5 ihanaa viherkasvia

Viherkasvit tuovat vehreyttä ja iloa talven keskelle. Valitsimme viisi ihanaa viherkasvisukua, joista löytyy lajikkeita jokaiseen makuun. Huonekasvien suosikkeja ovat helppohoitoiset lajit kuten anopinkielet, posliinikukat ja maijat. Suosittuja ovat myös kirjavalehtiset kasvit kuten alokasia eli juurakkovehka ja köynnösvehka.

silkkimaija
Silkkimaija Goeppertia orbifolia

1. Maijat

Maijat (Goeppertia ent. Calathea) ovat tropiikin perennoja, joiden lehdet ja juuret nousevat maanpinnan myötäisesti kasvavasta maavarresta eli juurakosta. Maijat viihtyvät hajavalossa tai puolivarjossa, suora auringonpaiste ruskettaa lehdet. Kasvualustaksi sopii tavallinen turvepohjainen kukkamulta, johon voi lisätä kevytsoraa tai perliittiä ilmavuutta tuomaan. Kastele maijaa säännöllisesti, mutta niin ettei multa ole jatkuvasti märkää. Lannoita maijaa kasvukaudella, lisää kasteluravinnetta veteen kerran, pari kuukaudessa. Maijat pitävät sumuttelusta. Huonelämpötila, noin 19–22 astetta, sopii niille parhaiten. Vedossa tai alle 15 asteessa maija kärsii.

köynnösvehka
Peikonkämmen Thaumatophyllum bipinnatifidum ’Xanadu’

2. Köynnösvehkat

Köynnösvehkat (Philodendron ja Thaumatophyllum) ovat peräisin Keski- ja Etelä-Amerikan trooppisista sademetsistä. Osa niistä on köynnöstäviä, osa pystykasvuisia lajeja. Kasvit kannattaa kotioloissa sijoittaa hajavaloon. Talviaikaan ne hyötyvät lisävalosta. Kastelun tulee olla tasaista, mutta pintamulta saa kuivahtaa kevyesti. Köynnösvehkat nauttivat runsaasta ilmankosteudesta, joten ilmankostuttimen käyttö, sumuttelu ja suihkuttelu silloin tällöin auttavat kasvia selviytymään talvesta.

juurakkovehka alokasia
Juurakkovehka ’Polly’

3. Juurakkovehkat eli alokasiat

Juurakkovehkat (Alocasia) ovat ruohovartisia mukulakasveja. Sukuun kuuluu useita erilaisia lajeja. Alokasiat nauttivat korkeasta ilmankosteudesta. Kasvualusta pidetään ilmavana, läpäisevänä ja tasaisen kosteana. Märkää ja tiivistä multaa alokasia ei siedä, mutta kasvualusta ei myöskään saa kuivua. Kuiva kasvualusta kuivattaa lehtien kärjet, liian märkä kasvualusta puolestaan voi mädättää koko kasvin. Alokasiat nauttivat hajavalon tai lempeän varjon olosuhteista. Ne nauttivat myös sumuttelusta ja suihkuttelusta. Lämpimän ilmastonkasvina ne viihtyvät yli +15 asteen lämmössä eivätkä siedä vetoa.

posliinikukka

4. Posliinikukat

Posliinikukat (Hoya) viihtyvät valoisassa hajavalon paikassa. Ne selviävät myös vähemmässä valossa, mutta kukkiakseen kasvi tarvitsee enemmän valoa. Multa saa kuivahtaa kevyesti kasteluiden välissä, mikä kannattaa huomioida talviaikana ikkunan läheisyydessä ja viileydessä kasvavien posliinikukkien hoidossa. Paksu- ja nahkealehtiset lajikkeet kestävät kuivuutta paremmin kuin ohutlehtiset.

anopinkieli

5. Anopinkielet

Anopinkieli (Sansevieria) viihtyy valoisalla paikalla, mutta selviää myös vähäisen valon olosuhteissa. Se ei siis välttämättä kaipaa talviajaksi kasvivaloa seurakseen. Anopinkielet ovat kodin yleisiin olosuhteisiin ja huoneenlämpöön sopivia kasveja. Märkyys kasvualustassa voi mädättää juuria. Viileys ei anopinkieliä ja anopinhampaita haittaa, kunhan lämpötila pysyttelee kymmenen asteen yläpuolella.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt