein varusteltu aitarakenne. Vaijereissa on hyvä olla myös kiristysmahdollisuus huomioituna! Aidan taakse täytyy muistaa jättää tarpeeksi tilaa leikkausten hoitamiseen ja olisiko järkevää asentaa sinne jopa ihan liuskekivet joiden päältä hoitoleikkaukset olisi mahdollista hoitaa tukevalta alustalta käsin?

Niin paljon on vielä kysymyksiä ilman vastauksia. Siispä jätetäänkin nyt haave hautumaan ja jatketaan huomenna mullan kärräämistä rinteen alaosaan. Vielä on noin puolet 18 kuution kuormasta kärräämättä :) Ja mikäli laskuhumalan iskiessä idea alkaa tuntumaan kuolleena syntyneeltä, haudataan hyvin hautunut haave visusti muiden mahdottomien haveiden viereen. Joskus, vasta vuosienkin päästä saattavat haudatut haaveet nousta takaisin pintaan ja jopa toteutuakin.

Mistä sinä haaveilet juuri nyt?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Ihana hullu idea! <3 Katselin noiden omenapuuaitojen kuvia ja inspiroiduin kovasti. Itse haaveilen tällä hetkellä myynnissä olevasta, isoja remontteja kaipaavasta, hieman kartanomaisesta talosta. Halvalla lähtisi, mutta hommaa olisi hurjasti. Sen pihapiiriin sopisi oikein hyvin omenapuilla aidattu hyötytarha… Toivon haaveesi toteutuvan! Ihanaa toukokuuta! <3

  • Ooh, sinä pistit kyllä nyt paremmaksi! Olisipa huimaa saada olla kartanon rouvana Itsekin vuosia haaveilin vanhan talon kunnostamisesta mutta sitten kun löytyi tämä tontti niin se oli menoa sillä sekunnilla

 2. Eihän tuo yhtään mahdottomalta kuulosta! Ihana ajatus, paljon parempi kuin havuaita :-)

  • Kiitos kannustavista sanoistasi Katsoin juuri yhden YouTube-videon jossa ohjeistettiin leikkaamista, eiköhän tällä kokemuksella jo voisi polkaista projektin käyntiin

  • Komeudesta en menisi takuuseen mutta ainakin se tosiaan olisi erikoinen. Yritin huhuilla kokemuksia yhdessä Facebookin keskusteluryhmässä mutta ilmeisesti tuollaisia aitoja ei paljoakaan ole suomalaisissa kotipuutarhoissa kun kukaan ei ainakaan vielä äsken ollut jakanut kokemuksiaan. Täytyy kait se kokeilla edes ja jos on ihan karmean näköisiä niin istutan siihen sitten puiden tilalle vaikka rivin viiniköynnöksiä ja saavat ne kiipeillä niissä vaijereissa.

 3. Sammatin emäntäkoulun ( tai siis Lönnrot-opiston) pihassa oli puutarhakoulun aikaan minun mielestäni matala aita, joka oli tehty taivutetuista omenapuun taimista. En tiedä, onko siitä enää mitään jäljellä.

  • Oi olisikohan se vielä siellä?! Mietin eilen kuumeisesti paikkaa missä olisin päässyt kuvaamaan edes yksittäistä säleikköpuuta mutta että Sammatissa mahdollisesti kokonainen aita. Kiitos vinkistä

 4. ei ollenkaan mahdoton unelma, jos kuka, niin Sinä Minna kykenet sen myös toteuttamaan:))

 5. Ihana haave! Ja ihan toteutettavissa. Joskus parhaimmat ideat syntyvät juuri noin.

  • Mietinkin, että olinko ehkä nähnyt unta tuollaisesta aidasta vai mistä ihmeestä sain tuon ajatuksen herättyäni mieleeni?! En mielestäni ollut edes edeltävinä päivinä aktiivisesti miettinyt kauhurinteen istutuksia vaan keskityin suunnittelemaan perustustöitä, mullan tilaamista ja sitten sen levittämiseen liittyviä haasteita. Kyllä ihmisen aivot ovat sitten ihmeellinen elin

 6. Kyllä, aivan mahdottoman hieno haave! Ei muuta kuin tekemään aitaa omenapuista, siitä tulee upea eikä ole kuitenkaan liian sulkeva niin kuin esimerkiksi kuusiaita olisi.

  • Totta, tuossa on tärkeää säilyttää näkymät pellolle jotka perinteinen kuusiaita saattaisi ajan kanssa tukkia. Toisaalta voihan siinä käydä niinkin että näkymät peittää riukuuntuneet omenapuut

 7. Mikä ihana innostus! ❤️❤️ Havuaitaa, ainakaan kuusiaitaa, en minäkään tuohon kannata. Liian sulkeva ja aikaa myöden tosi leveä. Ja voi tosiaan olla, että varjon puolelta harsuuntuisikin. Mulla on yksi leikattu kuusi, jolle on käynyt juuri niin.
  Muistankohan yhtään oikein, että olet joskus sanonut, että et suunnittele tai että et osaa suunnitella puutarhaa. Sinähän suunnittelet oikein olan takaa . Sun päässä syntyy suuria ideoita!

  • Hih, sanoisin että en suunnittele suunnitelmallisesti Ideoita vain pompsahtaa jostakin. Tällä kertaa mietin, että olinkohan saanut vihjeen unessa kun ajatus tuli päähän heti heräämisen jälkeen?!

   • No semmonen minäkin oon, että en osaa enkä edes tykkää suunnitella. Mutta ideoita syntyy ihan itsestään. Mulla ideat tulee melkein aina puutarhatöitä tehdessä. Tosin ne on kyllä yleensä aika pieniä ideoita tyyliin ”ton siirrän tonne”. Tai sitten ne ovat laatua ”ton paikan vielä valloitan”. Tämä sun idea oli aika ihanan iso ja elegantti.

    • Katsotaan nyt sitten saanko tämän toteutukseen asti Työnjohtajakaan ei onneksi teilannut ideaa joten toivoa on saada kaveria aidan rakentamiseenkin

 8. Mikä ettei! Olisihan se hieno eikä varmasti joka puutarhassa tule vastaan samanlaista. Siitä vain toteuttamaan! Jos menee pieleen, niin pääseehän siitä aikanaan eroonkin.

  • Noin olen itsekin ajatellut. Siinä on sitten valmis aita laittaa vaikka villiviinit kasvamaan pitkin vaijereita

  • Ihan varmaksi en ole vieläkään päättänyt alkaako toteutus mutta aika todennäköisesti kyllä. Vielä on perustustyöt kesken joten hyvin aikaa pohtia vaihtoehtoja.

 9. Minulla on pähkinäpensas aidanteita. Tuon omenapuuaidanteen sijaan mitenkä olisi vaikka pihlaja aidanne? Tammiaidanteestakin on ollut puhetta. Punalehtiset ovat tarvittaessa väriläikkä.

  • Onko sinulla siis pähkinäpensas leikattuna ja sidottuna säleikköön aidaksi? Vapaasti kasvavana pähkinäpensas tulisi varmasti aivan liian korkeaksi ja peittäisi näkymät pellolle. Tontin reunoilla meillä kyllä kasvaa pähkinäpensaita ihan luonnostaan ja yhden punalehtisen olen istuttanut lammikon rannalle. Myös vahvakasvuisen tammen pakottaminen muotoonleikatuksi tuntuu hieman vieraalta ajatukselta (olen kyllä nähnyt pyöreään muotoon leikattuja tammia Tammisaaressa ) mutta pihlaja voisi ehkä mennäkin ainakin riipalliseksi vartettuna

 10. Tuo tammiaita leikattiin vuosittain ja lehvästöä on kerrottu käytetyn myös vihtana. Pähkinäpensas on muotoon leikattu aita Vaasassa. Omastani olen säännöslellyt vain korkeutta. Pihlaja on varsin sitkeä ja ei piikkejä. Punapähkinää voisi laittaa tietyin välein.

  • Tosi mielenkiintoista, kiitos näistä vinkeistäsi! Meillä kasvaa tosiaan luontaisesti noita molempia niin voisin jossain kohdin kokeilla myös muotoonleikkausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt