Portit puutarhassa

Portti puutarhassa viestii uuteen tilaan saapumisesta. Ota talteen ideat, miten portteja voi hyödyntää puutarhoissa ja millä kasveilla niitä voi elävöittää.

Paikkoja porteille

Tyypillisin paikka portille on pääsisäänkäynnin yhteydessä. Portteja voi sijoittaa kekseliäästi muuallakin, kunhan muistaa käyttää sijoittelussa harkintaa. Kokeile porttia esimerkiksi tilojen erottelussa, sivusisäänkäyntien yhteydessä tai tuomaan korkeutta puutarhanurkkaukseen ja uudispihaan.

Kokeile porttia istutuksineen vastaperustettuun uudistalon pihaan, koska se tuo pihaan kaivattua korkeutta ja vehreyttä nopeammin kuin puut.

Portilla on aina jokin tarkoitus. Tässä sen viestii siirtymisestä uuteen tilaan.
Köynnösporttipolku ja korkeat kasvit katkaisevat näkymiä ja takaavat, että kulkijalle riittää yllätyksiä.
Tämä pieni sivuportti johtaa kadulta puutarhaan. Porttia pehmentävät laikkuköynnös ja happomarja.
Suuret portit tarjoavat kasvupaikkoja ja tukea köynnöksille, joilla saa nopeasti vehreyttä ja vaihtelua puutarhaan.
Valaistu kiviportti toimii sisäänkäynnin katseenvangitsijana ja johdattaa perille pimeänäkin kautena. Tämä portti jaksaa kannatella myös rotevia köynnöksiä.
Kevytrakenteinen portti tuo mukanaan tuulahduksen romanttista englantilaisen puutarhan tunnelmaa.

Köynnöskasveja portteihin

Villiviini.
Säleikkövilliviini (Parthenocissus inserta) on yksi parhaista köynnöksistämme, joka peittää isoja pinta-aloja nopeasti. Sitä on käytetty myös sen kestävyyden vuoksi. Hyvin talvehtiva köynnös pärjää V-vyöhykkeellä saakka. Korkeus 4-10 m.
Köynnösukonhattu.
Köynnösukonhattu ’Red Wine’ (Aconitum hemsleyanum) on perennamainen köynnös, jolla on kiiltävät vihreät lehdet ja runsas syyskesän kukinta. Köynnös on haluttu erikoisuus varjopuutarhaan. Vyöhykkeille I-V, korkeus 2-3 m.
Köynnösruusu 'John Davis'.
Kordesinköynnösruusu ’John Davis’ (Rosa Kordesii-Ryhmä) on kerrannainen, erityisen kestävä, Kanadassa jalostettu ruusu. Sarjan lajikkeet ovat jatkuvakukintaisten köynnösruusujen aatelia, jotka kestävät Suomen talvia. Vyöhykkeille I-IV, 150-250 cm.
Humalan pähkylöitä.
Humalaportit ovat puutarhan näyttäviä yksityiskohtia. Terveet lehdet ovat kasvissa parasta, lisäksi emikasvit muodostavat näyttävät pähkylät. Olutharrastajat kasvattavat omia humalaköynnöksiä oluen valmistusta varten.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt