Monimuotoiset chilit

Paprikojen suku (Capsicum) on vuoden vihannes 2020.

Chilien värien, muotojen ja makujen kirjo on loputon. Veikeät pikkupaprikat ovat paljon muutakin kuin tulisuutta!

Etelä-Amerikasta kotoisin olevat chilit (Capsicum) ovat alkukodissaan sopeutuneet hyvin monenlaisiin kasvuolosuhteisiin. Tämä on kenties sysäys sille, että lajien ja lajikkeiden kirjosta on vuosituhansien kuluessa tullut äärettömän laaja. Varhaisimmat löydöt chileistä ovat jopa 8000 vuoden takaa. 

Ihmisen jalostustyön tulokset voidaan jakaa neljään chililajiin. Lisäksi on villichilejä ja ihmisen osittain jalostamia. 

  • Yleisimmin marketeista löytyy myynnistä annuum-lajin lajikkeita (Capsicum annuum). Näitä ovat esimerkiksi ‘Jalapeno’, ‘Medina’ ja ‘Cayenne’. Annuumit ovat ylivoimaisesti yleisimpiä ja kaupallisesti merkittävimpiä, mutta kotikasvatteina harmillisen vaativia. Ne ovat herkkiä kosteuden ja ravinteiden epätasapainolle, herkkiä tuholaisille ja talvehtivat huonosti. Toisaalta ne pysyvät kompaktin kokoisina ja ovat usein koristeellisia. Erityisen koristeellinen on esimerkiksi lajike ‘Bolivian rainbow’.
  • Baccatum-chilit ovat helppohoitoisempia ja soveltuvat ehkä parhaiten aloittelijoille. Ne eivät ota heti nokkiinsa, mikäli kastelu tai lannoitus ei ole aivan kohdillaan. Lisäksi ne talvehtivat yleensä hyvin ja ovat maukkaita. 
  • Voimakkaan tulisuuden ystävät löytävät yleensä suosikkinsa C. chinensejen joukosta. Tähän kuuluvat esimerkiksi ‘Carolina reaper’, ‘Naga morich’ ja ‘Moruga scorpion’. Vaikka mietojakin lajikkeita löytyy, chinenset ovat tyypillisesti voimakkaan teräväaromisia. 
  • Rocotoista puhuttaessa viitataan yleensä C. pubesens -lajiin. Sen edustajat ovat yleensä suurikokoisia, meheviä ja hyvin herkullisia. Pubescenset vaativat pitkän kasvuajan ja niiden kasvutapa on melko villi, mutta niitä pidetään maailman parhaimpina ruokachileinä. Rocotot ovat tarkalleen ottaen perulaisia pubescens-chilejä, mutta usein rocotoilla viitataan koko lajiin yleisesti.
Annuum-chilejä: ‘Medina'(alinna), ‘Star flame’, ‘Padron’, ‘Ethiopian brown’ sekä vasemmalla ylhäällä ‘Thai dragon’.
Baccatum-chilejä: ‘Sugar rush peach’ (ylhäällä vas.), ‘Lemon drop’ (ylhäällä oik.), ‘Aji amarillo’ (keskellä), ‘Erotico’ (alhaalla vas.) ja ‘Aji panca’ (alhaalla oik.).

Chilisadon käyttö

Chilit vaativat pääsääntöisesti pitkän kasvuajan, joten kotikasvatuksessa sadonkorjuukin voi venyä pitkälle loppukesään ja syksyyn. Jotkut lajikkeet soveltuvat käytettäväksi tuoreeltaan. Erityisesti baccatum-chileistä löytyy monia lajikkeita, jotka ovat tuoreena mukavan rouskuvia ja meheviä, eikä niiden tulisuus ole liian voimakasta. Chiliä voi myös kuivata ja jauhaa jauheeksi, tai siitä voi valmistaa erilaisia kastikkeita ja tahnoja. Varsinkin tulisia lajikkeita käsitellessä on syytä muistaa, että tulisuuden aiheuttavaa kapsaisiinia on erityisesti hedelmän siemensäikeissä. Tulisuutta ilmaistaan scovillen asteikolla tyypillisimmin numeroin 0-10 – kaikkein tulisimmat ovat arvoltaan 10 ja niiden perään voidaan lisätä vielä plusmerkkejä.

Savustaminen tuo chileille mukavan, syvän lisäaromin.
Pubescens-chilien siemenet ovat kovia ja lähes mustia.

Lue myös artikkeli chilin kasvatuksesta.

Kuvat: Maija Astikainen


Lue lisää chileistä digilehdestä:

Chilit makujen maailmassa – Kotipuutarha 1/2020

39 vinkkiä: Kasvata aromikas chilisato – Kotipuutarha 1/2016 s. 62-68

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.