Kukkaiswiestejä

KOLUMNI 5-6/2023

”Solmi kanssain hehkuvainen lemmen liitto.” Huh. Tuollaista ei olisi minun suustani saanut kiskotuksi ulos pihdeilläkään edes nuorena, vaikka tunteet läikkyivät pahasti yli joka suuntaan. Mutta jos jotain tuon suuntaista haluaa sanoa, ei hätää – apuun tulevat kukat ja niiden oma kieli! Se kannattaa opetella, ainakin alkeet: kieli on vivahteikas ja ilmaisuvoimainen, sanavarasto laaja eikä kielioppia tarvitse tankata yhtään. Ehkä arvaat, minkä kukan ojentamalla ”hehkuvaisen lemmen liiton” saa kakaistuksi. Humalahan se tietenkin on, mikäpä muu, vanha kunnon Humulus lupulus.

Kukkaiskieli on ikivanhaa perua. Meille se tuli Lähi-Idästä Keski-Euroopan kautta, ja se omaksuttiin tunteiden tulkiksi Suomen hienostopiireissä joskus 1800-luvulla. Sen ytimessä ovat kukkien ominaisuudet, joille annetaan erilaisia merkityksiä kansanperinteen, mytologioiden ja kasvien nimien pohjalta. Suomalaisten on tunnetusti vaikea ilmaista tunteitaan sanoin, mutta kukkiin voi aina turvautua.

Nykyään perinteitä tuntevat ja välittävät lähinnä ammattitaitoiset kukkakauppiaat, mutta 1800- ja 1900-lukujen vaihteen molemmin puolin monet muutkin olivat perehtyneet kukkaiskieleen. Sitä pidettiin niin arvokkaana, että vuonna 1888 julkaistiin riemastuttava kirja Uutukainen kukkaiskieli ja 1903 päivitetty versio alaotsikolla Uutukaisin kukkaiskieli eli mitä kukat puhuvat? Sen avulla voi tulla värien ja tuoksujen kielen asiantuntijaksi ja mikä parasta, kirja löytyy verkosta! Kirjassa on kukkaiskielen lisäksi sananlaskuja ja runoja sekä seuraleikki ”Kukkain tuomiot” sääntöineen ja ohjeineen.

Ensimmäistä kirjaa mainostettiin 27.10.1888 Wiipurin Sanomissa muun muassa näin: ”… warmaan terwetullut jokaiseen kotiin, jossa nuorisoa on, ja jossa wiatonta, huwittawaa, jalostuttawaa leikkiä ihaillaan […] Kukkain tuomiot. Erittäin sopiva leikki nuorisoa varten.”

Useimmilla kukilla on yksiselitteinen viesti, mutta ruusujen kanssa on syytä olla tarkkana. Ruusunlehti sanoo ”jaa!”, mutta ruusunvarsi ”ei!” Punaisella ruusulla voit sekä todistaa rakkauttasi että onnitella ”Sinun voittos on”, mutta valkoisella on paljon synkempää asiaa: ”Kuolon syli mulle auetkoon, kun sinä multa silmäis sulon suljet”. Villin ”mäkiruusun” viesti on lähes yhtä epätoivoinen ”Miksi rakkautesi minulta tahdot riistää?” Ja lopuksi hentopiikkisellä iharuusulla (Rosa mollis) voi esittää kainon, epäilemättä vilpittömän toivomuksen ”Ole kuin tämä piikitön, niin nuoruus ikuistuupi”.

Kukkien lukumäärään kimpuissa on syytä kiinnittää huomiota. Muut määrät kuin 13 tarkoittavat myönteisiä tunteita aina palavasta rakkaudesta syvään kunnioitukseen ja ystävyyteen. Mutta jos annat jollekulle 13 kukan kimpun, viesti on kiero ja katala: ”Minä vihaan ja halveksin sinua.” Kannattaa varmuuden vuoksi laskea kimpun kukat, koska vastaanottaja saattaa olla vaikka minkälainen kukkakielinero.

– Johannes Enroth

Kolumnisti on eläkkeellä oleva kasvitieteilijä ja sammaltutkija Helsingistä. Hän kertoo kasvimaailman ilmiöiden taustoista.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt