Paljon satoa pieneltä alalta

Keittiötarha mahtuu myös pienelle pihalle, kun yhdistät kekseliäästi eri lajit ja kasvupaikat.

Niin vähän tilaa, niin monta toivetta! Käytä tila tehokkaasti, niin saat pieneltäkin alalta hyvän sadon.

Pystykasvuiset lajit sopivat pieneen tilaan. Kasvata hernettä, salko- ja ruusupapuja, härkäpapuja ja maissia. Myös avomaankurkun tai köynnöstävän kesäkurpitsalajikkeen voi ohjata kasvamaan tukea pitkin. Kasvata herukat rungollisena ja ohjaa hedelmäpuut säleikköön.

Suosi sekaviljelyä. Kasvata samassa penkissä sekaisin kasveja, joiden tilan tarpeet ovat erilaiset. Maissin, papujen ja kurpitsan yhdistelmä on klassinen: pavut saavat tuen korkeasta maissista, lehtevä kurpitsa peittää maata. Kylvä retiisiä, salaatteja ja muita nopeakasvuisia lajeja hidaskasvuisempien lomaan tai riviväleihin. Härkäpapu on kaikin puolin sopiva perunan kaveri, joka täyttää rivivälit muttei vie tilaa. Lajeja yhdistäessä huomioi kunkin lajin kasvutarpeet valon, lämmön, kosteuden ja lannoituksen suhteen.

Yhdistä koriste- ja hyötykasveja. Tai käytä hyötykasveja koristekasvien tavoin. Upealehtinen mangoldi tai punasävyinen lehtikaali on upea lisä kukkapenkkiin. Koristepuutarhassa ahomansikka sopii maata peittämään, ruohosipuli korvaamaan koristeheiniä ja persiljarivi pehmeäksi reunustajaksi. Kylvä myös yrttejä sekä syötäviä kukkia kuten kehäkukkia, ruiskaunokkia, köynnöskrassia ja kääpiösamettikukkaa. Suosi satoa tuottavia puita pelkkien koristelajien sijasta. Huomioi syötävät kasvit, kun valitset istutusalueen lannoitteita ja torjuntamenetelmiä.

Ota avuksi lavat ja laatikot sekä ruukut. Lava- tai laatikkotarhan voi perustaa lähes mihin tahansa, maaperästä riippumatta. Ruukkutarha sopii hyvin myös terassille tai parvekkeelle.

Muotoile hyötymaa uudella tavalla. Perinteisessä riviviljelyssä välit ja käytävät haukkaavat ison osan tilaa. Kokeile pyöreitä muotoja ja esimerkiksi permaviljelijöidenkin suosimaa avaimenreikäpenkkiä. Myös yrttispiraali on käytännöllinen toteutus pieneen tilaan.

Avaimenreikäpenkkiä (Key hole garden) yltää hoitamaan joka suunnasta helposti. Useamman avaimenreiän yhdistelmäpenkkiä kutsumaan mandalaksi.
Kivillä tuettu spiraalipenkki kohoaa keskustaa kohti. Samalla syntyy erilaisia pienilmastoja pienelle alueelle.

 

Kuvat: Hanna Marttinen, Teija Tuisku. Piirrokset: Hanna Lahti


Kestotilaaja, haluaisitko lukea lisää keittiötarhajuttuja? Löydät digiarkistosta muun muassa nämä:

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.