Ota rikkakasvit hyötykäyttöön!

Moni rikkaruoho on voimapommi, joka lannoittaa ja vahvistaa puutarhan kasveja. Typen lisäksi rikkakasveista löytyy arvokasta piitä, mangaania ja kaliumia.


Tämä on juttunäyte Kotipuutarha.fi:n maksullisesta sisällöstä ja vapaasti luettavissa 28.7. asti.


Rikkakasvi on vain luonnonkasvi väärässä paikassa

Rikkakasvit kannattaa yrittää nähdä puutarhan rikkautena ennemmin kuin vihollisina, joista täytyy päästä eroon. Rikkakasveille löytyy monia käyttötarkoituksia, kunhan otamme luonnosta mallia. Niitä voi käyttää lannoitteina eri tavoin ja moni rikkaruoho käy myös puutarhalajien kumppanuuskasviksi.

Esimerkiksi siankärsämö ja pietaryrtti auttavat vieressä kasvavia kasveja sietämään kuivuutta nostamalla maaperästä kaliumia, joka säätelee kasvien vesitaloutta. Myös nokkonen, voikukat ja leskenlehdet sisältävät kaliumia. Kukkivat rikkakasvit puolestaan tuovat puutarhaan hyödyllisiä pölyttäjiä ja muita hyönteisiä.

Pelto-ohdake on niin ikään hyötykasvien vedenottokykyä parantava ja tärkeitä lisäravinteita luovuttava kumppanuuskasvi. Se kerää maaperästä etenkin fosforia ja kaliumia sekä vettä. Kun pelto-ohdakkeen varret katkoo, kasvilta jää vettä jaettavaksi viljelykasveille. Pölyttäjiä houkutteleva pelto-ohdake sopii hallitusti kasvatettuna voimakaskasvuisten perunoiden ja valkosipulin seuraan.

Ravinteita rikkakasveista

Moni yleinen rikkakasvimme – voikukka, nokkonen, vesiheinä eli pihatähtimö, savikkaat ja ohdakkeet – kerää ja nostaa maaperästä hyödyllisiä ravinteita. Luonnollisessa kierrossa ne pudottavat syksyisin ravinnepitoiset lehtensä maahan, jotka maatuessaan lannoittavat maaperää. Samanlaista kierrätystä voi myös puutarhuri hyödyntää puutarhassa. Ilmaista lannoitetta saat, kun käytät rikkakasveja viherkatteina ja uutat niistä lannoitelitkuja.

Moni rikkakasvi sisältää maaperässämme niukasti esiintyvää mangaania, joka vaikuttaa kasvien yhteyttämiseen ja parantaa taudinkestävyyttä. Runsaasti mangaania sisältäviä katekasveja ovat peltovillakko, pihatähtimö eli vesiheinä, takiaiset, sananjalat ja jauhosavikka.

5 x hyödyllinen rikkakasvi

Pietaryrtti

Pietaryrtillä on kyky nostaa maaperästä runsaasti kaliumia. Sitä esiintyy savimailla luontaisesti paljon, mutta karkeilla kivennäismailla sen tarve on suuri. Pietaryrtti sisältää myrkyllistä tujonia ja toimii tuholaistorjunnassa tehokkaasti, joskin sen käytön jälkeen on aina aiheellista pitää varoaikaa ennen sadonkorjuuta.

Pietaryrtti on kaunis myös kukkapenkissä.

Nokkonen

Iloitse nokkosen esiintymisestä puutarhassasi! Nokkonen kertoo ravinteikkaasta maasta. Nokkonen on villiyrtti parhaimmillaan – sekä lehdet että siemenet voi hyödyntää keittiössä. Nokkonen sopii erilaisten karkotteiden ja lannoitelitkujen tekoon. Lisäksi nokkonen on tärkeä ravintokasvi monien perhoslajien toukille.

Nokkosen lehdet ja siemenet sopivat ruuanlaittoon.

Peltokorte

Peltokorte sisältää monia ravinteita ja paljon myös harvinaista piitä. Piitä kasvit eivät tarvitse kasvaakseen, mutta se vahvistaa hyötykasvien kasvustoa mekaanisesti taudinaiheuttajia vastaan. Liota kuivattuja kortteita vedessä ja suihkuta ravinneliuos kasveille ennen sadon muodostusta. Kohopenkissä peltokortetta kannattaa käyttää kateaineksena. Myös voikukat ja raunioyrtit sisältävät paljon piitä.

Peltokortteen juuristo suikertaa jopa metrin syvyydellä maanpinnan alla ja siksi sitä on vaikea hävittää kitkemällä. Jos kortteita ilmaatuu kasvimaalle tai kukkapenkkiin, ne kannattaa kerätä pois ja hyödyntää.

Pihatähtimö

Pihatähtimön eli vesiheinän voi antaa vapaasti muodostaa peittävän katematon kasvirivien väleihin. Se kerää maaperästä haitallisia nitraatteja, sitoo kosteutta ja on sopiva kumppanuuskasvi salaateille ja punajuurille. Pihatähtimöstä saa myös maukkaan salaatin.

Pihatähtimö sopii eläväksi katteeksi hyötykasvimaalle. Kuvassa pihatähtimön on annettu kasvaa tillien ja salaattien joukkoon.
Pihatähtimö on mieto ja maukas villiyrtti. Se sopii hyvin esimerkiksi salaatteihin ja smootieen.

Vuohenputki

Vuohenputken arvokkaat vitamiinit ja hivenaineet sopivat hyötykasvien ravinteiksi. Hankalana rikkakasvina tunnetusta vuohenputkesta saa tehokkaan, typpipitoisen viherkatteen hyötykasveille. Kasvuston leikkaaminen useaan kertaan kesän aikana väsyttää sen hallitsematonta kasvua. Katteeksi silputtu vuohenputki sopii etenkin paljon lannoitusta kaipaaville kaaleille, kurpitsalle ja valkosipulille. Nuoret versot käyvät salaattien, kastikkeiden ja peston raaka-aineeksi.

Vuohenputki pysyy aisoissa, kun sitä niittää usein. Niittojäte sopii viherkatteeksi.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt