Sipulikukkien istutus

Sipulikukkien istutusaika on syys–lokakuu, kun maa on viilennyt. Mitä pienempi sipuli, sitä aikaisempi istutus on suositeltava. Sipulikukkia voi istuttaa perennapenkkeihin, pensaiden ja puiden alle, ruukkuihin sekä keittiötarhaan sadonkorjuun jälkeen. Istuttamalla monia eri lajeja ja lajikkeita sipulikukkien kukinta-aikaa voi venyttää maaliskuusta heinäkuulle.

Milloin on sipulikukkien istutusaika?

  • Sipulikukkien istutusaika on syys–lokakuu, kun maa on viilennyt. Pohjoisessa Suomessa sipulit istutetaan mieluiten syyskuussa.
  • Mitä pienempi sipuli, sitä aikaisempi istutus. Isoista sipulikukista narsissit on hyvä istuttaa samaan aikaan pikkusipulien kanssa. Tulppaaneja voi istuttaa roudan tuloon saakka.
  • Sipuleita ei kannata ostaa varastoon. Jos et pysty istuttamaan sipuleita heti, säilytä ne viileässä paikassa. Varsinkin pikkusipulit kuivuvat/nahistuvat herkästi lämpimässä. Herkimpiä kuivumaan ovat talventähdet, lumikellot ja kevätlumipisarat eli kevätkellot.
Tulppaanin sipuleiden istuttamisella ei ole kiire. Niitä voi istuttaa roudan tuloon saakka.

Minne sipulikukkia voi istuttaa?

  • Pikkusipuleiden mukuloita voi istuttaa pensaiden ja puiden alle, perennapenkkeihin ja jopa nurmikolle.
  • Narsissit, tulppaanit ja laukat sopivat parhaiten perennapenkkeihin.
  • Aikaisin kukkivia sipulikukkia voi istuttaa myös sadosta tyhjennetylle kasvimaalle ja lavatarhaan. Esimerkiksi talventähti ja sahrami tarjoavat kevään ensimmäisille pörriäisille tärkeää siitepölyä. Sipulit nostetaan pois kukinnan jälkeen ennen hyötykasvien kylvöjä.
  • Kokeile sipulikukkien istuttamista myös ruukkuihin. Ainoa vaatimus on, että voit viedä ruukut talveksi viileään varastoon tai autotalliin. Talvetuspaikan lämpötilan tulisi pysyä nollan tuntumassa. Liian lämpimässä sipulikukat lähtevät kasvuun turhan varhain, pakkasessa ruukun multa vuoroin jäätyy ja sulaa, ja sipulit menehtyvät.
Posliinihyasintti ja idänsinililja ovat kaunis pari. Viihtyessään ne leviävät upeaksi kukkamatoksi.

Sipulikukkien kasvualusta ja valovaatimukset

  • Sipulikukat viihtyvät parhaiten aurinkoisella paikalla hyvin vettä läpäisevässä, hiekkapitoisessa maassa. Leveä kohopenkki on myös hyvä vaihtoehto.
  • Narsissit pärjäävät myös savimaassa, mutta sitäkin olisi hyvä parantaa lisäämäällä eloperäistä ainesta.
  • Kosteahkossa niitty- tai metsämaassa viihtyvät lumikellot, kirjopikarililjat ja koiranhampaat.
  • Varjossa kukkivat vain idänsinililjat, koiranhampaat ja helmililjat. Muut kaipaavat runsaasti valoa, vähintään paikan puolivarjosta.

Miten kukkasipulit istutetaan?

  • Pääsääntö on, että kukkasipulit istutetaan noin 3 x sipulin korkeuden verran mullan alle. Siis 5 cm korkeat sipulit istutetaan 15 cm syvyyteen.
  • Pikkusipulit istutetaan lajista riippuen 5–10 sentin syvyyteen. Tulppaanien ja narsissien syväistutus (20–25 cm) hillitsee sipulin jakautumista ja saa näin yhden sipulin kukkimaan komeammin pidempään. Tarkista lajikohtainen istutussyvyys pakkauksesta.
  • Pienimmät sipulit voi painella pehmeään maahan sormella. Isommille sipuleille kaivetaan kuopat esimerkiksi pienellä istutuslapiolla.
  • Istuta vähintään 10 sipulia lähekkäinen, jotta niistä muodostuu kaunis ryhmä. Pikkusipuleita kannattaa istuttaa runsaasti yhteen paikkaan. Isommat sipulikukat näyttävät hyvältä myös pieninä ryhminä. Isoja laukkoja ja tulppaaneja voi istuttaa perennojen joukkoon yksittäinkin.
Pikkusipuleiden istutus nurmikolle: Kaiva lapiolla nurmikosta muutama reilun viiden sentin paksuinen pala pois. Laita nurmipalat talteen. Istuta pikkusipulit tiheään noin seitsemän sentin välein. Asettele nurmikonpalaset takaisin ja polje jalalla tiiviiksi.
Pienten kukkasipulien istutus pensaiden alle: Töki reilun 5 cm syvyisiä kuoppia kepillä tai istutuslapion varrella, työnnä sipulit multaan. Haraa multaa päälle. Helmililjoille, posliinihyasinteille ja krookuksille sopiva istutusväli on noin 10 cm
Narsissien istutus perennapenkkiin: Kaiva istutuskuopat sipulikairalla tai pienellä istutuslapiolla. Istuta noin 20 cm syvyyteen ja 15 cm välein.
Tulppaanien istutus kasvilavaan: Kaiva istutuslapiolla vähintään 15 cm kuoppia noin 10 cm välein. Työnnä sipulit kuoppiin ja haraa multaa päälle. Älä istutu sipuleita liian lähelle lavan reunaa (10–15 cm sopiva etäisyys).

Kummin päin sipuli istutetaan?

Jos sipulissa on näkyvillä selvästi suipompi pää ja vastaavasti litteämpi juuripuoli, silloin suippo puoli tulee ylöspäin. Joskus pienistä sipuleista on vaikea erottaa kummin päin ne tulisi istuttaa, mutta onneksi ne osaavat kääntyä itse keväällä oikeaan kasvusuuntaan.

Sipulit istutetaan suippo pää ylöspäin. Tulppaaneista ja muista isoista sipuleista on helppo päätellä oikea istutusasento.
Pikkusipuleita ei aina jaksa asetella. Onneksi ne osaavat kääntyä, jos tulevat istutetuksi ylösalaisin.

Sipulikukkien lannoitus ja lepoaika

  • Istutuksen yhteydessä ripottele istutuskuoppaanhidasliukoista typpeä sisältävää lannoitetta (kompostimulta, luujauho, sipulikasviravinne).
  • Keväällä, kun kukkanuppuja alkaa muodostua, anna sipulikukille kalkkia ja nopealiukoista typpeä sisältävää lannoitetta (verijauho, kanankakka, kevätlannoite).
  • Puiden lehdillä on lannoittava vaikutus ja lisäksi ne suojaavat sipuleita keväällä kylmältä. Älä siis turhaan haravoi lehtiä pois sipulikukkien istutusalueen päältä.
  • Leikkaa tulppaanien, narsissien ja muiden isojen sipulikukkien kuihtuneet kukat pois, anna lehtien ja varsien kuihtua rauhassa.
Sipulikasveille on tarjolla erikoislannoitteita.

Sipulikukkien suojaaminen jyrsijöiltä

Etenkin krookuksen ja myös tulppaanin mukulat, tuoksuvat voimakkaasti, ja ne kannattaa suojata myyriltä istuttaessa. Voit koittaa harhauttaa tihulaisia hajulla ja silputa istutuskuopan pohjalle voimakastuoksuisten perennojen, kuten kurjenpolvien tai mäkimeiramin lehtiä. Toinen vaihtoehto on virittää tiheä verkko istutusalueen pohjalle ja reunoille sekä sipulien päälle suojaamaan sipuleita myyriltä. Tarkoitukseen on saatavilla myös erityisiä sipulinistutuskoreja.

Varhain keväällä nousevat sipulikukat ovat jänisten mieleen. Erityisen nopeasti pitkäkorvat parturoivat krookusten lehdet. Voit suojata krookuksia ylhäältä päin asettamalla kasvuston päälle kanaverkon tukien varaan. Siinä vaiheessa, kun kukat avautuvat, jäniksille on jo yleensä muuta vihreää tarjoalla.

Hei tilaaja!

Lue lisää sipulikukista seuraavista artikkeleista:

– Toiveena tulppaanien kevät (nro 9/2022)
– Kukintaa keväästä toiseen (nro 9/2020)
– Sipulikukkia puutarhaan (nro 9/2019)
– Kevään pienet merkit (nro 2/2018)

 

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt