Sitruunamelissa

Sitruunamelissa lumoaa raikkaalla sitruksen tuoksulla ja maulla. Ikkunalaudalla ja parvekeruukuissa viihtyvä yrtti täydentää kauniilla lehdistöllään kesäkukkaryhmiä.

Näin hyödynnät sitruunamelissaa keittiössä

Sitruunamelissa (Melissa officinalis) tuoksuu ja maistuu lievästi sitruunalta. Tämä monivuotinen yrtti on peräisin Vähä-Aasiasta, mistä se on levinnyt Välimeren seudun kautta lopulta Pohjoismaihin. Se kasvattaa juurirönsyjä ja versoja, jotka ovat ensimmäisenä vuonna lamoavat, myöhemmin pystykasvuiset.

Mausteeksi käyvät lehdet ja nuoret versot, jotka ovat parhaimmillaan ennen kukintaa. Sitruunamelissa sopii kaikkiin ruokiin ja juomiin, missä käytetään sitruunaa. Tuoreesta tai pakastetusta sitruunamelissasta saa vaikkapa yrttiteetä, kun lehtien päälle kaadetaan kiehuvaa vettä ja annetaan lehtien hautua lyhyen aikaa. Sitruunamelissan maku säilyy pakastettuna tai öljyssä, sen sijaan kuivatut lehdet menettävät makunsa nopeasti.

Sitruunamelissan pienet, punertavat tai valkoiset huulikukat näyttävät melko vaatimattomilta. Niiden mesi on kuitenkin mieluista mehiläisille, jotka tekevät siitä sitruunalle maistuvaa hunajaa.

Sitruunamelissa sopii mausteeksi kaikkiin ruokiin ja juomiin, missä käytetään sitruunaa.

Sitruunamelissa

aurinko–puolivarjo

tuore

runsasravinteinen

lievästi hapan, pH 6–6,5

heinä–elokuu

20–70 cm

Sitruunamelissan viljely

Aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka on eduksi, sillä sitruunamelissa on kylmänarka. Lisäksi lämpimällä paikalla, kuten kasvihuoneessa, sitruunamelissaan kertyy enemmän eteerisiä öljyjä kuin viileässä avomaalla.

Sitruunamelissa saattaa talvehtia Suomessa paksun lumipeitteen alla ja ilmavassa, hyvin vettä läpäisevässä maassa. Lisää kasvualustan ilmavuutta sekoittamalla siihen hiekkaa. Muotoile mullasta noin 20 senttiä korkea kohopenkki, josta ylimääräinen vesi valuu pian pois. Jos pysyvää lumikerrosta ei tule, peitä kasvin tyvi esimerkiksi talvisuojaturpeella, kuivilla lehdillä ja/tai havunoksilla.

Lisää sitruunamelissaa verson latvasta leikatuista pistokkaista, jakamalla vanha kasvi tai siemenistä. Kylvä kesäkuussa ulos lämpimään maahan tai esikasvata maalis–huhtikuussa huonelämpötilassa. Siementen itämistä nopeuttaa noin neljän viikon kylmäkäsittely jääkaapin lämpötilassa.

Talvehtiminen on sattuman kauppaa ja riippuu kasvupaikasta, talven säistä ja lumipeitteen pysyvyydestä. Kasvualustan pitää olla läpäisevää, sillä erityisesti talvella vuoron perään märkä ja jäinen maa on tuhoisa kasville. Sitruunamelissa onkin paras kasvattaa ruukkukasvina, jonka voi halutessaan talvettaa sisällä.

Sitruunamelissa on kylmänarka.

Hei tilaaja

Lue aiheesta lisää seuraavista jutuista:

– Nyt on yrttien aika (nro 4/2015)

– Pihavierailu: Yrttitarha parvekkeella (nro 5/2022)

 

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä + kaikki digisisällöt vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous: 4 lehteä + digi 29 €
Tilaa nyt
Tietosuoja

Lue tarkemmin tietosuojaselosteestamme.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat sivuston toiminnan kannalta pakollisia toiminnallisia evästeitä.

Kolmannen osapuolen evästeet

Kolmannen osapuolen evästeitä käytetään kävijätilastointia ja käyttäjien tekemien valintojen tallentamista varten.

Sivustolla seurataan verkkosivujen kävijämääriä ja käyttötapoja Google Analyticsin avulla. Evästeiden avulla kerätään tietoja esim:
- sivuston kävijämäärästä
- käytetystä selaimesta
- käytettävistä sivustoista ja toiminnoista

Lisätietoa verkkosivulla käytettävistä evästeistä saat tietosuojaselosteestamme.