Rikkakasvit

Puutarhaan pyrkiviä luonnonkasveja kutsutaan usein rikkaruohoiksi tai rikkakasveiksi. Salliva tarhuri tiedostaa, että kaikki rikkaruohot eivät ole vain kiusankappaleita, vaan niille on sijansa luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjinä. Monista rikkakasveista on myös hyötykäyttöön.

Yksi- ja monivuotiset rikkaruohot

Rikkakasvit jaotellaan monivuotisiin kestorikkaruohoihin ja lyhytikäisiin, yleensä yksivuotisiin kertarikkaruohoihin.

Yksivuotiset lajit, kuten jauhosavikka ja pihatähtimö, eivät yleensä ole iso ongelma puutarhassa. Ne pysyvät hyötypuutarhassakin kurissa, kun maata viljellään. Siemenistä leviäminen estyy nurmikossa, kun sitä leikataan säännöllisesti. Puiden ja pensaiden alustoilla ne eivät yleensä viihdykään.

Monivuotiset rikkakasvit lisääntyvät kasvullisesti rönsyjen tai juurakoiden kautta. Lisäksi ne toki myös siementävät ahkerasti. Juolavehnää, peltovalvattia ja karhunköynnöstä kannattaa varoa. Näistä erityisesti karhunköynnöksen hävittäminen on työlästä. Tuoreet versot ovat kuin sitkeää narua, joten versot leikataan ensin juuresta poikki ja raivataan pois, kun ne ovat kuivahtaneet.

Voikukka saattaa kasvattaa yli parikymmensenttisen juuren, jota on hankala kitkeä kokonaisena. Kortteiden juuret kulkevat jopa metrin syvyydessä maan uumenissa, joten yksittäisten kasvien perinteinen kitkeminen ei tuota tulosta kuin hetkeksi. Uusia kasveja tupsahtelee pian maan pinnalle.

Vuohenputki voi olla ongelma, etenkin kun piha on nuori ja valoisa. Jatkuva niitto ja kitkeminen ennen kukintaa vähentävät kasvustoa. Voit myös yrittää tukahduttaa vuohenputkikasvuston peittämällä sen valoa läpäisemättömällä materiaalilla 1–2 kasvukauden ajaksi.

Vuohenputki väsyy, kun sitä kitkee ahkerasti.
Karhunköynnöksen hävittäminen on työlästä.

Kauniit ja hyödylliset luonnonkasvit

Siemenistä tai juurakoista leviävät paitsi rikkakasvit, myös monet ihastuttavat luonnonkukat kuten päivänkakkarat, lemmikit, ojakellukat, punakoisot ja puna-ailakit. Ne kannattaa toivottaa tervetulleiksi istutettujen perennojen penkkiin.

Hortaharrastaja näkee rikkaruohoissa seuraavan aterian ainekset. Villivihanneksina kerätään puhtaista kasvuympäristöistä muun muassa vuohenputkea, voikukkaa, nokkosta, pihatähtimöä ja maitohorsmaa.

Syötäväksi kannattaa poimia nuoria, tuoreita lehtiä.

Rikkakasveja voi hyödyntää puutarhassa myös muiden paljaan maanpinnan katteina ja muiden kasvien ravintokasveina. Esimerkiksi nokkosesta voi uuttaa nokkoskäytettä, joka on hyvä typen lähde esimerkiksi hyötytarhan kurkuille, kaaleille ja kurpitsoille. Kortteet sisältävät myös paljon ravinteita sekä harvinaista piitä, joka vahvistaa kasveja mekaanisesti. Kortteita voi käyttää katteina ja niistä voi tehdä ravinneliuosta.

Nokkonen on paitsi polttava rikkaruoho, myös moneen ruokaan sopiva villiyrtti ja tärkeä ravintokasvi monille perhosille ja niiden toukille.
Koristetarhoissa kortteista ei yleensä ole merkittävää haittaa. Jos kortteet häiritsevät tarhurin silmää, niitä voi napsia käsin pois.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt