Huomio sisääntuloihin

Etupihojen keskeneräisyyden sanotaan olevan suomalaisten pihojen yleinen ongelma, johon totutaan ajan kuluessa. Vaikka koti ja puutarha rakennetaan ensisijaisesti asukkaita varten, tyypillisesti ensivaikutelma niin asukkaista kuin puutarhasta syntyy jo portilla. Tämän vuoksi kokosimme liudan kauniita sisäänkäyntejä joista inspiroitua sekä muutaman vinkin, joilla omasta sisäänkäynnistään saa kutsuvamman.

Sisääntulon suunnittelu

Luonteva ja kutsuva sisääntulo on sopusoinnussa talon ja puutarhan kanssa. Pääsisääntulolle löytämistä helpottavat erilaiset katseenvangitsijat, kuten portti, tervetuloa-kyltti, postilaatikko, sisääntuloistutus, muotopuu tai muu sellainen elementti, jonka tunnistaa jo kaukaa. Katseenvangitsijan valintaan vaikuttavat rakennuksen ja puutarhan tyyli. 

Syysiltojen pimennettyä sopiva valaistus johdattaa pääsisäänkäynnille. Lisäksi valaistus luo turvallisuutta ja tunnelmaa.

Katse kasveihin

Sisääntuloistutukseen kannattaa valita kasveja, jotka ovat hyvännäköisiä valtaosan vuodesta. Tässä muutamia ehdotuksia:

  • Havukasvit pysyvät siistinä ja edustavina kaikkina vuoden aikoina. Niitä voi myös tarpeen mukaan leikata.
  • Syysvärin saavat pensaat toimivat katseenvangitsijoina syksyn tullen.
  • Lehtevyytensä hyvin säilyttävät perennat ovat edustavia läpi kauden.
  • Kukkivat köynnökset harvahkoon riuku- tai lauta-aitaan istutettuina kaunistavat sisääntuloa.
  • Ruukkupuutarha on helposti muunneltavissa koko kesäkauden ajan.
Katseenvangitsijana voi toimia myös pirteän värinen postilaatikko sekä runsas sisääntuloistutus tarkasti rajatulla kivireunuksella.

Rivi- ja pientaloalueet

Jokaisella asuinalueella on sekä omia että yhteisiä haasteita sisääntulojen kanssa. Tässä muutamia täsmävinkkejä maalle, taajamiin ja rivi- ja pientalo-alueille. Saatat hyvinkin löytää eri aluidenkin täsmävinkeistä jotain, mitä hyödyntää omassa pihassasi!

Rivi- ja pientaloalueiden käytävien portit ovat usein lähes identtisiä keskenään. Varmistuaksesi tulijoiden löytävän helposti perille, panosta ainakin selkeään numerointiin ja nimikylttiin. Kotisi löytyy helpommin persoonallisilla istutuksilla ja yksilöllisillä kalusteilla. Myös selkeästi rajatut kasviryhmät ja kivetykset, jotka johdattavat kohti haluttua suuntaa, helpottavat. 

Tässä sisäänkäynnissä on esillä selkeä numerointi sekä kauniit, erottuvat istutukset, joiden värimaailma toistuu myös parvekkeella olevissa kasveissa.
Porttiin voi valikoida myös persoonallisia kuvioita, kuten tässä kissa-kuvioisessa portissa.

Taajama-alueet

Taajama-alueilla hyvin erottuva portti ja näköesteetön kulkuväylä lisäävät turvallisuutta. Aidan portti voi olla esimerkiksi erivärinen kuin muu aita. Tämä toimii samalla hyvänä tuntomerkkinä.

Jos pihaasi koristaa pensasaita, muista madaltaa sitä säännöllisesti, jotta kulkeminen pysyy turvallisena. Joissain tapauksissa voi olla hyväksi harkita sen siirtämistä sisemmäksi sisääntulon kohdalta.

Talon kanssa värimaailmaltaan ja tyyliltään yhtenäinen portti luo eheän kokonaisuuden. Mustat paalut korostavat sisääntuloa ja ruukkukasvit lisäävät tunnelmaa.

Haja-asutusalueet

Maalla ja haja-asutusalueille sisääntuloa vaivaa herkästi hahmottomuus. Se, missäpäin pihaa sisääntulo on, ei ole aina varmaa. Omaa pihaansa kannattaakin silmäillä ulkopuolisen silmin. Hahmottaisitko sinä, mihin päin esimerkiksi auto tulisi parkkeerata?

Myös näkyvät nimikyltit tai tienviitta auttavat. Eräs ihastuttava keino erityisesti suurilla tiloilla on istuttaa puukujanne tai kuusiaita johdattamaan perille.

Laikkuköynnös (Actinidia kolomikta) ja punalehtinen happomarja (Berberis) kattavat pientä sivuporttia, joka johtaa kadulta puutarhaan. Portin pienuus kertoo, että tämä ei ole pääsisääntulo.
Puukujanteen tai kuusiaidan sijasta kasvivalinnoilla voi myös leikitellä. Tässä kotkansiipisaniaiset (Matteuccia struthiopteris) johdattavat tulijaa metsätontilla sijaitsevaan puutarhaan.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt